Risiko jangkitan | Makanan yang dilarang semasa mengandung

Risiko jangkitan

Sebab yang paling umum mengapa banyak makanan harus dielakkan oleh ibu hamil adalah risiko jangkitan. Hampir semua makanan yang tidak dimasak dan tidak dicuci boleh mengandungi patogen dan dilarang untuk wanita hamil. Bagi orang dewasa, kebanyakan mereka tidak berbahaya, kerana dewasa sistem imun biasanya dapat melawan mereka dengan cepat dan berjaya.

Sebaliknya, anak yang belum lahir hanya lemah sistem imun dan oleh itu tidak berdaya pada belas kasihan kuman yang diambil oleh ibu melalui makanan. Dalam kebanyakan kes, ini disebut listeria, iaitu bakteria yang biasa terjadi pada produk haiwan yang tidak dipasteurisasi (tidak dipanaskan) (misalnya susu mentah) dan boleh menyebabkan listeriosis (ini adalah nama yang diberikan kepada penyakit listeria).

Untuk melindungi diri dari mereka, produk haiwan mentah harus dielakkan atau dimasak cukup lama. Juga dilarang semasa mengandung adalah makanan yang mengandungi telur mentah (salad dressing, mayonis, adunan kek mentah, tiramisu). Terdapat risiko bahawa ini mengandungi salmonella (bakteria).

Sama seperti listeria, salmonella terutamanya berbahaya bagi janin dan bahkan boleh menyebabkannya keguguran dalam kes-kes yang sangat sukar. Selain produk yang mungkin mengandungi patogen berbahaya, makanan yang mendorong tenaga kerja juga harus dihindari untuk mencegah persalinan pramatang, yang dapat menyebabkan kelahiran pra-matangIni termasuk kina, yang terutama terdapat dalam air tonik dan lemon pahit. Tambahan pula, beberapa pengganti gula boleh mencetuskan pengecutan pramatang kerana kesan pencahar mereka.

Mereka terutamanya terdapat dalam gula-gula dan produk diabetes. Pengambilan betik yang belum masak juga dikatakan menyebabkan pengecutan daripada uterus dan dengan itu ringan pengecutan. Satu rempah yang harus dimakan sesedikit mungkin selama ini mengandung adalah kayu manis.

Oleh kerana kesan penguncupannya yang kuat, ia hanya boleh diambil pada akhir mengandung untuk mendorong pengecutan apabila tarikh lahir yang dikira telah dilebihi dengan ketara. Namun, dalam kes ini, bidan harus dihubungi terlebih dahulu. Rempah-rempah berikut juga dikatakan mempunyai kesan yang serupa: Kari, marjoram, thyme, cengkih, halia dan ketumbar.

Sedikit pengambilan kopi semasa kehamilan tidak dilarang sama sekali, tidak seperti pengambilan alkohol. Namun, ia harus dilakukan secara sederhana, iaitu tidak lebih dari dua cawan kopi berkafein sehari (300mg kafein Sehari). Sekiranya minuman berkafein lain (teh hijau atau hitam, koko, minuman ringan berkafein) juga dimakan, dos kopi harian mesti dikurangkan dengan sewajarnya, kerana bukan kopi tetapi kafein ia mengandungi yang berbahaya bagi janin.

Ia boleh menyeberangi darah-plasenta penghalang, iaitu kawasan di mana ibu dan anak darah bersentuhan, dan dengan itu memasuki aliran darah anak tanpa filter. Sejauh mana kerosakan itu belum diteliti atau dibuktikan; namun, hubungan telah terjalin antara berat kelahiran rendah dan pengambilan kopi berat oleh ibu. Atas sebab ini, wanita hamil disarankan untuk meminimumkan pengambilan kopi mereka atau, jika mungkin, untuk mengelakkannya kafein pengambilan sama sekali.