Peraturan kelakuan / tempoh | Latihan dan tempoh gimnastik pemulihan

Peraturan kelakuan / jangka masa

Latihan pertama ini bertujuan untuk mengaktifkan regresi rahim, mengaktifkan aliran selepas bersalin dan merangsang darah peredaran di lantai pelvik kawasan. Latihan sebaiknya dilakukan selepas menyusu. Semasa menyusu hormon oxytocin dilepaskan, yang bertanggungjawab untuk kemunduran uterus.

Proses regresi ini dapat dipergiatkan dengan latihan yang sesuai. Dari hari ke hari, uterus kembali ke ukuran normal, yang dapat dilihat dengan pemeriksaan palpasi pada perut. Sekiranya prosesnya ditangguhkan, posisi rawan terapi dianjurkan, di mana pesakit berbaring di atas katil dengan perutnya dalam keadaan berdiri, sehingga perut mendapat sedikit tekanan.

Sekiranya jarak antara diastasis rektus (kawasan antara lurus otot perut) lebih besar dari 2 jari melintang, pembalut perut boleh digunakan untuk menyokong pesakit. The nifas berlangsung selama 6 minggu dan dicirikan oleh aliran selepas bersalin dan regresi kuat dari uterus. Selepas bersalin sangat berjangkit dan terbahagi kepada beberapa fasa.

Selama ini, ibu harus memberi perhatian khusus kepada kebersihan diri puting keradangan atau keradangan lain yang disebabkan oleh nifas dapat dielakkan. Selama 6 minggu ini, ibu hanya perlu mengikuti rancangan seperti di atas dan mengelakkan senaman perut yang kuat. Jogging, berenang dan sukan biasa yang lain juga hanya boleh disambung semula setelah berakhirnya tempoh selepas bersalin dan, di atas semua, harus dijelaskan dengan pakar sakit puan yang merawat.

Selepas tempoh selepas bersalin, paling baik, kursus regresi harus dijalankan. Ini sering ditawarkan oleh bidan dan berlangsung selama 1-2 bulan. Si ibu belajar memanjangkan perut dan lantai pelvik latihan, yang harus dia lakukan di rumah.

Latihan dalam gimnastik regresi

Relaksasi senaman untuk tulang belakang lumbar, ISG dan pinggul (terutamanya selepas bersantai mengandung) Posisi empat kali ganda: Merapatkan: Posisi terlentang, lengan diletakkan di sebelah badan, bilah bahu ditarik bersama, tulang belakang lumbar dengan kuat pada penyokong, mengangkat pelvis (membina jambatan), tegang lantai pelvik Lekapan lurus dan pepenjuru: Geserkan tangan ke atas paha ke arah lutut, gerakkan ke samping melepasi kaki Selekoh lutut dan paru-paru Semua latihan harus dilakukan secara sederhana dan harus sepenuhnya disesuaikan dan diubah. Sebelum gimnastik regresi dilakukan, doktor harus berunding.

  • Kedudukan terlentang: Kaki berpusing ke atas dan condong ke kanan dan kiri
  • Kedudukan terlentang: angkat pelvis dan baringkan vertebra satu demi satu
  • Kedudukan terlentang: pusingkan lutut ke arah satu sama lain dan putar kembali
  • Mengetatkan lantai pelvis semasa menghembus nafas (lihat di atas)
  • Tekan ke lantai dengan tangan dan lutut yang bertentangan dan tingkatkan ketegangan lantai pelvis
  • Tolak tulang belakang toraks ke siling dan biarkan kendur