Sakit otot

Pengenalan

Hampir semua orang mungkin mempunyai otot kesakitan pada suatu masa atau yang lain. Ini datang dari kenyataan bahawa seseorang mempunyai lebih dari 650 otot di dalam badan, yang pada asasnya secara semula jadi setiap orang boleh cedera. Selain itu, "otot kesakitan"(Istilah perubatan: myalgia) bukan hanya disebabkan oleh proses patologi yang sebenarnya berlaku di otot itu sendiri, tetapi juga oleh penyakit sendi, saraf, tulang dan dalam konteks pelbagai penyakit yang mendasari. Sebilangan besar kesakitan otot agak tidak berbahaya, selain dari tahap penderitaan individu, tidak ada sebab yang besar dan mudah dirawat. Bentuk-bentuk biasa ini merangkumi, seperti sakit otot, otot kejang, ketegangan atau kesakitan berikutan kecederaan pada otot, seperti yang sering berlaku dalam sukan.

Punca sakit otot

Kesakitan otot, juga dikenali sebagai myalgia dalam istilah perubatan, boleh mempunyai banyak sebab dan berlaku dalam bentuk yang berbeza. Kesakitan otot biasanya bersifat sementara dan tidak berbahaya, tetapi ada yang menunjukkan penyakit serius. Oleh itu, sakit otot, terutamanya sakit kekal, harus dijelaskan secara perubatan.

Kemungkinan penyebab sakit otot termasuk ketegangan otot kerana postur yang lemah atau kurang bersenam atau apa yang disebut "sakit otot" setelah berlebihan. Kecederaan otot seperti otot yang ditarik, otot koyak serat atau lebam akibat kemalangan sukan juga boleh mencetuskan sakit otot. Menyakitkan kejang, sebaliknya, dapat menunjukkan kekurangan nutrien.

Jangkitan seperti sederhana selesemajangkitan seperti juga boleh menjadi penyebab sakit otot seluruh badan. Penyebab kesakitan otot yang serius termasuk penyakit otot degeneratif seperti distrofi otot atau myotonia. Beberapa penyakit reumatik boleh dikaitkan dengan sakit otot, begitu juga dengan penyakit sistem saraf.

Gangguan hormon juga boleh menyebabkan sakit otot. Di samping itu, beberapa ubat juga boleh menyebabkan sakit otot, terutamanya yang disebut statin (mis simvastatin), yang digunakan untuk merawat tinggi darah tahap lipid. Penisilin (tertentu antibiotik), ubat anti-Parkinsonia levodopa, ubat kardiovaskular dan ubat lain juga boleh menyebabkan sakit otot sebagai kesan sampingan.

Bahan seperti alkohol, amfetamin, kokain, heroin atau metadon juga boleh menyebabkan miopati toksik. Di samping itu, penyakit pusat sistem saraf boleh mencetuskan sakit otot. Ini termasuk multiple sclerosis, sklerosis lateral amyotrophic dan penyakit Parkinson.

Oleh itu, sakit otot boleh menjadi gejala pelbagai penyakit dan perlu dijelaskan. Sakit otot berlaku satu atau dua hari selepas aktiviti fizikal yang luar biasa atau besar, terutamanya jika sudah ada tempoh yang lama tanpa aktiviti fizikal sebelumnya. Sekiranya otot terlatih, air mata terkecil pada serat otot berlaku, yang tidak serius, tetapi boleh menyakitkan.

Selepas satu atau dua hari lagi, sakit otot biasanya hilang tanpa rawatan. Otot kejang pada dasarnya boleh berlaku pada mana-mana otot, tetapi sejauh ini adalah yang paling biasa pada otot betis atau otot pengangkat kaki (di bahagian depan tulang kering). Kekejangan disebabkan oleh metabolisme yang tidak seimbang pada otot yang berkenaan, biasanya disebabkan oleh kekurangan magnesium.

Kesakitan di sini biasanya berlaku secara tiba-tiba dan disertai dengan pengerasan dan pengecutan otot yang sepadan. Kadang-kadang kekejangan dipicu oleh tekanan fizikal, tetapi secara klasik mereka cenderung berkembang pada waktu malam. Sekiranya kekejangan otot, biasanya otot yang terkena adalah tegang untuk menghilangkannya.

Dalam kes kekejangan anak lembu, misalnya, anda harus bangun dan berjalan beberapa langkah. Sebagai langkah pencegahan, anda dapat memastikan bekalan yang mencukupi magnesium. Kronik asidosis badan boleh menyebabkan pelbagai aduan.

Kesakitan otot dan kekejangan otot adalah kemungkinan gejala asidosis. Nilai pH yang diubah mengurangkan penyerapan nutrien dari darah ke dalam otot. Akibatnya, otot kekurangan mineral penting untuk fungsinya seperti kalsium dan magnesium.

Penurunan badan dapat bermanfaat untuk menghilangkan sakit otot yang disebabkan oleh hiperasidensi. Otot ketegangan (myogeloses) juga dikenali sebagai ketegangan otot. Ini disebabkan oleh fakta bahawa apabila ketegangan otot berlaku, otot atau kumpulan otot yang terjejas telah meningkatkan ketegangan otot dan oleh itu menjadi lebih pendek dan sangat keras. Fenomena ini biasanya dapat dirasakan sebagai simpul dan tidak dapat dilepaskan sepenuhnya walaupun mengurut.

Terdapat pelbagai sebab untuk ketegangan otot. Pertama sekali, terdapat kekurangan pergerakan dan postur yang tidak betul. Ini menyebabkan sakit di bahagian belakang otot khususnya, yang kadang-kadang boleh memanjang ke kepala atau lengan.

Pencetus lain untuk ketegangan otot adalah kecederaan, tekanan, pergerakan yang tidak betul, pemanasan yang tidak mencukupi sebelum aktiviti sukan atau ketidakseimbangan antara kumpulan otot yang berfungsi secara antagonis. Kecederaan otot merangkumi penyusutan, ketegangan dan koyak atau otot koyak gentian.

  • Kekacauan disebabkan oleh kekuatan luaran yang pendek dan ganas, seperti pukulan, hentaman atau kejatuhan.

    Kesakitan itu akut dan kadang-kadang teruk. Dalam kebanyakan kes, ia disertakan dengan a lebam di laman web yang sesuai. Nasib baik, lebam hampir selalu sembuh dalam jangka masa yang singkat tanpa rawatan dan tanpa komplikasi.

  • Otot yang tegang secara praktikal adalah peringkat awal dari a serat otot yang koyak.

    Otot yang ditarik disebabkan oleh peregangan otot yang berlebihan, contohnya ketika otot dilebih-lebihkan oleh gerakan tersentak secara tiba-tiba. Ini biasanya berlaku dengan gerakan memulakan dan menghentikan, kerana ia berlaku terutamanya dalam sukan seperti bola sepak, badminton atau tenis. Rasa sakit biasanya pendek dan sesak.

    Sekiranya ia bertahan lebih lama, ia mesti disesuaikan dengan a

  • Serat otot pecah, di mana otot-otot tidak hanya terlalu meregang dan jengkel, tetapi meregang sehingga beberapa serat otot benar-benar terkoyak.
  • Sekiranya otot menangis, seluruh otot akan terpisah. Ini adalah gambaran klinikal yang lebih teruk dan harus dirawat oleh doktor.

Keradangan otot boleh disebabkan oleh faktor yang berbeza. Sesetengah virus, seperti virus coxsackie atau echovirus, bakteria (misalnya borrelia) dan parasit boleh menjadi pencetus keradangan otot.

Kadang-kadang, bagaimanapun, tidak mungkin untuk mengasingkan kuman apabila terdapat keradangan. Kemudian sama ada penyakit autoimun (iaitu penyakit di mana penyakit itu sendiri sistem imun berpusing melawan otot, misalnya di dermatomiositis) atau penyakit dari bentuk reumatik (contohnya polymyalgia rheumatica) dipersoalkan. Kadang-kadang keradangan otot juga dikesan pada penyakit vaskular (vasculitides).