Kubis Savoy: Sayuran Super dengan Banyak Vitamin

Savoy kubis adalah sayur kubis serbaguna yang bahkan pemula di Memasak dapat menyediakan dengan mudah. Sama seperti yang lain kubis varieti, kubis savoy bukan sahaja sangat sihat dan vitamin- hidangan sampingan yang kaya. Sayuran juga dihargai kerana keseragamannya sebagai ramuan utama hidangan vegetarian. Pada masa lalu, kubis dianggap makanan orang miskin, tetapi hari ini kepentingan khasnya kesihatan faedah dijumpai semula. Lebih-lebih lagi, sebagai sayur-sayuran yang terdapat di rantau ini, sepenuhnya sesuai dengan trend zaman. Baca di sini mengapa sayur super aromatik begitu sihat.

Sayuran musim sejuk yang sihat

Kubis Savoy adalah salah satu sayur yang boleh didapati sepanjang tahun. Oleh itu, kubis mendapat kepentingan khusus sebagai pembekal vitamin, terutama pada musim sejuk: Orang yang menghargai produk serantau tidak boleh menghindari kubis savoy. Bersama dengan beberapa jenis kubis lain, ini adalah salah satu sayuran musim sejuk klasik, yang bahkan pada masa-masa sebelumnya telah membantu orang-orang melalui sejuk musim dengan baik kesihatan. Rendah masuk kalori, tetapi kaya dengan klorofil, besi, fosforus, B vitamin dan terutamanya vitamin C, kubis savoy boleh dilihat sebagai nyata kesihatan utusan. Antara bahan yang terdapat dalam kubis savoy adalah:

 • vitamin E
 • Vitamin C
 • Vitamin B
 • Kalium
 • Protein
 • Fosforus
 • Mangan
 • Flavonoid
 • Karotenoid (provitamin A)
 • Vitamin K
 • Asid folik
 • Glikosida minyak mustard

Kaya dengan vitamin dan sedap

Vitamin C sangat penting pada musim sejuk, kerana membantu melawan jangkitan dan menguatkan sistem imun. Kandungan vitamin C dalam kubis savoy tinggi, dan dengan sebahagian besar dapat memenuhi keperluan harian orang dewasa. Asid folik dan kalium juga terdapat dalam kuantiti yang lebih besar. Bahan-bahan ini penting untuk pembentukan sel dan pembelahan sel, serta pengaturan darah tekanan. Di samping itu, terdapat banyak sebatian tanaman sekunder dalam kubis savoy. The antioksidan, antibakteria dan sistem imun-kesan penguatan zat-zat ini sangat penting dalam pemakanan sebagai kaedah profilaksis kesihatan. Juga, yang terkandung vitamin E melindungi sel dari radikal bebas dan oleh itu dianggap sesuai untuk pencegahan aterosklerosis dan kanser. 4 Fakta mengenai kubis savoy - congerdesign

Kubis savoy pembantu diet

Kubis Savoy rendah kalori: Dengan hanya kira-kira 25 kilokalori per 100 gram, kubis savoy adalah penolong yang ideal untuk diet. Kandungan kalori yang sangat rendah dalam kombinasi dengan vitamin dan mineral terkandung membolehkan anda memakan sayur-sayuran anda tanpa rasa bersalah.

Pembelian dan penyimpanan kubis savoy

Semasa membeli daun kubis savoy harus kelihatan segar dan segar, antara muka akan kelihatan berair. Petanda yang baik adalah jika kubis kepala terbuka secara longgar dan gemerisik ketika digoncang. Sekiranya terdapat bintik-bintik gelap atau perubahan warna lain, lebih baik menjauhkan tangan dari kubis. Kualiti organik disarankan untuk memastikan bahawa tidak ada sisa baja kimia atau racun perosak. Selepas pembelian, kubis savoy yang disimpan di tempat sejuk di dalam peti sejuk atau bilik bawah tanah boleh disimpan sehingga dua minggu. Namun, semakin segar anda memakannya, semakin tinggi kandungan vitaminnya. Kubis Savoy juga sangat sesuai untuk pembekuan. Walau bagaimanapun, daun mesti dikisar dengan masin air sebelumnya. Ngomong-ngomong, kubis savoy terasa sangat aromatik pada musim sejuk - kubis savoy yang dituai pada musim bunga ternyata lebih ringan. Berbeza dengan kubis savoy musim gugur dan musim sejuk, kubis savoy awal juga boleh disimpan di dalam peti sejuk hanya selama beberapa hari.

Kerepek kubis Savoy untuk jangka hayat yang panjang

Varian penyimpanan, yang sangat sesuai untuk rakan sayur mentah, adalah penyediaan kerepek kubis savoy. Untuk tujuan ini, daun dipotong kecil-kecil dan dikeringkan di dalam ketuhar atau dehidrator pada api yang sedikit. Mereka boleh dibumbui terlebih dahulu seperti yang dikehendaki. Ini menghasilkan makanan ringan yang sangat sihat dan istimewa yang akan disimpan dalam jangka masa yang lama. Sayur-sayuran pada musim sejuk

Kubis Savoy - vegetarian serba boleh.

Kubis Savoy pada mulanya digunakan sebagai sayur rebus. Ini telah menghasilkan banyak cara lain untuk menyiapkannya. Sebagai contoh, daun kubis savoy sangat sesuai untuk membuat roulade sayur yang disumbat, tetapi juga rasa sangat baik sebagai lauk yang berpengalaman. Sayuran kubis Savoy boleh dimakan baik dimasak dan mentah. Kandungan vitamin menjadikannya ramuan yang sesuai untuk smoothie hijau ketika mentah, dan bukan sahaja ahli makanan mentah akan menyukainya.

Memasak kubis Savoy menjadi mudah

Sama sihat seperti kubis savoy, ia juga mudah disediakan. Sebelum Memasak, daun luar dan tangkai harus dipisahkan dan daun yang tersisa dibasuh. Lebih baik memasak sayur tanpa penutup, supaya tidak menjadi pahit. By the way, sedikit cuka dalam Memasak air harus mengurangkan yang biasa bau kubis.

Resipi dengan kubis savoy

Daun kubis savoy mengundang percubaan. Mereka boleh dikukus, dikisar atau direbus dan juga boleh digunakan mentah dalam salad atau smoothie. Tetapi, kerana kesan kembung, jumlah yang digunakan harus disimpan rendah. Kubis Savoy boleh digunakan dengan baik dalam bentuk tumbuk atau bubur dalam rebusan, kaserol atau sup. Tidak ada had untuk kemungkinan kombinasi. Dimasak bersama dengan kentang, rebusan kubis savoy klasik dibuat, yang boleh disempurnakan dengan daging, rempah atau sayur-sayuran lain. Rasa kubis Savoy sangat enak dengan daging cincang. Resipi klasik untuk kubis adalah royang kubis savoy yang diisi dengan daging cincang, juga disebut kubis roulade. Tetapi kubis savoy yang sihat juga digunakan dalam banyak resipi vegetarian.