Rose Root (Rhodiola Rosea): Definisi

Akar mawar (Rhodiola rosea) adalah anggota keluarga tanaman daun tebal (Crassulaceae) dan tumbuh baik di pergunungan tinggi dan di tebing lembap di kawasan Artik atau wilayah utara Eropah, Asia, dan Amerika Utara.

Dalam perubatan rakyat di negara-negara ini, akar mawar telah digunakan secara tradisional untuk keletihan, sakit mental, sakit kepala, anemia (anemia), mati pucuk, penyakit gastrousus (gastrointestinal), jangkitan dan selsema selama 3,000 tahun. Sebagai contoh, Viking menggunakan tanaman ini untuk memperbaiki tanaman mereka ketahanan dan fizikal kekuatan. Di kalangan orang Norway, Rhodiola rosea adalah makanan yang popular, dan juga rambut basuh. Selanjutnya, tanaman ubat digunakan untuk penyakit kudis. Sejak rosea tumbuh pertama setelah salji mencair, ia adalah sumber berharga vitamin C untuk orang asli, walaupun kandungan vitamin C daunnya hanya 33 mg / g dan akarnya 12 mg / g.

Kepentingan naturopati adalah rimpang (akar) Rhodiola rosea, yang mengandungi minyak pati dan oleh itu mempunyai aroma seperti mawar. Akar mawar dimakan dimasak atau dijadikan ekstrak. Tumbuhan perubatan dikatakan menyokong kepekatan, memori dan penerimaan, serta meningkatkan prestasi. Akar mawar ekstrak juga digunakan sebagai anti-depresan, anti-penuaan dan anti-tekanan produk.

Akar Rhodiola rosea mengandungi bahan aktif secara biologi seperti organik asid, flavonoid, tanin dan glikosida fenolik misalnya salidroside, rosavine atau tirosol. Glikosida dan sebatian glikosidik terdapat di banyak tumbuhan sebagai bahan tumbuhan sekunder dan mempunyai antioksidan, sifat imunomodulasi dan antimikroba. Terutama rosavin fenilglikosida (rosavin, rosarin dan rosin) hanya terdapat pada akar mawar. Mereka digunakan terutamanya untuk penyeragaman ekstrak.

Dos berkesan berikut disyorkan untuk pengambilan ekstrak akar mawar secara kekal:

  • 360-600 mg ekstrak yang diseragamkan kepada 1% rosavin atau.
  • 180-300 mg ekstrak, diseragamkan kepada 2% Rosavine atau
  • Ekstrak 100-170 mg diseragamkan kepada 3.6% rosavin.