Rituximab: Kesan, Kawasan Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana rituximab berfungsi

Rituximab adalah antibodi terapeutik (imunoglobulin terapeutik). Antibodi ialah protein (protein) yang dihasilkan secara semula jadi dalam badan dan direka bentuk untuk mengenali protein asing atau berbahaya (contohnya, daripada parasit, bakteria dan virus) dan menjadikannya tidak berbahaya.

Antibodi dihasilkan oleh sel B (juga dipanggil limfosit B). Ini adalah sejenis sel daripada kumpulan sel darah putih. Apabila bersentuhan dengan bahan asing, mereka membentuk antibodi yang sesuai terhadapnya, yang menyerang penceroboh.

Seperti kebanyakan sel lain, sel B mempunyai protein permukaan yang boleh dikenalpasti: Protein CD20. Fakta ini digunakan dalam rawatan penyakit yang berkaitan dengan bilangan sel B yang berlebihan dalam badan, dengan sel B yang terlalu aktif atau sel B yang tidak berfungsi.

Juga dikenali sebagai "terapi kanser disasarkan," rawatan itu mempunyai kesan sampingan yang jauh lebih sedikit daripada terapi konvensional yang menggunakan agen yang menjejaskan semua sel pembahagi (sel kanser dan sel sihat) secara sembarangan.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas infusi atau suntikan ke dalam saluran darah (intravena) atau di bawah kulit (subcutaneously), antibodi rituximab merebak melalui peredaran dan sampai ke tapak di mana ia bertujuan untuk bertindak.

Bilakah rituximab digunakan?

Rituximab digunakan untuk merawat penyakit berikut:

  • Limfoma bukan Hodgkin (NHL, kanser sistem limfa) - digunakan dalam kombinasi dengan agen lain
  • Leukemia limfositik kronik (CLL) – digunakan dalam kombinasi dengan agen lain
  • Rheumatoid arthritis – gunakan dalam kombinasi dengan bahan aktif methotrexate
  • Granulomatosis (nodul tisu) dengan polangiitis (keradangan saluran darah)

Rituximab digunakan dalam beberapa kitaran dengan selang beberapa minggu hingga bulan. Penggunaan luar label rituximab juga digunakan, contohnya, dalam pelbagai sklerosis atau keradangan buah pinggang akut (glomerulonephritis).

Bagaimana rituximab digunakan

Oleh itu, kuantiti bahan aktif kira-kira 500 hingga 1000 miligram rituximab diberikan setiap rawatan. Bilangan kitaran dan selang antara mereka juga ditentukan oleh doktor. Sesetengah pesakit menerima bahan aktif setiap minggu, yang lain pada selang masa sehingga tiga bulan.

Apakah kesan sampingan rituximab?

Semasa rawatan dengan rituximab, lebih daripada sepuluh peratus pesakit mengalami kesan sampingan seperti jangkitan bakteria dan virus, penurunan jumlah sel darah putih dan platelet, tindak balas alahan, kadang-kadang dengan bengkak (edema), loya, gatal-gatal, ruam, keguguran rambut, demam, sakit kepala dan menggigil.

Sakit telinga, aritmia jantung, tekanan darah tinggi atau rendah, gangguan pernafasan, sesak nafas, batuk, muntah, sakit perut, gangguan pencernaan, gangguan kulit, sakit otot dan simptom selsema juga diperhatikan. Kesan sampingan sedemikian berlaku dalam satu daripada sepuluh hingga seratus orang yang dirawat.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan rituximab?

Kontraindikasi

Rituximab tidak boleh digunakan dalam:

  • aktif, jangkitan teruk
  • pesakit dengan sistem imun yang sangat lemah
  • kekurangan jantung yang teruk (kegagalan jantung)

Interaksi ubat

Tiada interaksi yang diketahui antara rituximab dan agen lain.

Pesakit dengan jangkitan teruk (seperti batuk kering, HIV, hepatitis virus) tidak boleh dirawat dengan rituximab kerana ini melemahkan lagi sistem imun.

Sekatan umur

Untuk tanda-tanda tertentu, infusi dengan bahan aktif diluluskan dari umur enam bulan. Dos ditentukan secara individu.

Kehamilan dan menyusu

Rituximab biasanya dihentikan lebih awal sekiranya kehamilan yang dirancang atau sekiranya kehamilan yang tidak dijangka sebaik sahaja ia diketahui. Data daripada pangkalan data pengeluar gagal mengesan simptom yang berkaitan secara klinikal pada bayi baru lahir dalam kebanyakan kes.

Oleh kerana jisim molekul yang besar, rituximab tidak mungkin masuk ke dalam susu ibu. Walau apa pun, keputusan untuk rawatan semasa penyusuan dibuat oleh pakar.

Bagaimana untuk menerima ubat dengan rituximab

Rawatan dengan rituximab biasanya diberikan terus di hospital atau klinik khusus, yang kemudiannya menyediakan ubat berdasarkan pesakit demi pesakit.

Sejak bila Rituximab dikenali?

Sambungan kebenaran pemasaran telah diberikan di EU pada tahun 2006 untuk rawatan arthritis rheumatoid dan pada tahun 2012 untuk penyakit Wegener. Paten AS tamat tempoh pada 2015. Sementara itu, biosimilars pertama dengan rituximab berada di pasaran.