Perut yang mudah marah

Kesal perut dikenali sebagai perut saraf dan secara teknikal dikenali sebagai dispepsia berfungsi. Di Jerman sekitar 10 hingga 20% orang menderita penyakit itu. Istilah mudah marah perut digunakan untuk menggambarkan pelbagai keluhan pada bahagian atas perut, yang selalunya sangat tidak spesifik.

Ini termasuk sebagai contoh rasa kenyang, perut kesakitan or loya. Walau bagaimanapun, tidak ada sebab organik yang dikenali atau diketahui untuk aduan tersebut. Dari satu segi, sistem pencernaan ada yang tersendiri otak. Situasi tekanan emosi seperti tekanan atau kesedihan didaftarkan dan perut dapat bertindak balas terhadapnya dengan menimbulkan pelbagai aduan.

Punca

Setakat ini, punca sebenar kegatalan perut belum diketahui. Oleh kerana diagnosis pada pesakit dengan perut yang mudah tersinggung tidak jelas, diasumsikan sampai sekarang bahawa tidak ada penyebab organik untuk perut yang mudah marah. Oleh itu, tidak ada radang atau penyakit perut lain yang dapat menjelaskan gejala.

Pada pesakit yang mempunyai perut yang mudah marah, sistem saraf saluran gastrointestinal sangat sensitif terhadap rangsangan. Selain itu, ada juga asid gastrik, yang boleh menyebabkan kesakitan. Begitu juga, perut orang-orang ini sering bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap tekanan dan faktor psikologi yang lain.

Keluhan perut yang teruk biasanya berlaku lebih kerap dalam keadaan tekanan emosi. Ia juga disyaki bahawa peningkatan aktiviti otot perut boleh menjadi pencetus. Peningkatan pengecutan otot boleh menyebabkan keluhan dalam bentuk perut kejang.

Aktiviti otot perut yang berkurang juga boleh menyebabkan perut jengkel jika makanan pulpa tetap berada di dalam perut terlalu lama. Begitu juga, diet dan gaya hidup mempunyai pengaruh yang besar terhadap perut dan kesejahteraan umum. Makanan yang mengandungi lemak dan gula, kopi, alkohol dan rokok boleh merosakkan perut dalam jangka masa panjang dan menyebabkan ketidakselesaan.

Diagnosa

Untuk mendiagnosis sakit perut atau usus sindrom cepat marah, penyakit organik perut yang lain mesti dikecualikan. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh agar tidak ada penyakit, seperti gastritis atau peptik ulser, terlepas pandang. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fizikal, yang darah dan najis juga harus diperiksa supaya sebarang kelainan dapat dikesan.

Di samping itu, sebuah ultrasound pemeriksaan perut dan a gastroskopi biasanya dijalankan supaya penyakit lain dapat dikesampingkan dengan pasti. Selalunya sangat berguna untuk menyimpan catatan harian mengenai gejala yang berlaku untuk membuat diagnosis. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk mengenal pasti keadaan di mana keluhan lebih jelas dan sama ada ia disebabkan oleh makanan tertentu, misalnya. Perut kejang selepas makan juga boleh disebabkan oleh intoleransi. Sekiranya keluhan perut berlanjutan selama lebih dari tiga bulan dan tanpa sebab yang dapat diketahui, mereka dipanggil perut mudah marah.