Riboflavin (Vitamin B2): Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin and Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan menetapkan apa yang disebut Tahap Atas Selamat (SUL) atau Tahap Panduan untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian maksimum vitamin B2 adalah 43 mg. Jumlah maksimum harian selamat untuk vitamin B2 adalah kira-kira 30 kali ganda pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nutrient Reference Value, NRV).

Nilai ini terdiri daripada pengambilan tertinggi yang diandaikan melalui makanan konvensional 3 mg sehari dan pengambilan melalui makanan tambahan 40 mg vitamin B2 sehari, yang dianggap selamat.

Data NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan vitamin B2 setiap hari dari semua sumber (makanan konvensional dan tambahan) menunjukkan bahawa jumlah 43 mg masih belum dapat dicapai.

Kesan buruk pengambilan vitamin B2 yang berlebihan dari makanan atau tambahan belum diperhatikan.

Dalam satu kajian, tidak kesan buruk berlaku pada 49 pesakit setelah pengambilan 400 mg sehari diambil selama tiga bulan. Dalam dua kes, kesan sampingan ringan yang tidak diingini seperti cirit-birit dan poliuria (peningkatan pengeluaran air kencing yang tidak normal) berlaku. Juga, pengambilan berlebihan Riboflavin boleh menyebabkan air kencing bertukar menjadi kuning-jingga.