Pintasan Gastrik Roux-En-Y

Roux-en-Y pintasan lambung (sinonim: Roux-en-Y gastrik bypass, RYGB, gastric bypass) adalah prosedur pembedahan di pembedahan bariatric. Punca lambung mungkin ditawarkan untuk obesiti dengan BMI ≥ 35 kg / m2 atau lebih besar dengan satu atau lebih komorbiditi yang berkaitan dengan obesiti ketika konservatif terapi telah habis. Dua kesan berbeza berfungsi untuk mengurangkan berat badan dalam Roux-en-Y pintasan lambung: peningkatan rasa kenyang berlaku selepas operasi, di satu pihak, melalui kesan malabsorpsi terapi (dikurangkan penyerapan komponen makanan dari saluran gastrointestinal ke darah) dan, sebaliknya, melalui pembentukan kantong gastrik (dikurangkan secara buatan perut ukuran). Prosedur ini dikaitkan dengan penurunan berat badan yang ketara, kencing manis kadar (kadar remisi kira-kira 62%), dan kardiovaskular lain faktor-faktor risikoDengan penurunan berat badan akibat bypass gastrik, pesakit dengan jangka masa tindak lanjut sekitar empat tahun mempunyai risiko 46% lebih rendah untuk didiagnosis dengan jantung kegagalan (kegagalan jantung) untuk kali pertama. Di kalangan remaja, bahagian diabetes jenis 2 menurun dari 14% menjadi 2, 4% selepas pintasan gastrik (penurunan relatif 86%). 5 tahun selepas pembedahan, bahagian di kalangan remaja dengan tekanan darah tinggi telah jatuh dari 57% sebelum pembedahan menjadi 11% selepas pembedahan. Bypass gastrik dan kematian selepas rata-rata 4, 9 tahun: Pesakit berusia ≥ 55 tahun mendapat manfaat paling banyak, di mana kematian menurun dari 6.1% (tanpa pembedahan) menjadi 2.8% (dengan pembedahan); keseluruhan kolektif: kumpulan pembedahan 1.4%, dalam kumpulan kawalan 2.5%. Kematian kardiovaskular menurun secara relatif sebanyak 47%, dan kanser kematian sebanyak 46%.

Petunjuk (bidang permohonan) untuk pembedahan bariatrik [mengikut garis panduan S3: Pembedahan untuk Obesiti dan Penyakit Metabolik, lihat di bawah]

Kontraindikasi

 • Keadaan psikopatologi yang tidak stabil
 • Bulimia nervosa yang tidak dirawat
 • Pergantungan bahan aktif
 • Kesihatan umum yang buruk
 • Kekurangan petunjuk - sekiranya kegemukan disebabkan oleh penyakit (contohnya, hipotiroidisme, sindrom Conn (hyperaldosteronism primer, PH), penyakit Cushing, pheochromocytoma)

Sebelum pembedahan

Sebelum pembedahan, pemeriksaan asas terperinci mesti dilakukan untuk menilai secara tepat kemungkinan keadaan yang sudah ada dan untuk menilai kesan pembedahan sebelum prosedur. Berdasarkan ini, perlu dilakukan penentuan berpuasa darah glukosa tahap (berpuasa glukosa, kerana ini adalah petunjuk penting bagi kencing manis melitus dan biasanya juga dari sindrom metabolik. Di samping itu, penyakit bersamaan seperti sindrom apnea tidur, hipoventilasi (tidak mencukupi bernafas), arteri pulmonari tekanan darah tinggi (meningkat darah tekanan di paru-paru kapal), koronari jantung penyakit (PJK), dan cor pulmonale (penyakit jantung akibat paru-paru penyakit) mesti ditangani. Untuk mengelakkan komplikasi intraoperatif dan pasca operasi, penyakit yang ada biasanya harus dikawal secara optimum dengan ubat sebelum campur tangan. Selanjutnya, sangat mustahak bahawa saluran gastrointestinal (saluran gastrointestinal) juga menjalani pemeriksaan terperinci. Antara lain, ini berfungsi untuk membuat diagnosis penyakit refluks gastroesophageal (pedih ulu hati) atau gastrik ulser. Dalam kes sedemikian, terapi pra operasi dengan perencat pam proton (PPI; penyekat asid), misalnya, perlu.

Prosedur pembedahan

Prinsip asas pintasan gastrik Roux-en-Y adalah pemisahan perut hutan kecil dari sisa yang lebih besar perut dan hubungan antara perut hutan (kantong gastrik; perut miniatur buatan) dan usus kecil. Ini mengangkut makanan yang tertelan dari esofagus (paip makanan) ke perut hutan. Selepas itu, makanan dibawa ke anastomized (sambungan pembedahan dua bahagian saluran gastrousus) usus kecil, memotong kedua-dua baki perut dan juga duodenum dan bahagian atas jejunum (usus kosong). Dengan melewati bahagian saluran pencernaan yang berlainan, pencernaan ditunda kerana pulpa makanan diangkut lewat bersamaan dengan pencernaan enzim. Prosedur pembedahan menyebabkan pengambilan makanan berkurang baik melalui rasa kenyang dan melalui pembedahan yang disasarkan penghapusan perut baki, duodenum dan bahagian atas usus kecil. Ini, tentu saja, juga mengakibatkan risiko sindrom pembuangan awal, di mana pulpa makanan yang aktif secara osmotik tidak mengalir mengalihkan cecair ke lumen usus, menyebabkan kehilangan pelepasan plasma dan kerabat (peraturan lebar vaskular). Dengan mekanikal tambahan regangan gelung usus, gabungan faktor boleh mengakibatkan kekurangan jumlah, yang boleh membawa kepada kejutan status. Takikardia (degupan jantung terlalu cepat:> 100 denyutan seminit) dan loya (loya) juga boleh berlaku sebagai gejala yang lebih lemah.

Selepas pembedahan

Selepas pembedahan, intensif pemantauan pesakit perlu. Untuk tujuan ini, pesakit harus dipindahkan ke unit "rawatan pertengahan" selepas operasi. Pada hari pembedahan atau pada hari pertama operasi, mobilisasi pesakit harus dilakukan dengan teliti. Pada hari kedua selepas operasi, a Sinar X pemeriksaan dengan gastrografin (teguran media kontras radiopaque) harus dilakukan untuk mengesan kemungkinan kekurangan atau stenosis (penyempitan). Perlahan dan lemah lembut diet penumpukan selama beberapa minggu harus ditujukan untuk.

Kemungkinan komplikasi

 • Sindrom pembuangan awal (lihat di atas) mengakibatkan jumlah kekurangan kejutan.
 • jumlah kekurangan kejutan - sebagai hasil pembedahan, kemungkinan cendawan makanan hiperosmolar dipindahkan dari tisu ke dalam lumen usus. Bergantung pada keparahannya, kejutan mungkin berlaku, yang mungkin memerlukan rawatan di unit rawatan rapi.
 • Malabsorpsi ("miskin penyerapan") - dalam konteks operasi, diserapkan salah penyerapan, yang mengurangkan penyerapan komponen makanan seperti lemak dan karbohidrat. Namun, kerana kurangnya selektivitas, ini juga dapat terjadi membawa kepada gejala kekurangan, yang mesti dicegah dengan segala cara. Sebagai langkah pencegahan, pengambilan protein yang mencukupi (pengambilan protein) dan tambahan kalsium dan besi pengambilan mesti diambil. Selanjutnya, faktor intrinsik mesti diberikan, antara lain, kerana ini dihasilkan oleh gastrik mukosa. Tanpa faktor intrinsik, vitamin B12 tidak dapat diserap dalam ileum (ileum).
 • Embolisme paru-paru
 • Gangguan penyembuhan luka
 • Perforasi gastrik (pecah perut)
 • Kekurangan anastomosis, iaitu hubungan yang tidak mencukupi antara bahagian organ yang dikendalikan
 • trombosis
 • Reoperation (reoperation) - diperlukan pada 20% remaja berbanding 16% orang dewasa (19 vs 10 reoperation setiap 500 orang-tahun, masing-masing.

Catatan lebih lanjut

 • Alkohol intoleransi: selepas pembedahan bariatrik dengan pemasangan pintasan gastrik Roux-en-Y (RYGB), tahap alkohol darah meningkat dengan lebih cepat setelah minum minuman beralkohol yang kuat daripada kumpulan kawalan wanita gemuk yang tidak menjalani pembedahan RYGB. belum dilakukan (wanita yang dikendalikan: selepas 5 minit, 1.1 per mil alkohol dalam darah; wanita yang belum dikendalikan: Puncak hanya selepas 20 minit pada 0.80 per mille).
 • Perubahan imunologi memihak alergi makanan; disertai dengan gejala intoleransi makanan seperti sakit perut, loya dan muntah, kembung perut (kembung perut), sembelit (sembelit) dan cirit-birit (cirit-birit).
 • Dalam satu kajian dari Denmark tengah, 2,238 pesakit yang mengalami kegemukan mengalami bypass gastrik Roux-en-Y antara tahun 2006 dan 2011. Kira-kira 8% pesakit mengalami kemerosotan subjektif kesihatan selepas prosedur ini. Gejala yang paling biasa adalah keletihan, sakit perut, dan sindrom lambakan. Kelonggaran, yang diadukan oleh 40% pesakit, mungkin disebabkan oleh anemia (anemia) kerana tidak mencukupi penyerapan of besi, asid folik, Atau vitamin B12. Kesan lewat yang lain termasuk nefrolithiasis (buah pinggang batu; 21%), kolelitiasis (batu karang; 31%), dan hipoglisemia (darah rendah gula; 38%).
 • Pintas gastrik pada remaja: Remaja mempunyai tahap kepatuhan yang lebih rendah mengenai penggantian yang diperlukan unsur surih dan vitamin: 48% remaja mempunyai kekurangan zat besi (rendah feritin) pada 2 tahun berbanding hanya 24% orang dewasa; vitamin D kekurangan 38% berbanding 24%; kekurangan vitamin B12 4% dalam kedua-dua kumpulan.