Air mata manset rotator - sebab, gejala, terapi

Pecahnya ditunjukkan oleh sekatan pergerakan yang menyakitkan di sendi bahu dan dengan tanda-tanda klasik keradangan (panas, bengkak, kemerahan, kesakitan, fungsi terhad), yang mungkin lebih kurang jelas. Bergantung pada tahap kecederaan, terapi ini adalah konservatif atau pembedahan. Rawatan susulan fisioterapeutik pemulihan disarankan.

Pemadam pemutar pecah adalah penyakit biasa pada atlet. Melontar pergerakan atau jatuh boleh menyebabkan pemadam pemutar untuk pecah. Ini merangkumi 4 otot: Otot ini mempunyai ikatan tendon yang berjalan hampir melewati sendi bahu kawasan.

Ini tendon boleh terkoyak sekiranya berlaku beban berlebihan atau trauma. Pada pesakit tua, beban berlebihan kronik dapat menyebabkan degenerasi tendon, sehingga dapat merobek walaupun terjadi trauma kecil, atau bahkan tanpa alasan yang jelas.

 • M.

  subskapularis

 • M. Supraspinatus
 • M. infraspinatus dan
 • M. Teres Minor

Punca

 • Pemadam pemutar pecah sering disebabkan oleh kemalangan pada pesakit muda. Tendon boleh robek jika pesakit jatuh ke lengan atau jika kekuatan kuat tiba-tiba dikembangkan (misalnya semasa latihan berat).
 • Pada pesakit tua, tendon juga dapat terkoyak akibat trauma ringan atau bahkan tanpa alasan yang jelas. Beban berlebihan kronik mengubah struktur tendon dan menjadikannya kurang tahan.

  Aktiviti yang menegangkan adalah sukan seperti badminton atau tenis, bola baling, bola keranjang, tetapi juga kompetitif berenang dan banyak lagi.

 • Profesional yang bekerja di atas kepala mempunyai peningkatan risiko merobek manset rotator. Mengambil ubat tertentu, seperti kortison, juga boleh mempengaruhi kualiti tendon.
 • Walau bagaimanapun, tendon bisep pecah juga boleh didahului oleh a Lesi SLAP. Sehubungan itu, artikel tersebut Lesi SLAP Latihan mungkin juga menarik bagi anda.

Gejala

Pecah manset rotator menampakkan dirinya melalui pelbagai gejala, beberapa di antaranya sangat tidak spesifik. Yang lain, bagaimanapun, sangat tipikal pada putaran cuff rotator. Biasanya, ada kesakitan di bahu, yang menjadi lebih teruk terutamanya semasa pergerakan, sekiranya mungkin.

Selepas kecederaan akut atau kerengsaan, bahu boleh membengkak, dipanaskan dan kemerahan. Titik di mana tendon melekat pada humeral kepala sensitif terhadap tekanan. Khas untuk koyakan rotator cuff (M. Supraspinatus) adalah keupayaan berkurang untuk menyebarkan lengan ke sisi.

Dengan di bawahnya, pergerakan sama sekali tidak mungkin dilakukan. Kadang-kadang arc yang menyakitkan disebut antara 60-120 °. Secara amnya, terdapat penurunan kekuatan di bahu dan mungkin perasaan tidak stabil.

Busur yang menyakitkan ini juga terdapat dalam apa yang disebut sindrom impingement. Anda boleh mengetahui apa yang boleh anda lakukan di artikel Bahu kami Sindrom Impedement - Fisioterapi dan Pengurangan Bahu - Latihan. Pada orang tua, di mana tendon muncul tanpa alasan yang dapat dikenali, gejala-gejala dapat muncul kurang kuat, menjadi lebih kuat melalui pergerakan dan menjadi kronik.

Selalunya air mata tidak didiagnosis sehingga beberapa bulan selepas kejadiannya, kerana gejala perlahan-lahan bertambah buruk. Kesakitan di bahu adalah gejala klasik pemutar manset rotator. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku sangat berbeza pada pesakit yang berbeza.

Pesakit tua sering tidak menyedari air mata di tendon, kerana air mata tanpa alasan yang jelas. Pesakit ini sering mengalami bahu yang serentak arthrosis, yang memerlukan penyiasatan yang lebih terperinci mengenai penyebab kesakitan. Terdapat meresap sakit di bahu sendi, yang bertambah dari masa ke masa dan menjadi lebih kuat dan lebih kuat, terutamanya semasa pergerakan atau tekanan.

Selepas kejatuhan atau trauma, rasa sakit biasanya hilang dengan segera. The akromion dan titik-titik di mana tendon melekat pada humeral kepala sakit di bawah tekanan. Pergerakan sendi bahu sering disekat kerana kesakitan. Sakit di bahu-leher kawasan boleh berlaku selepas kemalangan akut serta pecah kronik. Dengan menggunakan postur melegakan atau mekanisme penghindar, the tali pinggang bahu sering tegang dan teruk ketegangan berlaku, yang dapat mewujudkan diri mereka sebagai leher sakit juga sakit kepala.