Rizatriptan: Kesan dan Kesan Sampingan

Apakah rizatriptan dan bagaimana ia berfungsi?

Rizatriptan ialah apa yang dipanggil agonis reseptor serotonin: bahan aktif mengikat ke tapak dok bahan penghantar serotonin badan sendiri (reseptor 5-HT1) pada saluran darah dan sel saraf di otak. Akibatnya, saluran darah, yang kemungkinan besar mengembang semasa serangan migrain, mengecut.

Di samping itu, sel-sel saraf merembeskan lebih sedikit bahan utusan yang sebaliknya menjadi pengantara keradangan dan kesakitan. Oleh itu, Rizatriptan mengatasi proses yang disyaki doktor di sebalik gejala migrain.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Selepas pengambilan, rizatriptan dengan pantas memasuki darah melalui usus. Jumlah tertinggi bahan aktif dalam darah dicapai 60 hingga 90 minit selepas pengambilan dalam kes tablet. Untuk tablet cair, jumlah maksimum bahan aktif hadir dalam darah kira-kira 30 hingga 60 minit kemudian. Selepas dua hingga tiga jam, separuh daripadanya telah dipecahkan. Rizatriptan dikumuhkan terutamanya melalui buah pinggang.

Apakah kesan sampingan rizatriptan?

Kesan sampingan Rizatriptan yang paling biasa ialah:

Jika anda berasa sangat tidak bermaya, goyah, atau pening selepas mengambil Rizatriptan, adalah lebih baik untuk tidak mengendalikan mesin atau kereta.

Kesan sampingan biasa yang lain ialah pembilasan, kemerahan pada kulit (“flush”) atau gangguan deria. Yang terakhir adalah ketara, sebagai contoh, sebagai kesemutan atau mencucuk di tangan dan biasanya berlalu selepas masa yang singkat. Gatal atau lepuh pada kulit juga boleh menjadi akibat yang tidak diingini.

Kesan sampingan sistem penghadaman selalunya mulut kering, pedih ulu hati, loya dan muntah atau cirit-birit. Peningkatan dahaga mungkin berlaku. Dalam sesetengah kes, rizatriptan menyebabkan sakit perut.

Jika pesakit mengambil rizatriptan dengan kerap dalam jangka masa yang panjang, mereka mungkin mengalami sakit kepala yang berterusan (sakit kepala yang disebabkan oleh ubat).

Jika anda mengalami sakit dada tambahan atau sesak nafas, hubungi ambulans dengan segera.

Jarang, pesakit mempunyai reaksi hipersensitif terhadap rizatriptan. Sekiranya terdapat tanda-tanda tindak balas alahan yang teruk seperti ruam, kesukaran menelan, sesak nafas, dan peredaran yang lemah, hubungi doktor dengan segera.

Untuk lebih banyak kesan sampingan, lihat risalah pakej yang disertakan dengan ubat rizatriptan anda. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengesyaki sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi rizatriptan

Ubat yang mengandungi bahan aktif rizatriptan boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland dalam sebarang dos dan saiz pakej dan hanya boleh didapati di farmasi.

Triptan lain boleh dibeli dalam pek kecil di farmasi tanpa preskripsi (cth almotriptan). Walau bagaimanapun, tiada versi rizatriptan yang dijual bebas.

Bilakah rizatriptan digunakan?

Dalam sesetengah pesakit, rizatriptan melegakan bukan sahaja sakit kepala tetapi juga gejala migrain lain seperti loya atau sensitiviti kepada cahaya dan bunyi.

Cara mengambil rizatriptan

Pesakit dinasihatkan untuk mengambil rizatriptan seawal mungkin, apabila tanda-tanda awal sakit kepala migrain muncul. Dos biasa ialah 10 miligram, tetapi persediaan yang mengandungi 5 miligram juga tersedia. Mereka bertujuan terutamanya untuk pesakit yang hati atau buah pinggangnya mempunyai fungsi terhad.

Pesakit yang mempunyai migrain dengan aura tidak boleh mengambil triptan sehingga aura telah berkurangan.

Rizatriptan boleh didapati sebagai tablet atau sebagai tablet cair, setiap satu mengandungi 5 atau 10 miligram. Tablet cair amat sesuai untuk pesakit yang mengalami kesukaran menelan atau apabila serangan migrain disertai dengan loya dan muntah. Pesakit menelan keseluruhan tablet dengan segelas air. Tablet cair, sebaliknya, diletakkan pada lidah dan larut di sana.

Jika sakit kepala berlaku lagi selepas tablet pertama, pesakit boleh mengambil satu lagi selepas dua jam paling awal. Dos maksimum dalam masa 24 jam ialah dua tablet atau dua tablet cair.

Jangan ambil dos rizatriptan lain jika yang pertama tidak membantu. Ubat sakit alternatif boleh memperbaiki gejala anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda tentang perkara ini.

Bilakah anda tidak boleh mengambil rizatriptan?

Ubat yang mengandungi rizatriptan tidak boleh diambil:

  • jika anda diketahui alah kepada bahan aktif atau kepada mana-mana bahan lain ubat tersebut
  • jika anda mempunyai penyakit hati atau buah pinggang yang teruk
  • jika anda mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak dirawat atau tidak terkawal
  • penyakit arteri koronari (penyakit jantung koronari, mungkin dengan angina pectoris)
  • penyakit oklusif arteri periferal (PAVD), juga dikenali sebagai “kaki perokok

Penggunaan serentak beberapa ubat juga bertindak melawan rizatriptan. Ini termasuk:

  • triptan lain (cth sumatriptan)
  • ergotamin, yang juga berkesan terhadap migrain
  • ubat-ubatan tertentu untuk kemurungan, dipanggil perencat monoamine oxidase (inhibitor MAO seperti moclobemide atau tranylcypromine)
  • linezolid, antibiotik yang juga merupakan perencat MAO

Jika anda telah mengambil perencat MAO untuk kali terakhir, tunggu sekurang-kurangnya dua minggu sebelum menggunakan rizatriptan.

Pesakit yang tidak bertoleransi laktosa adalah yang terbaik untuk mengetahui bahan tambahan dalam tablet rizatriptan: sesetengahnya mengandungi laktosa. Mereka lebih suka menggunakan tablet lebur Rizatriptan, yang bebas laktosa dan oleh itu lebih diterima. Selain itu, terdapat juga tablet klasik tanpa laktosa.

Apakah interaksi yang boleh berlaku di bawah Rizatriptan?

Pesakit sering menerima perencat pengambilan semula serotonin terpilih (SSRI) atau perencat pengambilan semula serotonin-norepinephrine (SNRI) untuk kemurungan. Jika mereka kemudian juga menggunakan rizatriptan, lebihan neurotransmitter serotonin boleh berkembang. Anda boleh membaca tentang apa yang kemudian berlaku dan bagaimana lebihan ini menunjukkan dirinya dalam artikel kami "Sindrom Serotonin".

Jika propranolol (beta blocker) diambil pada masa yang sama, jumlah bahan aktif rizatriptan dalam darah mungkin meningkat. Jika propranolol diperlukan, doktor akan menyesuaikan dos. Jika anda mengambil penyekat beta lain, berbincang dengan doktor anda.

Makanan tambahan atau ubat-ubatan yang mengandungi wort St. John mungkin menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini dengan lebih kerap. Oleh itu, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang penggunaan ubat-ubatan herba juga.

Rizatriptan semasa mengandung dan menyusu

Oleh itu, doktor sentiasa memeriksa sama ada rawatan dengan triptan benar-benar diperlukan. Jika ya, mereka menetapkan triptan yang telah dikaji lebih baik daripada rizatriptan (cth sumatriptan).

Menurut kajian haiwan, rizatriptan masuk ke dalam susu ibu dalam jumlah yang banyak. Walau bagaimanapun, satu dos rizatriptan masih boleh dilakukan di bawah arahan doktor. Sebaik-baiknya, ibu harus menghentikan penyusuan selama 24 jam selepas tertelan.