Salbutamol: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana salbutamol berfungsi

Salbutamol ialah salah satu simpatomimetik beta-2 bertindak pantas dan bertindak pendek (bahan yang secara selektif mengaktifkan reseptor beta-2): Ia dengan cepat memberikan bronkodilasi, tetapi kesannya tidak bertahan lama (kira-kira empat jam).

Kesan salbutamol secara terperinci

Sistem saraf autonomi (iaitu, tidak dikawal secara sukarela) badan terdiri daripada dua bahagian yang berkelakuan seperti lawan antara satu sama lain: sistem saraf parasimpatetik (parasimpatetik) dan sistem saraf simpatetik (simpatetik).

Jika sistem saraf parasimpatetik mempunyai kelebihan, degupan jantung menjadi perlahan, pencernaan dirangsang, dan ketegangan otot asas berkurangan. Pakar perubatan bercakap tentang tindak balas "makan dan membiak" ("makan dan membiak") atau "rehat-dan-hadam" ("rehat dan hadam").

Salbutamol meniru tindakan hormon tekanan ini di dalam paru-paru, dengan itu menyebabkan pelebaran bronkial dan meningkatkan pengambilan oksigen dan pembebasan karbon dioksida. Di seluruh badan, ubat itu hampir tiada kesan (jadi ia bertindak secara selektif pada paru-paru), mengurangkan risiko kesan sampingan.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pentadbirannya, salbutamol diserap ke dalam darah melalui paru-paru atau usus, bergantung kepada bentuk dos (inhaler, tablet, larutan). Dalam satu hari, 50 hingga 75 peratus daripada jumlah bahan aktif yang diserap akan dikumuhkan semula melalui buah pinggang.

Bilakah salbutamol digunakan?

Bahan aktif salbutamol diluluskan untuk rawatan:

  • penyempitan saluran pernafasan akut (bronkokonstriksi)
  • asma bronkial dan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD)
  • @ bronkitis kronik dan emfisema

Di samping itu, salbutamol digunakan untuk mencegah serangan asma akibat alahan atau senaman dan sebagai perencat buruh dalam kelahiran pramatang.

Bagaimana salbutamol digunakan

Tablet, titisan, jus dan sirap tersedia untuk kegunaan lisan. Tambahan pula, bahan aktif juga boleh diberikan dalam bentuk infusi atau suntikan (syringe).

Dos salbutamol dalam semburan biasanya sedemikian sehingga satu hingga dua semburan mencukupi untuk melebarkan saluran udara. Jika gejala tidak reda selepas beberapa minit, penyedutan boleh diulang.

Bergantung pada jenis dan keterukan penyakit saluran pernafasan, kombinasi dengan simpatomimetik beta-2 bertindak lebih lama, glukokortikoid (“kortison”), dan/atau agen antialergi mungkin sesuai.

Jika pesakit mengalami serangan asma yang teruk atau jika kesan ubat nampaknya tidak mencukupi, doktor kecemasan mesti dipanggil secepat mungkin!

Apakah kesan sampingan salbutamol?

Kesan sampingan salbutamol yang paling biasa ialah gegaran, loya, sakit kepala, pening dan aritmia jantung. Walau bagaimanapun, ini biasanya berlaku hanya pada permulaan terapi dan reda selepas satu hingga dua minggu.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan salbutamol?

Kontraindikasi

Persediaan bertindak secara sistematik dengan salbutamol tidak boleh digunakan dalam:

  • hipertiroidisme teruk (hipertiroidisme)
  • bentuk tertentu penyakit otot jantung kronik (kardiomiopati obstruktif hipertropik)
  • pheochromocytoma (tumor medulla adrenal)
  • penyakit dengan penyempitan kapal atau dengan dilatasi patologi dinding kapal

Interaksi

Apa yang dipanggil beta-blocker (ubat yang digunakan untuk merawat aritmia jantung dan tekanan darah tinggi) bertindak pada struktur sasaran yang sama seperti salbutamol. Apabila digunakan pada masa yang sama, ini boleh membawa kepada kelemahan kesan bersama. Oleh itu, penggunaan beta-blocker tidak disyorkan dalam asma yang teruk.

Penggunaan serentak dengan perencat monoamine oxidase (inhibitor MAO) dan antidepresan trisiklik (cth amitriptyline, desipramine, imipramine) boleh meningkatkan kesan negatif salbutamol pada sistem kardiovaskular.

Sekatan umur

Kelulusan salbutamol bergantung pada bentuk dos. Semburan diluluskan dari umur empat tahun, tablet dari umur 14 tahun dan jatuh dari umur dua bulan.

Kehamilan dan menyusu

Salbutamol juga boleh digunakan semasa mengandung dan menyusukan bayi selepas berunding dengan doktor. Pada trimester terakhir kehamilan, ia boleh digunakan untuk mengurangkan atau menyekat sepenuhnya kelahiran pramatang (tokolisis). Ini selalunya membantu mencegah kelahiran pramatang.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi salbutamol

Ubat-ubatan yang mengandungi salbutamol memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan boleh diperolehi daripada farmasi semasa pembentangan preskripsi yang sah.

Tidak seperti di Austria atau Switzerland, titisan salbutamol dan tablet tersedia untuk pengingesan di Jerman. Sebaliknya, di Austria dan Switzerland terdapat jus atau sirap yang mengandungi salbutamol, yang tidak terdapat di pasaran di Jerman.

Sejak bila salbutamol diketahui?