Rose Root (Rhodiola Rosea): Penilaian Keselamatan

Institut Persekutuan Jerman untuk Penilaian Risiko (BfR) telah melakukan penilaian risiko untuk Rhodiola rosea dan menyimpulkan bahawa tidak ada potensi bahaya pada dos harian 100-1,800 mg akar mawar (kebanyakannya sebagai ekstrak akar)

Akar mawar mengandungi, antara bahan-bahan lain, lotaustralin sianogenik glikosida. Apabila tumbuhan cedera, sianida (garam asid hidrokianik) boleh dibelah dari glikosida sianogenik. Bagi manusia, mematikan dos asid prussic adalah 0.5 hingga 3.5 mg / kg berat badan. Akibatnya, manusia 60 kg harus makan 2.4 kg hingga 17 kg akar Rhodiola rosea mentah untuk menelan sejumlah besar asid prussik yang mematikan. Oleh itu, tidak ada potensi bahaya yang dapat diturunkan. Kerana kekurangan data, belum ada NOAEL yang berkaitan dengan pengambilan sianida yang berterusan.

Secara keseluruhan, hanya beberapa kajian intervensi yang dicatatkan mungkin kesan buruk dari pengingesan akar mawar ekstrak. Secara amnya, tidak kesan buruk berlaku. Dalam satu kajian rintis, mengambil 340 mg akar mawar ekstrak setiap hari mengakibatkan aduan mengantuk dan kering mulut. Walau bagaimanapun, hasil kajian ini harus dipertimbangkan dengan keberatan, kerana hanya sepuluh subjek yang mengambil bahagian dan tidak ada kumpulan kawalan yang tersedia untuk perbandingan.

Kerana kekurangan data yang mencukupi, ekstrak Rhodiola rosea tidak boleh diambil oleh wanita hamil, ibu menyusu, atau anak-anak.