Rosacea: Mengenali dan Merawat Rhinophyma

Apakah rhinophyma?

Rhinophyma ialah perubahan kulit yang berubi dan jinak pada hidung, yang mungkin berlaku dalam bentuk penyakit kulit rosacea yang teruk - yang dipanggil rosacea phymatosa.

Dalam kes rosacea (juga: rosacea), kulit muka pada asasnya tertakluk kepada keradangan yang berterusan dan progresif. Pipi, hidung, dagu dan dahi paling kerap terjejas.

Pada mulanya, penyakit itu membuat dirinya dirasai dalam bentuk kemerahan yang berterusan. Selepas itu, nodul kecil (papula) dan juga lepuh berisi nanah (pustules) sering terbentuk. Jika dalam perjalanan ini tisu penghubung dan kelenjar sebum juga meningkat secara berlebihan (hiperplasia), gambaran pertumbuhan kulit yang tidak teratur, yang dipanggil phyme, berkembang.

Bergantung pada tempat phyme ini berlaku, ia dinamakan dengan lebih khusus. Sebagai contoh, mereka dipanggil gnatophyma di dagu, metophyma di dahi dan otophyma di telinga. Setakat ini lokasi yang paling biasa untuk pertumbuhan bulbous, bagaimanapun, adalah hidung, di mana ia dipanggil rhinophyma.

Bagaimanakah anda mengenali rhinophyma?

Rhinophyma boleh dikenali dengan mudah oleh penebalan kulit bulbous biasa. Kawasan kulit yang terjejas sering mengambil warna kebiruan-merah kerana perubahan vaskular yang mendasari.

Bentuk rhinophyma

Terdapat tiga bentuk utama rhinophyma:

  • Rhinophyma kelenjar: Dalam kes ini, kelenjar sebum khususnya dibesarkan dan bukaannya melebar. Kerana pengeluaran sebum juga meningkat, kulit hidung mentol juga sangat berminyak.
  • Rhinophyma berserabut: Dalam bentuk ini, terutamanya tisu penghubung meningkat.
  • Fibro-angiomatous rhinophyma: Sebagai tambahan kepada peningkatan dalam tisu penghubung, dilatasi vaskular (angiectasia) dan keradangan adalah menonjol di sini. Hidung sering kelihatan berwarna tembaga hingga merah gelap dan biasanya ditutup dengan banyak pustula.

Bentuk individu tidak selalunya boleh dibezakan dengan jelas antara satu sama lain - peralihan adalah cair.

Apakah penyebabnya?

"Hidung bulbous" adalah kemungkinan manifestasi bentuk rosacea yang teruk. Punca rosacea tidak difahami sepenuhnya. Diandaikan bahawa faktor-faktor yang berbeza mesti disatukan untuk rhinophyma untuk berkembang.

Menurut pengetahuan saintifik semasa, gen tertentu dalam interaksi dengan faktor lain membawa kepada vasodilatasi cetek yang tidak terkawal, edema dan keradangan berterusan, yang dipanggil rosacea.

Walaupun wanita lebih cenderung untuk terjejas oleh rosacea, rhinophyma adalah lima hingga 30 kali lebih biasa pada lelaki, bergantung kepada kajian - biasanya dalam dekad keempat atau kelima kehidupan. Mengapa rhinophyma berkembang terutamanya pada lelaki tidak jelas. Pakar sekali lagi mengesyaki punca genetik atau hormon lelaki sebagai faktor asas.

Pada masa lalu, diandaikan secara salah bahawa pengambilan alkohol yang berlebihan adalah pencetus untuk rhinophyma. Oleh itu, ia kadang-kadang dipanggil "hidung pemabuk". Walau bagaimanapun, sambungan sedemikian belum disahkan secara saintifik. Walaupun alkohol dianggap sebagai faktor risiko untuk rosacea, ia bukanlah pencetus jelas rhinophyma.

Rawatan

Sebelum akibat khusus rosacea pada hidung ini dirawat sebaliknya, pelbagai ubat biasanya digunakan. Persediaan yang sesuai (terutamanya asid azelaic dan antibiotik seperti metronidazole) biasanya digunakan dalam terapi rosacea.

Isotretinoin juga kadangkala sesuai untuk rawatan rhinophyma dalam kes ringan.

Ubat-ubatan melambatkan perubahan keradangan dan mengurangkan saiz rhinophyma dalam beberapa kes, tetapi rawatan sering berlangsung selama beberapa bulan atau tahun dan regresi lengkap "hidung bulbous" tidak dijamin.

  • Dermabrasion: Di bawah bius, lapisan atas kulit melecet dengan sejenis mesin pengisar. Salap khas kemudian digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka. Selepas kira-kira sepuluh hari, kudis yang terhasil jatuh.
  • Pencukuran Kulit: Prosedur ini serupa dengan dermabrasion, tetapi bukannya kilang, pisau bedah digunakan.
  • Prosedur laser: Dengan bantuan laser bertenaga tinggi, kawasan kulit cetek hidung rosacea dikeluarkan.
  • Elektrosurgeri: Di ​​sini ketumbuhan dikeluarkan dengan jerat elektrik.
  • Cryosurgery: Tisu berlebihan rhinophyma dimusnahkan dengan bantuan nitrogen cecair.

Walaupun keseluruhan bahagian hidung telah dikeluarkan pada masa lalu, prosedur pembedahan hari ini adalah lebih lembut. Pertumbuhan tisu penghubung dan kelenjar sebum dikeluarkan lapisan demi lapisan. Dalam proses itu, pakar bedah cuba memulihkan bentuk asal hidung. Komplikasi seperti parut teruk atau bahagian rawan yang mati (nekrosis tulang rawan) jarang berlaku.

Seperti yang biasa berlaku dengan rosacea, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan semua faktor yang mencetuskan penyakit dan mungkin memburukkan gejala, termasuk rempah panas, alkohol dan sinaran UV yang kuat. Baca lebih lanjut dalam artikel utama Rosacea.

Kemungkinan komplikasi

Masalah sebenar timbul daripada tekanan psikologi yang tinggi yang dialami oleh ramai mereka yang terjejas. Rhinophyma yang jelas boleh mencacatkan wajah.

Di samping itu, sering terdapat tuduhan alkoholisme yang tidak wajar daripada rakan penghidap, yang terus tersilap menganggap bahawa rhinophyma adalah "hidung pemabuk. Pesakit kemudiannya sering menarik diri daripada persekitaran sosial mereka, yang menjejaskan kualiti hidup mereka dengan teruk.

Sama ada rhinophyma menggalakkan perkembangan kanser kulit masih tidak jelas. Walau bagaimanapun, terdapat risiko bahawa sebarang ketumbuhan barah mungkin disembunyikan oleh ketumbuhan bulbous dan kemudiannya hanya dikesan pada peringkat lewat. Oleh itu, peperiksaan yang kerap dan tepat adalah dinasihatkan.

Prognosis

Terima kasih kepada kaedah rawatan moden (terutamanya dalam bidang pembedahan), hasil optik yang baik dicapai dalam kebanyakan kes hari ini.

Walau bagaimanapun, sedikit kesabaran diperlukan, kerana selepas pembedahan kawasan hidung mungkin masih bengkak dan ditutup dengan kudis. Walaupun kudis ini hilang selepas beberapa hari, kulit kekal merah sehingga dua belas minggu dalam beberapa kes. Selain itu, kulit di kawasan yang dibedah pada mulanya lebih nipis berbanding kulit muka yang lain.

Secara keseluruhannya, bagaimanapun, pilihan rawatan semasa boleh meningkatkan kualiti hidup mereka yang terjejas dengan ketara.