Berjalan dengan Barefoot adalah Sihat

Berlari berkaki ayam di padang rumput atau lantai hutan yang lembut - tidak ada yang lebih baik untuk kaki kita. Namun, sekarang ini kebanyakan orang jarang berlari tanpa alas kaki, hampir selalu kaki kita memakai kasut. Namun, memakai kasut yang salah boleh menyebabkan kecacatan kaki seperti kaki rata atau lengkungan yang jatuh. Oleh itu, jalankan kaki tanpa alas kaki sekerap mungkin, misalnya di kebun anda atau di jalan kaki tanpa alas kaki yang dibuat khas. Untuk berlari di atas aspal, kasut berkaki ayam khas mungkin disyorkan untuk melindungi kaki anda.

Berlari tanpa alas kaki melatih kaki

Selama beribu-ribu tahun, kita manusia berjalan tanpa alas kaki - hanya sejak kebelakangan ini menjadi kebiasaan memakai kasut hampir sepanjang masa. Tetapi itu sama sekali tidak sesuai dengan kaki kita: bagaimanapun, kasut sering tidak sesuai dengan baik atau memberi tekanan pada kaki kerana kaki yang sempit atau tumit tinggi. Memakai kasut yang salah dapat mendorong perkembangan kecacatan kaki. Oleh itu, berjalan kaki tanpa alas kaki adalah penting untuk perkembangan kaki yang sihat.

Mencegah kepincangan kaki

Semasa berjalan kaki tanpa alas kaki, kaki mesti sentiasa menyesuaikan diri dengan permukaan tanah yang tidak rata. Ini sentiasa melaksanakan otot kaki. sejak otot kaki menyokong lengkungan kaki membujur dan melintang, otot yang kuat menghalang perkembangan kepincangan kaki seperti kaki rata, rata dan kaki hallux valgus. Kanak-kanak khususnya harus berjalan kaki tanpa alas kaki sebanyak mungkin untuk menguatkannya otot kaki dan mengembangkan kedudukan jari kaki yang betul. Tetapi orang dewasa masih boleh melatih otot kaki mereka dengan berjalan kaki tanpa alas kaki dengan kerap. Walau bagaimanapun, kepincangan kaki yang sudah ada hanya dapat dibetulkan jika disebabkan oleh otot yang kurang berkembang.

Berjoging tanpa alas kaki dan bukannya memakai kasut?

Selalunya tidak terasa seperti itu ketika kita berlari, tapi berjoging in berlari kasut meletakkan lebih banyak tekanan pada kita sendi daripada berjalan tanpa alas kaki. Paling tidak, itulah yang ditemui oleh kajian penyelidik Amerika. Kesan tekanan pada kasut dikatakan disebabkan oleh bahan sokongan di bawah lengkungan kaki dan tumit yang tinggi. Kajian mendapati bahawa memakai kasut lari meletakkan 37 peratus lebih banyak tekanan pada sendi lutut, dan sebanyak 54 peratus lebih banyak di sendi pinggul. Walaupun beban cenderung berada di tumit ketika berlari dengan kasut atletik, berjalan tanpa alas kaki lebih banyak tekanan pada kaki depan dan kaki pertengahan. Akibatnya, kaki menyerap hentakan dengan lebih baik dan lutut mengalami tekanan yang kurang. Secara kebetulan, kesan ini juga berlaku semasa memakai kasut tanpa alas kaki. Ini melindungi kaki dari pecahan atau batu tajam ketika berjalan di atas aspal.

Teknik larian yang betul adalah penting

Jika anda pergi berjoging tanpa alas kaki atau dengan kasut tanpa alas kaki, anda harus mula perlahan-lahan: Pada mulanya, berlari tidak lebih dari dua kali seminggu - lebih baik di padang rumput atau hutan. Sesi latihan tidak boleh berlangsung lebih dari 30 minit. Ini kerana badan terlebih dahulu harus membiasakan diri dengan regangan baru. Dari masa ke masa, anda perlahan-lahan dapat meningkatkan frekuensi dan tempoh latihan. Sekiranya anda ingin membeli kasut tanpa alas kaki, tanyakan kepada kedai sukan untuk petua mengenai teknik lari yang betul: Lagipun, jika anda terus memijat kasut, tekanan pada anda sendi boleh jauh lebih tinggi daripada kasut lari biasa. Oleh itu, pada kasut tanpa alas kaki, beban harus lebih banyak pada kaki pertengahan dan kaki depan. Orang dengan artritis di hujung kaki sendi sebaiknya menahan diri berjoging dengan kasut tanpa alas kaki. Pergerakan yang meningkat dapat memburukkan lagi gejala. Juga pesakit diabetes, orang dengan gangguan peredaran darah atau masalah kaki khas, serta orang yang mempunyai alahan untuk racun serangga tidak boleh berjalan tanpa alas kaki atau sekurang-kurangnya berhati-hati dalam melakukannya.

Jalan tanpa alas kaki: pengalaman untuk kaki

Sekiranya anda tidak berpeluang berjalan kaki tanpa alas kaki di kawasan anda, anda boleh memikirkan perjalanan ke jalan tanpa alas kaki. Laluan tanpa alas kaki adalah jalan yang direka khas dengan pelbagai jenis tanah - contohnya, batu rata, kerikil besar, kerikil halus, pasir, tanah liat atau kayu. Selalunya terdapat juga bahagian di mana pengunjung boleh berjalan melalui cetek air. Mengunjungi jejak tanpa alas kaki adalah pengalaman bagi tubuh dan minda. Di satu pihak, berjalan di pelbagai permukaan melatih otot-otot kaki, dan di sisi lain, lawatan seperti ini memberi kesan yang menenangkan dan membebaskan minda. Ketahui di mana jalan bertelanjang kaki terdekat berada di dekat anda dan cubalah.

Berjalan kaki tanpa alas kaki bersantai

Tidak semestinya latihan autogenik - berjalan kaki tanpa alas kaki juga merupakan kaedah yang berkesan untuk merehatkan badan dan minda anda. Berjalan kaki sebentar dan pilih jalan dengan pelbagai jenis lantai. Perhatikan apa yang dirasakan oleh kaki semasa anda berjalan. Terdapat banyak ujung saraf di telapak kaki kita, jadi kita dapat merasakan lebih jauh melalui kaki daripada yang kita duga. Berjalanlah di hujung jari kaki, tumit anda, bahagian dalam kaki dan bahagian luar kaki anda dan rasakan bagaimana sensasi anda berubah semasa anda melakukannya. Dengan cara ini, anda dapat dengan mudah menghilangkan tekanan dan ketegangan dalaman dengan berjalan kaki tanpa alas kaki.

Hati-hati dengan pecahan dan batu

Malangnya, anda tidak boleh berjalan tanpa alas kaki di mana sahaja tanpa bahaya. Di jalan, terdapat risiko kecederaan dari pecahan, bahagian logam atau benda tajam yang lain. Oleh itu, jalankan kaki tanpa alas kaki lebih baik hanya di padang rumput atau di hutan. Tetapi di sini anda tidak selalu dilindungi dari serpihan. Selain itu, terdapat risiko kecederaan akibat duri atau batu tajam. Oleh itu, fikirkan terlebih dahulu dengan teliti di mana anda boleh berjalan kaki tanpa alas kaki. Selain taman anda sendiri, kemudahan sukan yang dijaga dengan baik seperti padang bola juga sesuai. Di sini, bagaimanapun, anda harus menjelaskan terlebih dahulu sama ada anda dibenarkan berlari di rumput. Selain itu, kini terdapat juga kaki ayam yang khas mendaki jalan di mana anda boleh berjalan tanpa bimbang.