Rose Root (Rhodiola Rosea): Fungsi

Rhodiola rosea adalah salah satu adaptogen herba menurut European Medicines Agency (EMA). Menurut kajian awal, bahan aktif secara fisiologi, seperti rosavin, menyokong organisma dalam keadaan tertekan dan meningkat tekanan rintangan. The sistem imun disesuaikan dengan tekanan, supaya organisma lebih mampu mengatasi tekanan yang luar biasa.

Oleh itu, penggunaan akar mawar membawa kepada peningkatan prestasi fizikal dan juga peningkatan tekanan rintangan, memori dan perhatian. Selanjutnya, adaptogen mengurangkan tanda-tanda keletihan dan gejala kemurungan. Phenylglycosides salidroside serta rosavins (rosavin, rosin, rosarin) kemungkinan besar bertanggungjawab untuk adaptogenik kesan Rhodiola rosea.

  • Sementara itu, terdapat beberapa kajian intervensi di mana pengaruh Rhodiola rosea terhadap prestasi mental diuji pada sukarelawan yang sihat.
  • Dalam percubaan klinikal secara rawak, doktor muda diminta menyelesaikan pelbagai tugas semasa shift malam yang menekankan jangka pendek memori, pemikiran asosiatif, masa reaksi, dan kepekatan kemahiran. Berbanding dengan kumpulan kawalan, mengambil akar mawar ekstrak meningkatkan prestasi dan perhatian kognitif dengan ketara.
  • Pada pelajar yang berada dalam tempoh peperiksaan yang tertekan dan diterima akar mawar, prestasi fizikal dan mental dan kesejahteraan umum meningkat.
  • Dalam kajian intervensi lain, subjek yang menunjukkan tekanan keletihan kerana aktiviti fizikal, emosi dan mental kerap mengambil ekstrak Rhodiola rosea. Selepas 28 hari, ini menyebabkan peningkatan gejala, iaitu, keletihan penurunan dan prestasi dan perhatian kognitif meningkat.
  • Selepas 12 minggu, pengambilan ekstrak akar mawar mengakibatkan peningkatan gejala pada individu yang mengalami tekanan burnout.
  • Pada pesakit yang menderita ringan kemurungan, akar mawar menunjukkan kesan positif pada mood, insomnia menyatakan, serta ketidakstabilan emosi berbanding dengan plasebo kumpulan.