Riboflavin (Vitamin B2): Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • Secara keseluruhan, 20% lelaki dan 26% wanita tidak mencapai pengambilan vitamin B2 harian yang disyorkan.
  • Peratusannya paling tinggi di kalangan wanita berusia 65 tahun ke atas, iaitu 32%.
  • Lelaki yang paling teruk kekurangan vitamin B0.5 sebanyak 2 mg. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 33% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang paling teruk kekurangan vitamin B0.4 sebanyak 2 mg. Ini juga sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 33% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan berlebihan harian 0.3 mg vitamin B2 berbanding wanita yang tidak hamil. Sejajar dengan itu, wanita hamil yang kekurangan bekalan mempunyai kekurangan 0.7 mg vitamin B2 sehari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan harian berlebihan sebanyak 0.4 mg vitamin B2 berbanding wanita yang tidak menyusu. Sejajar dengan itu, wanita yang menyusui dengan kekurangan makanan mempunyai kekurangan 0.8 mg vitamin B2 setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.