Rhinitis Medicamentosa

Gejala

Rhinitis medicamentosa menjelma sebagai pengap hidung dengan bengkak dan diubah secara histologi mukosa hidung.

Punca

Ini adalah hasil penggunaan ubat hidung dekongestan yang berpanjangan (semburan, titisan, minyak, gel) mengandungi bahan aktif seperti xylometazoline, oksimetazolin, naphazoline, Atau fenilefrin. Kerana ia mukosa hidung tidak lagi membengkak dengan sendirinya dan pembiasaan berlaku, ubat hidung digunakan berulang-ulang kali. Ini membawa kepada lingkaran setan dan kebergantungan. Ini didahului oleh penyakit pernafasan yang telah dirawat dengan ubat hidung, misalnya a sejuk, di sana demam, polip hidung, sinusitis or katarrh tubal. Tidak diketahui dengan tepat bila kesan buruk bermula. Menurut kajian, ia bermula selepas 3 atau hanya selepas 10 hari dan terus bertambah buruk dalam sebulan. The simpatomimetik ubat-ubatan hidung yang bertanggungjawab, yang menyebabkan vasokonstriksi pada mukosa dengan merangsang α-reseptor. Terdapat beberapa hipotesis mengenai etiologi rhinitis medicamentosa:

  • Simpatomimetik juga merangsang β-reseptor, yang mendorong vasodilatasi. Ini pada mulanya disamarkan oleh kesan vasokonstriktor yang lebih kuat. Walau bagaimanapun, kerana rangsangan β-reseptor berlangsung lebih lama, peningkatan semula dengan hidung tersumbat.
  • Mekanisme maklum balas mengakibatkan pengurangan presynaptik norepinephrine, yang tidak lagi tersedia untuk vasokonstriksi setelah pemberhentian ejen.
  • Sensitiviti reseptor α-adrenergik dikurangkan oleh rangsangan yang berpanjangan, menyebabkan toleransi yang mendorong penggunaan agen yang berlebihan.

. pengawet benzalkonium klorida juga berpotensi mempromosikan pembangunan.

Komplikasi

Yang tersumbat hidung boleh menyebabkan ketidakselesaan seperti berdengkur, gangguan tidur, kering mulut dan sakit tekak (bernafas melalui mulut!). Di samping itu, membran mukus rosak dan fungsi fisiologi hidung terganggu, yang mendorong perkembangan penyakit pernafasan akut atau kronik. Perkembangan ketergantungan psikologi dan gejala penarikan seperti kegelisahan dan kegelisahan juga telah dilaporkan. Nosebleeds mungkin juga berlaku.

Faktor-faktor risiko

Rhinitis lebih kerap berlaku pada orang yang muda atau pertengahan umur. Ia juga biasa terjadi pada wanita hamil, kerana rhinitis kehamilan mungkin berlaku semasa kehamilan dengan hidung tersumbat yang dirawat dengan dekongestan hidung. Penyakit pernafasan cenderung kepada rhinitis medicamentosa (lihat di atas).

Diagnosa

Diagnosis dibuat berdasarkan sejarah pesakit. Tanda-tanda klinikal tidak spesifik dan mungkin disebabkan oleh sebab lain. Ada kemungkinan hidung atau pernafasan lain keadaan hadir pada masa yang sama.

pencegahan

Dekongestan untuk hidung harus digunakan dengan berhati-hati selama maksimum 5-7 hari. Dos yang dinyatakan dalam sisipan bungkusan tidak boleh dilebihi, dan persediaan tanpa bahan pengawet harus lebih disukai. Banyak pengeluar kini menawarkan ubat seperti itu. Untuk rawatan rhinitis alahan seperti jerami demam, antiallergik dadah seperti antihistamin atau hidung glucocorticoids harus digunakan dan bukannya dekongestan (!) Perkara yang sama berlaku untuk polip hidung dirawat dengan hidung glucocorticoids.

Rawatan

Menurut literatur, "sejuk ayam belanda ”daripada meruncing berterusan dianggap sebagai pilihan. Ubat hidung dihentikan dan seterusnya pembengkakan tidak selesa mukosa hidung berlaku. Ini boleh dirawat dengan semburan hidung glukokortikoid seperti budesonide, flutikason or beclometasone selama beberapa minggu. Kajian telah membuktikan bahawa mereka berkesan terhadap edema hidung, keradangan dan kesesakan. Perlu diambil kira bahawa kesan penuh ditangguhkan. Lisan glucocorticoids seperti prednisone tersedia sebagai alternatif atau tambahan yang mungkin. Antihistamin, penstabil sel mast, lisan simpatomimetik, ubat penenang, Dan lain-lain dadah juga disebut dalam beberapa penerbitan sebagai ubat untuk kesesakan hidung, tetapi dianggap kurang berkesan. Air laut semburan dan pembilasan juga dapat melegakan simptom (lihat juga Semburan Hidung MelembabkanSebagai langkah bukan ubat, meningkatkan kepala tempat tidur mungkin disyorkan, kerana ketidakselesaan bertambah buruk ketika berbaring.

Perkara yang perlu diketahui

Privinisme yang disebut telah dijelaskan oleh Feinberg dan Friedlaender pada tahun 1945. Ini adalah rhinitis medicamentosa yang dipicu oleh Privin (= naphazoline). Naphazoline masih di pasaran. Juga disebut sebagai rhinitis medicamentosa atau rhinitis yang disebabkan oleh ubat adalah kesesakan hidung atau rhinitis yang dipicu dadah seperti NSAID, perencat fosfodiesterase-5, estrogen, kontraseptif oral, antihipertensi, neuroleptik, Atau kokain. Ini adalah kesan buruk yang biasanya berlaku dengan serta-merta.