Vaksinasi RSV: Siapa, Bila, dan Berapa Kerap?

Apakah vaksinasi RSV?

Vaksinasi RSV melindungi daripada penyakit pernafasan yang disebabkan oleh virus RS (respiratory syncytial virus, RSV). Virus RS menyebabkan jangkitan saluran pernafasan atas dan bawah yang boleh menyebabkan penyakit yang teruk, terutamanya pada bayi dan kanak-kanak kecil, tetapi juga pada orang dewasa yang lebih tua atau orang yang sakit kronik.

Baca lebih lanjut tentang gejala yang disebabkan oleh virus RS dan cara penyakit pernafasan dirawat dalam artikel kami tentang virus RS.

Apakah vaksin RSV yang tersedia?

Vaksin RSV dibahagikan kepada vaksin aktif dan pasif.

Antibodi menghalang virus daripada memasuki sel. Apabila antibodi daripada vaksin telah digunakan, penggalak mesti diberikan. Atas sebab ini, individu yang terjejas menerima suntikan setiap empat minggu semasa musim sejuk. Ini juga dikenali sebagai imunisasi pasif.

Vaksinasi RSV: Siapa yang patut diberi vaksin?

Pada masa ini, STIKO mengesyorkan vaksinasi terhadap virus RS untuk bayi pramatang dan kanak-kanak sehingga dua tahun dengan keadaan sedia ada tertentu. Pengesyoran sama ada dan bila wanita hamil dan orang dewasa yang lebih tua perlu diberi vaksin terhadap virus RS sedang menunggu.

Vaksinasi RSV untuk bayi dan bayi pramatang

  • Kanak-kanak yang dilahirkan sebelum atau pada usia kandungan 35 minggu yang lebih muda daripada enam bulan pada permulaan musim RSV.
  • Kanak-kanak di bawah umur dua tahun dengan kecacatan jantung kongenital.
  • Kanak-kanak di bawah umur dua tahun yang telah dirawat untuk displasia bronkopulmonari (BPD) dalam beberapa bulan yang lalu.

Vaksinasi RSV untuk orang dewasa yang lebih tua

Suruhanjaya Eropah telah meluluskan vaksinasi RSV aktif untuk orang dewasa pada Jun 2023. Ia bertujuan untuk melindungi orang yang berumur 60 tahun ke atas daripada penyakit saluran pernafasan bawah yang disebabkan oleh virus RS.

Walaupun mendapat kelulusan, vaksin untuk orang dewasa masih belum di pasaran. Ia sepatutnya tersedia di farmasi Jerman dari musim gugur - pada permulaan musim RSV. Sama ada pengesyoran vaksinasi terpakai kepada semua orang berumur 60 tahun ke atas atau hanya kepada kumpulan risiko tertentu masih terbuka. Syor vaksinasi rasmi daripada STIKO masih belum selesai.

Vaksinasi RSV semasa kehamilan

Vaksinasi RSV semasa mengandung dianggap melindungi bayi baru lahir daripada penyakit pernafasan berkaitan RS selepas kelahiran. Kajian vaksinasi berskala besar mendapati bahawa 81 peratus daripada semua bayi yang ibunya diberi vaksin terhadap virus RS semasa mengandung dilindungi daripada perkembangan penyakit yang teruk dalam tempoh enam bulan pertama kehidupan.

Suruhanjaya Eropah meluluskan vaksin untuk wanita hamil pada 25 Ogos 2023. Ia boleh digunakan serta-merta di semua negara anggota EU.

Vaksinasi RSV: kesan sampingan

Kemungkinan kesan sampingan vaksinasi RSV pada orang dewasa termasuk sakit kepala, keletihan, sakit otot, sakit sendi dan sakit di tapak suntikan. Gejala biasanya tidak berbahaya dan reda dalam masa kira-kira 10 hari.

Kesan sampingan vaksinasi yang serius termasuk kejutan anafilaksis (anafilaksis). Ini adalah tindak balas hipersensitiviti kepada komponen vaksin. Untuk dapat campur tangan dengan cepat sekiranya berlaku anafilaksis, vaksin dipantau untuk beberapa lama selepas suntikan.

Vaksinasi RSV: kos

Bagi bayi pramatang, bayi dan kanak-kanak kecil, syarikat insurans kesihatan menanggung kos vaksinasi terhadap virus RS jika mereka tergolong dalam kumpulan berisiko.