Meralgia paraesthetica | Kesakitan pada ligamen inguinal

Meralgia paraesthetica

Meralgia paraesthetica ialah kesakitan disebabkan oleh mampatan saraf sensitif paha. Ini adalah saraf dangkal kecil yang boleh menyebabkan sensasi sensitif di luar paha. Semasa saraf melewati serat ligamen inguinal, ia boleh dimampatkan. Ini boleh disebabkan oleh penebalan yang tidak dapat dijelaskan ligamen inguinal, mengandung, seluar ketat, kenaikan berat badan, pembengkakan pangkal paha dan penebalan otot. Pada mulanya, mungkin ada kesemutan dan formasi dari paha, kemudian kesakitan dan kebas.

Gejala yang berkaitan

Simptom utama regangan pangkal paha, keradangan, kecederaan sukan dan penyakit lain di kawasan pangkal paha adalah kesakitan. Ini boleh membosankan, menyengat atau memancar dan boleh menganggap intensiti yang sangat berbeza. Kesakitan sering menyebabkan sekatan pergerakan di sendi pinggul. Sekiranya terdapat penyakit bersamaan sendi pinggul, mungkin juga terdapat penggilingan dan gosokan sendi.

Dalam hernia inguinal, sebaliknya, penonjolan usus yang kelihatan di kawasan selangkangan dapat dikesan. Ini terasa lembut dan boleh ditolak ke belakang secara manual. Sebaliknya, terdapat pembengkakan pada pangkal paha sekiranya berlaku keradangan. Mereka boleh menjadi keras dan menyakitkan serta kemerahan dan terlalu panas. Dalam kes yang jarang berlaku, demam dan tanda-tanda jangkitan lain juga boleh berlaku.

Diagnosa

Diagnosis sakit ligamen inguinal bermula dengan perbincangan terperinci mengenai gejala dan pemeriksaan fizikal. Pelbagai kawasan anatomi pangkal paha begitu kompleks sehingga penyebab perkiraan dapat ditentukan dengan menggabungkan aduan tertentu. The pemeriksaan fizikal selalu merangkumi palpasi pangkal paha dan a sendi pinggul ujian mobiliti.

Dengan bantuan seorang ultrasound pemeriksaan, pelbagai sebab juga dapat dikecualikan. Efusi, pembengkakan, keradangan tetapi juga bahagian usus hernia inguinal dapat dikesan. Otot yang tegang sering sukar didiagnosis secara terperinci. Dengan bantuan pemeriksaan MRI, tisu lembut di kawasan selangkangan dapat diperiksa dengan lebih tepat dan beresolusi tinggi.