Barbeku Selamat

Dengan sekitar 80 hingga 100 juta barbeku dinyalakan di Jerman antara April dan Oktober, antara 3,000 hingga 4,000 kemalangan barbeku berlaku tahun demi tahun, 400 hingga 500 daripadanya berakhir dengan serius terbakar.

Tempat barbeku

Barbeku yang diuji keselamatan dapat dikenali dengan nombor DIN 66077 yang terpasang pada perkakas. Dengan ini, DIN CERTCO, Gesellschaft für Konformitätsbewertung mbH, Berlin, memperakui, antara lain, bahawa alat ini tahan tip dan bebas dari hujung tajam. Di samping itu, pemegang spit panggangan tidak terlalu panas pada peranti ini.

Arang batu

Arang yang baik menjalankan ujian dan pemantauan tandakan DIN 51749, yang memastikan apabila anda membeli bahawa produk ini berkualiti tinggi. Sama ada keputusan dibuat untuk pad arang, briket atau blok, bergantung kepada setiap peminat barbeku.

Lebih ringan barbeku

Dalam perdagangan khusus terdapat pepejal dan cecair pencucuhan bantuan, yang kualitinya dapat dikenali dengan mudah oleh tanda keselamatan yang sesuai (ujian dan pemantauan tandakan DIN 66358) dan nombor pendaftaran. Penyala api yang menyala ini tidak akan merosot atau meletup dan tidak meninggalkan jejak rasa.

Petrol dan semangat? Tidak, Terima kasih!

Cecair mudah terbakar seperti alkohol metilasi atau petrol pantang larang ketika menyalakan lampu! Apabila bahan api ini menguap, campuran wap-udara yang sangat mudah meletup dibuat dalam bentuk loceng dengan diameter hingga tiga meter. Apabila arang barbeku dinyalakan, maka akan terjadi deflagrasi, yang seterusnya menjadi penyebab teruk terbakar. Jika pengisian bahan bakar dilakukan ke dalam bara api atau api, tabung bahan bakar dapat terkelupas oleh kilas balik. Neraka api boleh menghancurkan!

Ringan barbeku jenis gel tidak berbahaya

Malah jenis gel alkohol- pemetik api barbeku tidak selalu tidak berbahaya: pada suhu musim panas, arang memanaskan hingga 80 darjah Celsius, dan cecair pasta barbeku pada arang panas - dengan itu juga mewujudkan campuran peledak yang dapat menyala dan menyebabkan luka bakar yang paling serius.

Keselamatan untuk kanak-kanak

Terutama kanak-kanak, yang secara ajaib tertarik oleh bara dan api, berdiri dekat dengan panggangan, boleh menderita yang paling serius terbakar ke muka. Mereka bukan sahaja harus menjalani rawatan di hospital yang panjang dan menyakitkan, tetapi mereka juga sering mengalami kering, sejuk-sensitif kulit dengan gatal dan sesak serta cacat parut seumur hidup mereka.

Panggangan mesti berdiri tegak

Memanggang yang selamat sudah termasuk menyiapkan panggangan. Ia harus berdiri dengan kuat, iaitu pada ketiga atau empat kaki, pada permukaan yang tidak mudah terbakar, lebih baik pada rumput yang rata, di atas batu bendera atau batu lorong. Hampir tidak perlu dikatakan bahawa barbeku adalah dan harus tetap merupakan keseronokan di luar semata-mata. Walaupun dalam cuaca buruk, barbeku tidak termasuk di bawah payung. Rumah dan pangsapuri juga bukan tempat yang sesuai untuk barbeku yang enak.

"Panas dan berminyak!"

Splatters gris menyakitkan. Dari luka bakar yang disebabkan oleh percikan lemak - dan bahkan luka bakar kecil menyakitkan dan menjengkelkan - melindungi apron barbeku, sarung tangan dan alat makan barbeku yang baik, yang ada, biasanya dihiasi dengan motif ceria, dalam pilihan yang sangat besar di kedai khusus.

Pada arang merah-panas ...?

Setelah api dinyalakan dengan selamat, api belum selesai dengan bahaya. Sekiranya seketul arang meletup, ia harus disimpan sebaik mungkin di mata, agar tidak terbakar. Sekiranya anda berpendapat bahawa anda mempunyai angin yang lebih baik di bahagian kebun yang lain, anda pasti tidak boleh membawa panggangan panas. Hanya dengan a sejuk panggangan anda boleh menukar lokasi dengan selamat. Baki bara harus dipadamkan dengan pasir dan tidak dikosongkan ke tong sampah. Jangan sekali-kali membiarkan arang terbakar di halaman atau di padang, kerana kanak-kanak berulang kali mengalami luka bakar yang serius kerana mereka telah memasuki bara atau masuk ke sisa arang yang masih bersinar yang dituangkan ke halaman untuk menyejukkan. Atas sebab ini, kanak-kanak juga harus selalu dijauhkan dari kebakaran barbeku, lebih baik dengan penghalang.

Petua untuk membeli-belah

  • Gril yang diuji keselamatan membawa tanda DIN 66077.
  • Arang barbeku yang selamat dapat dikenali dengan tanda DIN 51749
  • DIN 66358: bilangan untuk pencahayaan yang diuji dan didapati selamat bantuan untuk arang barbeku dan briket arang barbeku.

Sekiranya anda mempunyai anak ...

  • Jangan biarkan mereka tanpa pengawasan berhampiran panggangan.
  • Jangan sekali-kali membiarkan arang yang bersinar menyala di halaman atau di atas katil bunga. Kanak-kanak akan mencapai atau melangkah ke dalamnya!