Pecah manset rotator - latihan untuk meniru

Dalam kes a pemadam pemutar pecah, latihan yang dilakukan sebagai sebahagian daripada terapi konservatif atau rawatan pasca operasi sangat penting untuk proses pemulihan. Latihan, yang secara individu disesuaikan dengan keadaan setiap pesakit, dirancang untuk perlahan-lahan membawa bahu yang cedera kembali ke tahap penuh dengan meningkatkan pergerakan, regangan dan menguatkan bahu dan memulihkan penyelarasan dan kebebasan bergerak. Penting agar latihan dilakukan dengan betul dan konsisten.

Rawatan konservatif: senaman

Sebagai sebahagian daripada terapi konservatif a pemadam pemutar pecah, banyak latihan untuk regangan, mobilisasi, pengukuhan dan penstabilan akan digunakan. Dua contoh disenaraikan di bawah. 1 Menguatkan otot Untuk latihan ini, pesakit duduk di kerusi atau berdiri tegak.

Sekarang tapak tangan diletakkan bersama di hadapan badan di dada tahap. Lengan bawah selari dengan lantai jika boleh. Kini pesakit menekan kedua telapak tangannya selama 10 saat sekuat mungkin tanpa kesakitan.

Kemudian lepaskan ketegangan dan biarkan lengan berehat sebentar, kemudian lakukan dua hantaran lagi. Mobilisasi bahu ke-2 Semasa latihan ini pesakit duduk di kerusi. Kedua-dua lengan digantung longgar di sebelah.

Tangan yang sihat merangkumi pergelangan tangan dari lengan yang terkena di hadapan badan. Perlahan-lahan, dengan lengan yang sihat, gerakkan lengan yang cedera sejauh mungkin di depan badan, tetapi tidak di atas ketinggian bahu buat masa ini, dan perlahan-lahan turunkan lagi. 3 kali 10 pengulangan. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel: Latihan untuk rotator cuff

Latihan dengan Theraband

. theraband sering digunakan dalam kes a pemadam pemutar pecah untuk menguatkan dan menstabilkan bahu yang cedera. Pelbagai latihan dapat dijalankan. Latihan pengukuhan pertama: Untuk latihan pertama, pesakit duduk di atas kerusi.

. theraband kemudian diletakkan di bawah paha dan dicengkam di sisi dengan tangan. Pada mulanya lengan menggantung longgar di sebelah badan. Dari kedudukan ini, pesakit kini mengarahkan lengan ke arah luar sehingga jalur Thera diregangkan.

Ketegangan ini kemudian ditahan selama 2 saat sebelum kembali ke posisi awal. Ulangi 3 kali 10 kali. Latihan pengukuhan ke-2: Untuk latihan kedua pesakit duduk di hadapan tepi meja dan meregangkan tali Thera di pergelangan tangannya.

Sekarang siku diletakkan di atas meja dan tangan menunjuk ke atas dengan telapak tangan menghadap satu sama lain. Pastikan tulang belakang membentuk garis lurus semasa latihan dan siku terletak selebar bahu. Sekarang tangan dipimpin ke luar melawan ketegangan band Thera.

Cuma setakat ini tidak menyakitkan. Siku tidak bergerak semasa latihan. Ketegangan ditahan selama 2 saat dan kemudian dilepaskan lagi. 3 kali 10 pengulangan. Anda akan mendapat lebih banyak latihan dalam artikel: "Rotator cuff rupture - latihan untuk meniru" dan "Melatih rotator cuff".