Rifampicin: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana rifampicin berfungsi

Rifampicin antibiotik berkesan terhadap pelbagai jenis bakteria. Ia menyekat enzim bakteria (RNA polymerase) yang diperlukan oleh kuman untuk menghasilkan protein penting. Akibatnya, mereka mati. Oleh itu, antibiotik mempunyai kesan bakteria (bakteria).

Kerana ia diedarkan dengan baik di dalam badan - rifampicin juga mempunyai kesan intrasel yang baik - ia biasanya digunakan untuk merawat patogen sensitif yang berada di dalam sel badan, seperti pelbagai mikobakteria.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Rifampicin mudah diserap dari usus ke dalam aliran darah selepas diambil melalui mulut. Di sana ia mengikat kira-kira 80 peratus protein plasma dan diedarkan secara sama rata ke seluruh badan. Kepekatan yang sangat tinggi boleh didapati di dalam paru-paru dan hempedu.

Kira-kira dua hingga lima jam selepas pengambilan, separuh daripada antibiotik telah meninggalkan badan, terutamanya dalam hempedu (dan oleh itu dalam najis). Separuh hayat penyingkiran ini dipendekkan dengan tempoh rawatan yang lebih lama.

Rifampicin digunakan untuk

 • Rawatan tuberkulosis (dalam kombinasi dengan ubat lain)
 • Rawatan jangkitan dengan mikobakteria bukan tuberkulosis (dalam kombinasi dengan ubat lain)
 • Rawatan kusta (dalam kombinasi dengan ubat lain)
 • Rawatan jangkitan bukan mikobakteria tertentu (dalam kombinasi dengan ubat lain)
 • Rawatan brucellosis (dalam kombinasi dengan antibiotik tetracycline)
 • Pencegahan (profilaksis) meningitis meningokokus (meningitis meningokokus)

Berapa lama rifampicin mesti diambil (dan mungkin dengan ubat lain) bergantung pada jangkitan yang dipersoalkan.

Bagaimana rifampicin digunakan

Bahan aktif biasanya diambil secara lisan. Pesakit tuberkulosis biasanya diberi sepuluh miligram rifampicin setiap kilogram berat badan sekali sehari. Untuk jangkitan lain, dos biasanya enam hingga lapan miligram setiap kilogram berat badan dua kali sehari.

Apakah kesan sampingan rifampicin?

Oleh kerana kesan sampingan yang teruk dalam hati berlaku terutamanya dalam organ yang rosak sebelum ini, fungsi hati diperiksa sebelum memulakan terapi. Nilai hati (seperti enzim hati) perlu diperiksa dengan kerap semasa rawatan.

Kesan sampingan rifampicin lain yang mungkin termasuk aduan gastrousus, gangguan kitaran haid, tindak balas kulit (seperti kemerahan, gatal-gatal) dan kekurangan sementara sel darah tertentu (granulosit neutrofil dan trombosit). Keletihan, sakit kepala, pening dan hilang selera makan juga mungkin berlaku.

Sesetengah pesakit mengalami simptom seperti selesema (terutamanya jika mereka mengambil antibiotik secara tidak teratur atau jika mereka mula mengambilnya semula selepas gangguan).

Rifampicin boleh menjadikan semua cecair badan (air kencing, air liur, peluh, air mata, najis, dll.) menjadi merah jingga.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau mengalami gejala selain daripada yang dinyatakan semasa rawatan, sila dapatkan nasihat doktor anda.

Apakah yang perlu saya ingat semasa mengambil rifampicin?

Kontraindikasi

Rifampicin tidak boleh diambil jika:

 • disfungsi hati yang teruk
 • rawatan serentak dengan bahan aktif tertentu terhadap HIV (dengan perencat protease, perencat transkripase terbalik bukan nukleosida atau perencat integrase)
 • rawatan serentak dengan bahan aktif tertentu terhadap hepatitis C (dengan perencat 5A protein bukan struktur atau perencat polimerase dasabuvir dan sofosbuvir)
 • rawatan serentak dengan voriconazole (agen antikulat)
 • rawatan serentak dengan cobicistat (penggalak untuk beberapa antibiotik)

Interaksi

Gabungan dengan ubat-ubatan lain yang merosakkan hati dan penggunaan rifampicin dengan pengambilan alkohol biasa juga boleh berbahaya.

Antibiotik sangat merangsang pembentukan enzim hati. Ini memberi kesan kepada enzim CYP (seperti CYP3A4, CYP2, CYP2B, CYP2C), UDP-glucuronosyl transferase 1A (UGT1A) dan P-glikoprotein. Antara lain, enzim ini memastikan pecahan pelbagai ubat - termasuk rifampicin itu sendiri. Oleh itu, antibiotik boleh mempercepatkan kemerosotannya sendiri dan ubat-ubatan lain.

Oleh itu, doktor anda akan bertanya kepada anda dengan teliti tentang ubat lain yang anda ambil sebelum memulakan rawatan rifampicin untuk mengelakkan interaksi sejauh mungkin dari awal.

Semasa rawatan dengan rifampicin, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil sebarang ubat baharu (termasuk persediaan bebas kaunter dan herba) sama ada ubat berkenaan sesuai untuk kegunaan serentak.

Sekatan umur

Rifampicin boleh, jika perlu, diberikan kepada bayi dalam dos yang diselaraskan.

Kehamilan dan menyusu

Tuberkulosis akut semasa mengandung boleh dirawat dengan rifampicin. Dalam kes jangkitan lain, walau bagaimanapun, penggunaannya perlu diperiksa secara kritikal - adalah dinasihatkan untuk menukar kepada antibiotik lain yang terbukti lebih baik jika boleh.

Rifampicin juga merupakan salah satu ubat pilihan untuk batuk kering semasa menyusu. Menurut laporan sebelum ini, tiada risiko kepada bayi yang disusui jika ibunya dirawat dengan antibiotik. Dalam kes individu, bayi mempunyai najis yang lebih nipis dan jarang cirit-birit.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan rifampicin

Rifampicin boleh didapati dalam bentuk oral (cth. sebagai tablet) dan sebagai larutan infusi. Di Jerman, Austria dan Switzerland, bahan aktif hanya terdapat pada preskripsi dalam semua bentuk dos.

Berapa lama rifampicin telah diketahui?

Pada tahun 1957, bahan antibakteria telah diasingkan daripada kulat Streptomyces mediterranei dan dinamakan rifamycins. Wakil mereka yang paling terkenal ialah rifampicin.