Saw palmetto untuk prostat

Apakah kesan saw palmetto?

Buah-buahan kering saw palmetto (Serenoa repens) mempunyai kesan yang diiktiraf terhadap masalah kencing yang disebabkan oleh pembesaran prostat jinak (hiperplasia prostat jinak).

Buah palmetto gergaji mengandungi banyak fitosterol, terutamanya beta-sitosterol. Di samping itu, tumbuhan ubatan mengandungi minyak lemak yang banyak dengan asid lemak tepu dan tak tepu dan bahan lain. Mereka menyekat pengeluaran hormon seks lelaki.

Di samping itu, tumbuhan ubatan menghalang keradangan dan kebocoran cecair dari kapal. Terdapat perbincangan tentang kesan anti-edematous.

Latar belakangnya ialah: Ekstrak daripada beri palmetto saw boleh menyekat 5-alpha reductase, enzim yang menukar testosteron kepada dihidrotestosteron (DHT). DHT adalah molekul yang bertanggungjawab untuk keguguran rambut. Sama ada kesan saw palmetto ini juga terpakai kepada wanita tidak disiasat dalam kajian.

Bagaimanakah saw palmetto digunakan?

Buah-buahan saw palmetto digunakan sebagai persediaan siap, seperti tablet, kapsul atau tincture (titisan). Dos harian yang disyorkan ialah 320 miligram. Adalah masuk akal untuk menggabungkannya dengan jelatang yang menyengat, itulah sebabnya persediaan gabungan yang sepadan juga tersedia.

Anda boleh mengetahui cara menggunakan dan dos sediaan dengan betul dari sisipan pakej masing-masing dan daripada doktor atau ahli farmasi anda.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan saw palmetto?

Persediaan dengan saw palmetto menyebabkan aduan gastrousus dalam kes yang jarang berlaku.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan saw palmetto

Gunakan hanya persediaan ubat yang telah siap, kerana ia dihasilkan dalam keadaan piawai dan mengandungi ekstrak terkawal saw palmetto.

Jika anda akan menjalani pembedahan, berbincang dengan doktor anda mengenainya jika anda mengambil produk saw palmetto, kerana ia mungkin mempunyai kesan penipisan darah.

Interaksi dengan ubat lain adalah mungkin.

Bagaimana untuk mendapatkan produk saw palmetto

Ubat sedia untuk digunakan yang bertindak baik boleh didapati di farmasi dan kedai ubat yang lengkap. Untuk jenis dan tempoh penggunaan, baca sisipan pakej dan tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah palmetto gergaji?

Ia lebih suka tumbuh di tanah berpasir di bukit pasir atau hutan pain. Daun besar, berbentuk kipas, biru-hijau dibahagikan kepada 18 hingga 24 segmen. Jidar daun serta tangkai daun bergigi halus di tepi. Bunga kecil, tidak mencolok, putih hingga berwarna krim berada dalam perbungaan melengkung, tegak yang boleh tumbuh sepanjang daun (lebih satu meter).