Risiko | Theraband

Risiko

1) Satu risiko latihan dengan theraband adalah otot yang tidak terlatih. Untuk lebih kuat, otot memerlukan rangsangan yang sesuai. Latihan berkala meningkatkan tahap rangsangan. Sekiranya anda tidak meningkatkan daya tahan band Thera atau tidak mengubah variasi latihan, anda tidak dapat merangsang otot dengan betul.

Oleh itu, ubah latihan atau berikan ketahanan yang sesuai. 2) Tambahan pula, pelaksanaan latihan yang tidak betul dapat menimbulkan keluhan. Perbezaan antara latihan dengan theraband dan yang ada di mesin adalah bahawa latihan dengan Theraband lebih tidak terkawal dan bebas.

Ini bermaksud bahawa pelaksanaan latihan mesti dikendalikan oleh orang itu sendiri. Tidak ada tempat duduk atau alas yang menghalang pergerakan mengelak. Untuk melakukan senaman dengan betul, seseorang mesti mempunyai perasaan badan yang baik.

Ia mesti dipastikan bahawa punggung sentiasa lurus dan stabil. Ini juga berlaku untuk yang selebihnya sendi. 3) Seperti yang telah disebutkan di bagian sebelumnya, Anda harus berhati-hati agar tali Thera tidak memotong kulit dengan melilit hujung kaki.

Juga, tidak boleh ada kecederaan kerana kecacatan atau bahan yang terlalu tua. Sentiasa pastikan bahawa tali Thera berkualiti dan selalu cuba meletakkannya rata. 4) Juga orang yang mempunyai alahan lateks harus memperhatikan bahan dari theraband.

Banyak diperbuat daripada getah dan oleh itu tidak sesuai. Untuk kes seperti itu terdapat larutan yang terbuat dari poliisoprena. Ini bebas lateks dan oleh itu boleh digunakan dalam kes seperti itu.

Ringkasan

Therabands dicirikan oleh pelbagai jenis latihan dan sesuai untuk semua peringkat umur. Mereka boleh digunakan di mana-mana sahaja dan tersedia dalam pelbagai warna. Dengan melakukannya dengan betul, memilih daya tahan yang tepat dan mengambil kira risikonya, mereka dapat menguatkan otot anda dengan baik dan mengatasi keluhan.