Roxithromycin: Kesan, Kawasan Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana Roxithromycin berfungsi

Seperti semua antibiotik makrolida, Roxithromycin juga menyekat sintesis protein bakteria. Dengan cara ini, pertumbuhan dan pembiakan bakteria dihalang (kesan bacteriostatic).

Sama seperti sel haiwan dan manusia, sel bakteria juga mempunyai bahan genetik (DNA) yang berfungsi sebagai pelan tindakan untuk protein yang memenuhi pelbagai tugas dalam sel. Roxithromycin menghalang apa yang dipanggil ribosom, iaitu kompleks dalam sel di mana protein terbentuk mengikut pelan tindakan DNA.

Oleh kerana ribosom bakteria dan manusia sangat berbeza, roxithromycin boleh digunakan untuk mematikan ribosom bakteria dengan tepat. Sebaliknya, antibiotik mempunyai sedikit kesan (sampingan) pada sel manusia.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Selepas pengambilan, dua pertiga Roxithromycin cepat diserap ke dalam darah melalui dinding usus, di mana ia mencapai tahap tertinggi selepas dua jam.

Antibiotik mencapai paru-paru, kulit dan saluran kencing terutamanya melalui aliran darah. Ia juga terkumpul dalam sel imun, yang secara aktif berhijrah ke tapak jangkitan bakteria melalui aliran darah.

Bilakah Roxithromycin digunakan?

Roxithromycin digunakan untuk merawat jangkitan bakteria dengan patogen yang mudah terdedah, seperti

  • Jangkitan telinga, hidung dan tekak
  • Jangkitan pada paru-paru
  • Jangkitan pada kulit
  • Jangkitan saluran kencing

Roxithromycin diambil untuk tempoh masa yang terhad dan mengikut arahan doktor. Walaupun gejala mereda sebelum ini, terapi mesti diteruskan sehingga tamat. Jika tidak, jangkitan mungkin merebak lagi.

Bagaimana Roxithromycin digunakan

Roxithromycin diambil dalam bentuk tablet. Jumlah bahan aktif dan tempoh rawatan bergantung pada jenis dan keterukan jangkitan, keadaan pesakit dan sensitiviti patogen.

Dos biasa untuk orang dewasa ialah 150 miligram Roxithromycin dua kali sehari pada selang waktu sekitar dua belas jam sebelum makan. Oleh itu, jumlah dos harian ialah 300 miligram.

Kanak-kanak di bawah 40 kilogram berat badan dan pesakit yang mengalami kerosakan hati menerima dos yang dikurangkan.

Tempoh terapi biasanya antara lima hari dan dua minggu.

Apakah kesan sampingan Roxithromycin?

Dalam satu daripada seratus hingga seribu pesakit, terdapat peningkatan dalam sel darah putih (leukosit), tindak balas hipersensitiviti dan ruam kulit dengan gatal-gatal.

Jarang sekali, superinfeksi dengan kulat yis (Candida) berkembang pada mukosa mulut atau faraj, kerana bakteria "baik" juga dibunuh oleh Roxithromycin - kulat kemudiannya boleh merebak dengan lebih mudah.

Apakah yang perlu saya ingat semasa mengambil Roxithromycin?

Kontraindikasi

Roxithromycin tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat
  • pemberian alkaloid ergot secara serentak (cth ubat migrain lama)
  • pentadbiran serentak bahan yang dimetabolismekan oleh enzim CYP3A4 dan mempunyai julat terapeutik yang sempit (= selang antara dos berkesan dan toksik adalah sangat kecil)

Perhatian khusus juga diperlukan jika ubat-ubatan yang boleh memanjangkan selang QT dalam jantung (kelihatan dalam ECG) diambil pada masa yang sama.

Interaksi

Roxithromycin mempengaruhi irama jantung dengan menyebabkan apa yang dipanggil pemanjangan QT. Pentadbiran serentak bahan aktif lain yang juga mempunyai sifat ini boleh menyebabkan aritmia jantung yang serius.

Bahan aktif tersebut termasuk, sebagai contoh, ubat-ubatan tertentu untuk kemurungan (seperti citalopram, amitriptyline, imipramine), ubat penahan sakit opioid (seperti methadone), ubat untuk psikosis dan skizofrenia (seperti chlorpromazine, perphenazine, zuclopenthixol), antibiotik (seperti moxifloxacin). ), agen terhadap jangkitan virus (seperti telaprevir), agen antikulat (seperti fluconazole) dan agen terhadap jangkitan protozoal (seperti pentamidine) serta agen terhadap aritmia jantung (seperti quinidine, procainamide, amiodarone).

Roxithromycin meningkatkan penyerapan ubat jantung digoxin, yang boleh meningkatkan kesan sampingannya. Paras serum digoxin (dan glikosida jantung lain) harus dipantau semasa rawatan gabungan. Keadaannya sama dengan theophylline (ubat rizab untuk COPD) dan bromocriptine ubat Parkinson.

Sekatan umur

Tiada pengalaman dengan penggunaan Roxithromycin pada kanak-kanak dan orang dewasa di bawah 40 kilogram berat badan.

Kehamilan dan menyusu

Semasa kehamilan, Roxithromycin hanya boleh diambil selepas penilaian risiko-manfaat yang ketat, walaupun kajian haiwan tidak menunjukkan sebarang kesan berbahaya kepada anak yang belum lahir.

Walaupun hanya sebahagian kecil Roxithromycin yang masuk ke dalam susu ibu, maklumat preskripsi menasihatkan supaya tidak mengambil antibiotik semasa menyusu atau menghentikan penyusuan susu ibu sepanjang tempoh pengambilan.

Walau bagaimanapun, pengalaman klinikal setakat ini tidak menunjukkan kesan sampingan yang relevan pada kanak-kanak yang diberi susu ibu yang ibunya telah mengambil Roxithromycin. Menurut pakar, bahan aktif itu boleh digunakan mengikut petunjuk dan tanpa mengganggu penyusuan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan Roxithromycin

Roxithromycin hanya tersedia pada preskripsi di Jerman dan Austria. Bahan aktif tidak lagi di pasaran di Switzerland.

Berapa lamakah Roxithromycin telah diketahui?

Roxithromycin telah dilancarkan pada tahun 1987 dan mewakili pembangunan lanjut yang disasarkan bagi erythromycin antibiotik. Terima kasih kepada perubahan kimia, Roxithromycin mempunyai interaksi yang lebih sedikit, mempunyai spektrum aktiviti yang lebih luas terhadap bakteria, kurang sensitif terhadap asid perut dan oleh itu boleh diambil dengan lebih baik sebagai tablet.