Lalat pasir: Kecil dan Min

Bersaiz dua milimeter, dengan sayap halus, badan kuning air dan mata manik hitam – lalat pasir tidak kelihatan seperti mereka boleh menyebarkan ketakutan dan ketakutan. Tetapi mereka boleh menjadi jahat, terutamanya di kawasan tropika dan subtropika, tetapi juga di kawasan Mediterranean. Kerana di sana, penghisap darah kecil boleh menghantar penyakit berjangkit yang boleh membawa maut dalam keadaan tertentu: leishmaniasis.

Penyakit ini disebabkan oleh protozoa berbendera (leishmania), yang hidup sebagai parasit dalam perumahnya. Ia berlaku dalam beberapa bentuk:

  • leishmaniasis kulit: Di sini hanya kulit yang terjejas. Penyakit ini juga dipanggil Aleppo bump atau Oriental bump.
  • leishmaniasis mucocutaneous: Parasit telah menyerang kulit dan membran mukus (terutamanya di nasofaring) dan kemudian merebak ke organ di dada (seperti laring, trakea).

Bagaimana leishmaniasis berkembang dalam kes individu bergantung pada jenis leishmania dan keadaan sistem imun pesakit.

Kematian akibat anemia

Leishmaniasis boleh mempunyai kursus individu yang sangat berbeza. Dalam leishmaniasis visceral yang berbahaya, individu yang terjejas sering berasa letih dan tidak bermaya serta mengalami demam. Hati dan limpa diperbesarkan. Apabila kiraan darah diperiksa, pancytopenia - kekurangan serentak sel darah putih (leukosit), sel darah merah (eritrosit) dan platelet (trombosit) - adalah ketara. Ia berlaku apabila parasit menjejaskan pembentukan darah dalam sumsum tulang.

Kekurangan eritrosit menyebabkan anemia teruk, yang sukar dikawal. Dalam kes yang paling teruk, leishmaniasis visceral membawa kepada kematian.

Anjing sebagai patogen buntu

Tiada teksi, tiada penyakit – betul?

Kerana patogen bergantung pada diangkut dari satu perumah ke perumah seterusnya dengan teksi lalat pasir. Tiada teksi, tiada penyakit - sebenarnya persamaan mudah. Walau bagaimanapun, persamaan ini tidak lagi berfungsi di Jerman - terima kasih kepada pemanasan global, serangga yang menyukai haba kini boleh juga merebak di Eropah Tengah:

Spesimen lalat pasir pertama ditemui di Jerman pada tahun 1999, dan tapak pembiakan lalat pasir pertama telah dikenal pasti pada tahun 2001/2002. Sementara itu, lebih banyak tapak perosak telah ditambah, terutamanya di Baden-Württemberg dan Rhineland-Palatinate dan terutamanya dalam bandar dan kampung. Lalat pasir juga telah ditemui di kawasan Eropah Tengah yang lain (seperti Perancis, Belgium dan Austria).

Tetapi apa yang boleh dihantar oleh lalat pasir di Jerman adalah virus - seperti yang menyebabkan demam Tuscany (juga dipanggil demam Phlebotomus atau demam sandfly). Ini adalah penyakit seperti selesema yang boleh menyebabkan meningitis.

Pakar percaya bahawa dengan perubahan iklim, lebih banyak spesies lalat pasir dan bersama mereka patogen akan datang ke Jerman pada masa hadapan.

Perlindungan nyamuk di Mediterranean