Kudis (Krätze): Gejala, Penghantaran, Terapi

Gambaran ringkas

 • Simptom: Pustula/melepuh kecil, saluran hama kecil berwarna coklat kemerahan pada bahagian badan yang hangat (antara jari tangan dan kaki, tepi dalam kaki, kawasan ketiak, sekitar areola puting, batang zakar, kawasan dubur), gatal-gatal yang teruk, terbakar. (diperhebatkan pada waktu malam) ruam kulit seperti alahan
 • Rawatan: racun serangga yang digunakan secara luaran (rawatan seluruh badan), tablet jika perlu
 • Punca dan faktor risiko: Penyebaran hama tertentu dalam kulit dan tindak balas imun seterusnya; immunodeficiency dan penyakit immunocompromising meningkatkan risiko penyakit; jangkitan melalui sentuhan fizikal yang berpanjangan dan intensif
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Pemeriksaan mikroskopik kulit, pelekat dan ujian dakwat jarang
 • Prognosis: Biasanya kejayaan rawatan yang sangat pantas dan boleh dipercayai, kerengsaan kulit mungkin berterusan lebih lama; tiada imuniti, jangkitan berulang mungkin
 • Pencegahan: Tiada langkah pencegahan yang mungkin; rawatan serentak semua orang hubungan orang yang dijangkiti mengurangkan risiko jangkitan

Apa itu kudis?

Kudis merupakan penyakit kulit yang melanda manusia sejak dahulu lagi. Istilah ini bermaksud "menggaru" dan dengan itu sudah menerangkan masalahnya: mereka yang terjejas mengalami gatal-gatal yang hampir tidak dapat ditanggung dan oleh itu menggaru diri mereka secara berterusan.

Hama kudis betina mencapai saiz 0.3 hingga 0.5 milimeter dan oleh itu hanya boleh dilihat sebagai titik dengan mata kasar. Jantan pula lebih kecil dan tidak kelihatan lagi. Seorang wanita mencapai umur empat hingga enam minggu dan bertelur sehingga empat telur sehari dari minggu kedua kehidupan.

Di luar tuan rumah, contohnya pada perabot, hama bertahan selama maksimum dua hari. Dalam keadaan yang tidak baik (suhu hangat, kelembapan rendah) mereka mati selepas beberapa jam sahaja.

Bagaimanakah kudis menampakkan diri?

Walaupun gejala kudis adalah tipikal, mereka yang terkena selalunya tidak mengenalinya dan mengelirukan mereka dengan alahan atau penyakit lain. Ini sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa kudis agak jarang berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, ia kini juga meningkat semula di negara-negara perindustrian dunia.

Gejala kulit

Tindak balas sistem imun manusia terhadap hama kudis biasanya menjadi pencetus kepada gejala utama. Gatal adalah simptom kudis klasik, dan menggaru telah memberikan nama penyakit itu. Gejala berikut terutamanya memberi kesan kepada kulit:

 • Gatal-gatal teruk (pruritus) dan/atau kulit terbakar sedikit
 • Lepuh dan pustula, mungkin juga nodul. Lepuh dipenuhi dengan cecair atau nanah, tetapi tidak mengandungi hama. Ia berlaku secara tunggal atau berkumpulan.
 • Kerak (selepas pecah vesikel berisi cecair)

Seperti beberapa penyakit kulit yang lain, gatal-gatal yang berkaitan dengan kudis biasanya lebih teruk pada waktu malam di tempat tidur yang hangat berbanding pada siang hari.

Terowong hama

Parasit menggali terowong kecil ke dalam lapisan atas kulit, yang kelihatan sebagai kecoklatan-kemerahan atau putih kelabu, melengkung tidak teratur (“berbentuk koma”) sehingga dua hingga tiga sentimeter panjang – yang dipanggil saluran hama. Mereka biasanya boleh dilihat dengan mata kasar.

Kadangkala, walaupun dijangkiti, tiada saluran yang boleh dilihat dengan mata kasar. Sebagai contoh, jika mereka diliputi oleh gejala kulit yang lain atau warna kulit sangat gelap.

Bilangan saluran hama berbeza-beza bergantung pada peringkat penyakit. Orang yang sihat biasanya mempunyai tidak lebih daripada sebelas hingga dua belas saluran hama, manakala kulit pesakit imunokompromi kadangkala mengandungi puluhan ribu atau bahkan berjuta-juta (Scabies crustosa).

Malah pada orang yang mempunyai sistem imun yang sihat, kadangkala terdapat beberapa ratus galeri hama, biasanya sekitar tiga hingga empat bulan selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, selepas masa yang singkat, bilangan galeri hama berkurangan dengan mendadak.

Kebersihan diri hanya mempunyai pengaruh kecil pada bilangan hama. Orang yang kurang kemas mungkin mempunyai beberapa lagi hama pada kulit mereka.

Di manakah gejala kudis muncul?

 • Kawasan antara jari tangan dan kaki (lipatan interdigital) dan tepi dalam kaki
 • Pergelangan tangan
 • Kawasan ketiak
 • Areola dan pusar
 • Batang zakar dan kawasan sekitar dubur

Bahagian belakang jarang terjejas, kepala dan leher biasanya terhindar. Pada bayi dan kanak-kanak kecil, walau bagaimanapun, serangan hama kadangkala juga berlaku pada muka, kepala berbulu dan tapak tangan dan kaki.

Gejala kudis tipikal terutamanya dilihat di mana hama berada. Walau bagaimanapun, mereka kadang-kadang melampaui ini dan juga menjejaskan seluruh badan. Yang terakhir berlaku di atas semua untuk ruam kulit (exanthema).

Bentuk khas kudis dan gejalanya

Bergantung kepada keparahan dan jenis simptom, kudis boleh dibahagikan kepada beberapa bentuk khas:

 • Kudis pada bayi baru lahir dan bayi
 • Kudis yang ditanam
 • Kudis nodular
 • Kudis bulosa
 • Scabies norvegica (crustosa), juga dikenali sebagai kudis kulit kayu

Dalam beberapa bentuk khas penyakit ini, gejala kudis yang disebutkan berbeza-beza atau lain-lain ditambah.

Kudis yang ditanam

Bagi mereka yang terjejas yang mengamalkan kebersihan diri yang intensif, termasuk penggunaan kosmetik, perubahan kulit yang diterangkan di atas selalunya hanya sangat halus, yang menjadikan diagnosis lebih sukar. Doktor kemudian bercakap tentang kudis yang terawat dengan baik.

Kudis nodular dan bulosa

Jika sebilangan besar lepuh yang lebih kecil dan lebih besar (vesiculae, bullae) terbentuk sebagai sebahagian daripada kudis, ini dirujuk sebagai kudis bulosa. Bentuk ini lebih biasa pada kanak-kanak.

Scabies norvegica (Scabies crustosa)

Kudis kulit kayu yang disebutkan di atas (Scabies norvegica atau S. crustosa) berbeza dengan ketara daripada varian biasa kudis disebabkan oleh serangan hama yang besar. Terdapat kemerahan kulit di seluruh badan (erythroderma) dan pembentukan sisik kecil dan sederhana (gambar psoriasis).

Lapisan kornea tebal (hiperkeratosis) berkembang pada tapak tangan dan kaki. Seelok-eloknya pada jari, belakang tangan, pergelangan tangan dan siku, kulit kayu membentuk tebal sehingga 15 milimeter. Di bawah kerak ini (yang bukan disebabkan oleh lepuh pecah), kulit kelihatan merah dan berkilat dan lembap. Kulit kayu biasanya terhad kepada kawasan tertentu, tetapi kadangkala merebak ke kulit kepala, belakang, telinga dan tapak kaki.

Perlu diingatkan bahawa gatal-gatal - gejala kudis yang paling tipikal - selalunya tidak hadir sepenuhnya.

Bagaimana kudis dirawat?

Matlamat terpenting rawatan kudis adalah untuk membunuh parasit yang menyebabkan penyakit ini. Pelbagai ubat tersedia untuk tujuan ini, semuanya mesti digunakan terus pada kulit, dengan satu pengecualian:

Permethrin: Racun serangga digunakan sebagai krim ke seluruh permukaan badan. Mengikut garis panduan, ia adalah ubat pilihan pertama. Dalam kes di mana ia tidak berkesan atau terdapat tanda-tanda sebaliknya, doktor akan menggunakan alternatif.

Crotamiton: Ubat ini digunakan pada kulit sebagai losyen, krim, salap atau gel. Ia digunakan apabila rawatan dengan permethrin, sebagai contoh, tidak mungkin.

Benzyl benzoate: Bahan aktif sangat berkesan terhadap hama dan dianggap sebagai ubat utama untuk merawat kudis bersama permethrin dan crotamiton.

Allethrin: Jika rawatan dengan permethrin tidak dapat dilakukan atau terdapat komplikasi, doktor menggunakan bahan aktif dalam kombinasi dengan piperonyl butoxide sebagai semburan.

Ivermectin: Berbeza dengan ubat lain, ubat ini diambil dalam bentuk tablet dan juga digunakan sebagai anthelmintik.

Sehingga beberapa tahun yang lalu, lindane juga sering digunakan sebagai alternatif kepada permethrin, tetapi doktor kini mengelaknya kerana racun serangga ini agak toksik.

Menurut kajian, ubat yang biasa digunakan untuk merawat kudis sangat jarang menyebabkan kesan sampingan seperti ruam kulit, cirit-birit dan sakit kepala.

Allethrin boleh membawa kepada komplikasi pernafasan yang serius pada pesakit dengan penyakit bronkial dan pulmonari yang sedia ada dan oleh itu biasanya tidak sesuai untuk merawat kudis pada orang ini.

Bagaimana rawatan kudis berfungsi

Bahan aktif yang disebutkan menyasarkan hama secara langsung. Permethrin, crotamiton, benzil benzoate dan allethrin diserap ke dalam kulit selepas digunakan, merebak di sana dan membunuh parasit. Permohonan yang tepat berbeza-beza bergantung pada ubat:

Dalam kes permethrin, satu sapuan biasanya mencukupi, di mana seluruh permukaan badan mesti dirawat dengan krim. Walau bagaimanapun, membran mukus dan lubang badan harus dielakkan, kerana tiada hama di kawasan ini dan badan bertindak balas dengan lebih sensitif terhadap bahan aktif di sana. Kepala dan oleh itu juga kulit muka juga harus dikecualikan daripada rawatan atas sebab-sebab ini. Doktor mengesyorkan menggunakan krim permethrin pada waktu petang dan membasuhnya dengan sabun pada keesokan harinya (selepas lapan jam paling awal).

Bagi orang yang sihat tanpa kekurangan imun, biasanya tiada risiko jangkitan bagi orang lain selepas rawatan kudis pertama yang betul. Oleh itu, kanak-kanak dan orang dewasa dibenarkan kembali ke sekolah atau bekerja selepas lapan hingga dua belas jam pertama rawatan.

Di Jerman, doktor mesti sentiasa mengesahkan sama ada anda boleh kembali bekerja atau sama ada kanak-kanak yang terjejas boleh pergi ke sekolah atau taska.

Regimen penggunaan untuk allethrin dan benzyl benzoate adalah setanding. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes bahan aktif mesti digunakan beberapa kali.

Dalam kes ivermectin, yang ditelan sebagai tablet, bahan itu mencapai hama "dari dalam", boleh dikatakan. Ivermectin diambil dua kali pada selang lapan hari.

Langkah-langkah am untuk rawatan kudis

Sebagai tambahan kepada rawatan sebenar dengan ubat yang disebutkan, terdapat beberapa langkah yang menyokong rawatan kudis dan mencegah jangkitan selanjutnya:

 • Kakitangan yang merawat dan yang lain memakai sarung tangan, dalam kes kudis kulit (Scabies crustosa) juga pakaian pelindung.
 • Kedua-dua pesakit dan kakitangan mengekalkan kuku mereka pendek dan memberus kawasan di bawah kuku dengan teliti.
 • Produk anti-hama topikal berfungsi lebih baik jika ia digunakan kira-kira 60 minit selepas mandi penuh.
 • Selepas mencuci ubat, pakai pakaian yang benar-benar segar.
 • Elakkan sentuhan fizikal rapat dengan orang yang sakit.
 • Kebersihan diri yang intensif adalah penting untuk mengelakkan hama daripada membiak secara berlebihan.

Pada dasarnya, semua orang yang dihubungi perlu diperiksa untuk simptom kudis dan dirawat pada masa yang sama jika perlu.

Pakaian, linen katil dan benda-benda lain yang pesakit mempunyai sentuhan fizikal yang berpanjangan hendaklah dicuci pada suhu sekurang-kurangnya 60 °C.

Jika mencuci tidak dapat dilakukan, adalah memadai untuk menyimpan barang dalam keadaan kering dan pada suhu bilik (sekurang-kurangnya 20 °C) selama sekurang-kurangnya empat hari. Jika disimpan pada suhu yang lebih sejuk, hama kudis akan kekal berjangkit selama beberapa minggu.

Hama kudis tidak boleh dibunuh dengan mandi air panas atau di sauna. Ubat rumah ini tidak sesuai untuk merawat jangkitan gatal, dan air mandian panas juga membawa risiko melecur.

Kes khas rawatan kudis

Keadaan tertentu memerlukan penyimpangan daripada rawatan kudis biasa, walaupun ubat yang digunakan biasanya sama.

Wanita hamil, ibu menyusu dan kanak-kanak

Semua ubat kudis yang ada bermasalah semasa hamil. Oleh itu, doktor hanya menggunakannya jika benar-benar perlu dan itu hanya selepas trimester pertama kehamilan.

Jika wanita menyusu menggunakan permethrin - hanya di bawah pengawasan perubatan - mereka juga harus berehat dari penyusuan selama beberapa hari, kerana bahan aktif boleh masuk ke dalam susu ibu. Dalam kumpulan pesakit ini, dos biasanya dikurangkan supaya kurang bahan aktif memasuki peredaran badan.

Bayi yang baru lahir dan kanak-kanak kecil di bawah umur tiga tahun juga hanya perlu dirawat dengan (dos pengurangan) permethrin di bawah pengawasan perubatan yang ketat. Skim permohonan adalah sama seperti untuk orang dewasa, tetapi kepala juga harus dirawat, kecuali kawasan sekitar mulut dan mata. Jangan gunakan krim jika kanak-kanak baru sahaja mandi, kerana peningkatan aliran darah ke kulit boleh mengakibatkan jumlah bahan aktif yang kritikal diserap ke dalam badan melalui kulit.

Crotamiton boleh digunakan sebagai alternatif kepada permethrin, terutamanya untuk kanak-kanak. Crotamiton hanya diberikan kepada wanita hamil dengan sangat berhati-hati. Doktor biasanya mencuba benzyl benzoate terlebih dahulu.

Allethrin dan ivermectin tidak diluluskan untuk rawatan semasa kehamilan.

Kerosakan sebelumnya pada kulit

Dalam kes kecacatan kulit yang lebih besar, adalah penting untuk merawatnya terlebih dahulu, contohnya dengan kortikosteroid (kortisol), sebelum menggunakan ubat untuk rawatan kudis. Jika ini tidak mungkin, terapi sistemik dengan ivermectin harus dipilih.

Scabies norvegica (S. crustosa)

Bentuk kudis khas ini dicirikan oleh serangan hama yang melampau, biasanya disebabkan oleh kekurangan imun. Bilangan hama boleh berjuta-juta dan pesakit mengalami pembentukan kulit kayu dan lapisan sisik tebal pada kulit. Oleh itu, doktor mengesyorkan menggunakan permethrin sekurang-kurangnya dua kali setiap sepuluh hingga 14 hari dan menambah terapi dengan ivermectin.

Adalah dinasihatkan untuk melembutkan lapisan kulit kayu yang tebal terlebih dahulu dengan bahan khas (contohnya krim yang mengandungi urea) (keratolysis) supaya bahan aktif lebih baik diserap ke dalam kulit. Mandi air suam sebelum rawatan kudis, sebaik-baiknya dengan minyak, membantu melonggarkan sisik. Walau bagaimanapun, pastikan air tidak terlalu panas, jika tidak terdapat risiko melecur.

Superinfeksi

Antibiotik tertentu digunakan untuk merawat superinfeksi, iaitu sekiranya berlaku jangkitan dengan patogen lain (biasanya kulat atau bakteria).

Rawatan kudis di kemudahan komunal

 • Semua penduduk atau pesakit kemudahan serta kakitangan, saudara-mara dan orang hubungan lain mesti diuji untuk kemungkinan jangkitan.
 • Pesakit kudis mesti diasingkan.
 • Semua pesakit dan orang yang pernah bersentuhan dengan orang yang dijangkiti mesti dirawat pada masa yang sama, walaupun tiada simptom yang kelihatan.
 • Rawatan kudis mesti diulang selepas seminggu untuk orang yang dijangkiti.
 • Linen katil dan seluar dalam semua penghuni/pesakit hendaklah ditukar dan dibersihkan.
 • Kakitangan dan saudara mara mesti memakai pakaian pelindung.

Walaupun doktor biasa merawat terutamanya dengan permethrin di kemudahan komuniti, trend kini bergerak lebih ke arah rawatan dengan ivermectin. Pemerhatian telah menunjukkan bahawa rawatan besar-besaran bagi semua pesakit dan orang yang dihubungi dengan satu dos ivermectin mempunyai peluang yang baik untuk berjaya dan kadar kambuh semula adalah yang paling rendah.

Di samping itu, mengambil ivermectin adalah lebih kurang memakan masa daripada menggunakan ubat topikal, itulah sebabnya rawatan kudis dengan bahan aktif ini lebih mudah untuk dijalankan.

Apakah komplikasi yang ada?

Selain gejala yang disebutkan, kudis kadangkala menyebabkan komplikasi tambahan. Satu contoh ialah superinfeksi yang dipanggil. Ini adalah nama yang diberikan kepada jangkitan tambahan dengan patogen lain dalam penyakit yang sedia ada.

 • Erysipelas: Keradangan kulit ini, juga dikenali sebagai erysipelas, berlaku dalam kawasan kulit yang jelas dan selalunya disertai dengan demam dan menggigil.
 • Keradangan saluran limfa (limfangitis) dan pembengkakan nodus limfa yang teruk (limfadenopati)
 • Demam reumatik, kadang-kadang juga sejenis keradangan buah pinggang (glomerulonephritis). Komplikasi ini biasanya berlaku beberapa minggu selepas jangkitan streptokokus kumpulan A, tetapi biasanya jarang berlaku.

Jika bakteria memasuki aliran darah, terdapat juga risiko keracunan darah (sepsis).

Satu lagi komplikasi kudis yang mungkin adalah ruam kulit (ekzema) yang disebabkan oleh ubat anti-hama. Kulit menjadi kemerahan dan biasanya retak, yang dalam kes ini bukan lagi akibat daripada kudis, tetapi disebabkan oleh kesan pengeringan ubat anti-hama. Pesakit mengalami sedikit rasa terbakar dan gatal-gatal.

Kerana gentian saraf tertentu diaktifkan secara kekal oleh rasa gatal yang berterusan semasa penyakit yang berterusan, mungkin terdapat pemekaan dan pemprograman semula sel saraf dalam saraf tunjang. Saraf kini dirangsang secara kekal, boleh dikatakan, dan melaporkan rasa gatal yang berterusan, walaupun tiada lagi pencetus.

Bagaimana kudis berkembang

Hama kudis membiak pada kulit manusia. Selepas mengawan, jantan mati manakala betina membawa terowong kecil ke dalam lapisan paling luar kulit (stratum corneum) dengan mulutnya yang kuat. Hama kekal dalam terowong ini selama beberapa minggu, bertelur di dalamnya dan mengeluarkan banyak bebola najis, yang juga disebut oleh doktor sebagai scybala. Selepas beberapa hari, telur menetas menjadi larva, yang matang secara seksual selepas dua minggu lagi. Kitaran bermula sekali lagi.

Hama tidak menghasilkan racun dan tidak menyerang badan secara langsung dengan cara lain. Lubang yang mereka gali di dalam kulit tidak menyebabkan sebarang kesakitan atau kegatalan. Gejala hanya berlaku kerana sistem imun badan sendiri bertindak balas terhadap hama dan bahan buangan mereka. Badan mengaktifkan sel tertentu dan bahan utusan yang menyebabkan bengkak, kemerahan dan gatal-gatal. Kawasan kulit yang terjejas kadangkala menjadi radang dan menggaru lebih lanjut merengsakan kulit.

Kerana ia mengambil masa beberapa minggu untuk badan menghasilkan sel imun "anti-hama" khas selepas sentuhan pertama dengan hama, gejala hanya muncul selepas tempoh ini.

Faktor-faktor risiko

Kudis adalah lebih biasa dalam sesetengah kumpulan berbanding populasi umum. Ini termasuk:

 • Kanak-kanak, kerana mereka mempunyai banyak hubungan fizikal antara satu sama lain dan sistem imun kanak-kanak masih belum berkembang dengan baik seperti orang dewasa.
 • Warga emas, terutamanya jika mereka sudah mempunyai keadaan sedia ada dan tinggal di rumah jagaan. Sistem imun mereka juga sering lemah.
 • Orang yang mempunyai persepsi gatal yang berkurangan, seperti mereka yang mengalami sindrom Down (trisomi 21) dan pesakit kencing manis.
 • Demensia juga sering memihak kepada kudis.

Terdapat juga beberapa penyakit yang menyebabkan kudis sering berlaku. Sistem imun yang lemah biasanya merupakan faktor risiko. Terpengaruh oleh ini adalah, sebagai contoh

 • Pesakit yang menjalani kemoterapi
 • Orang yang positif HIV
 • Pesakit leukemia

Malah terapi seluruh badan dengan kortisol meningkatkan risiko kudis dalam kes yang tidak menguntungkan.

Kebersihan hanya memainkan peranan kecil.

Di manakah anda boleh menangkap kudis?

Penyakit berjangkit adalah berjangkit, dan ini juga berlaku untuk kudis. Dalam kes kudis, doktor juga bercakap tentang "serangan" berkaitan dengan "jangkitan" atau "jangkitan", istilah yang menggambarkan penjajahan badan dengan parasit.

Laluan penghantaran biasa adalah, sebagai contoh

 • Tidur bersama di katil yang sama
 • Penjagaan peribadi kanak-kanak kecil oleh ibu bapa atau orang sakit oleh penjaga
 • Belaian dan peluk
 • Bermain bersama

Bertentangan dengan kepercayaan popular, objek yang tercemar memainkan peranan yang lebih rendah sebagai laluan jangkitan. Ini kerana hama kehilangan kejangkitan dalam beberapa jam pada suhu bilik. Namun begitu, jangkitan masih boleh berlaku melalui permaidani yang tercemar, linen katil berkongsi, pakaian atau tuala, contohnya. Perabot atau peralatan perubatan yang telah bersentuhan dengan pesakit juga mesti sentiasa dibersihkan dengan teliti.

Kebersihan diri hanya memainkan peranan kecil

Menurut kajian baru-baru ini, bagaimanapun, kebersihan diri adalah jauh kurang penting daripada yang dijangkakan. Risiko jangkitan hampir tidak dapat dikurangkan walaupun dengan penjagaan kebersihan diri yang intensif. Walau bagaimanapun, kebersihan diri memainkan peranan dalam keterukan kudis. Semakin lemah kebersihan diri, semakin banyak hama terdapat pada kulit.

Sentuhan ringkas, seperti berjabat tangan, biasanya tidak mencukupi untuk dijangkiti kudis. Walau bagaimanapun, sentuhan fizikal dengan orang yang dijangkiti tanpa pakaian pelindung harus dielakkan sepenuhnya jika boleh.

Berhati-hati dengan kudis kulit

Lebih banyak hama, lebih tinggi risiko jangkitan. Setiap serpihan kulit yang dibuang oleh seseorang yang menghidap Scabies norvegica dilitupi sehingga beberapa ribu hama. Ini menjadikannya lebih penting untuk mengasingkan orang yang dijangkiti dan memakai pakaian pelindung semasa mengendalikan mereka dan di persekitaran mereka.

Tempoh pengeraman selama beberapa minggu

Tempoh inkubasi untuk kudis biasanya beberapa minggu: Oleh itu, gejala kudis biasa hanya muncul dua hingga lima minggu selepas jangkitan pertama. Dalam kes jangkitan semula, bagaimanapun, tanda-tanda penyakit muncul selepas beberapa hari sahaja. Kudis biasanya tidak boleh sembuh sepenuhnya tanpa rawatan, walaupun kes-kes penyembuhan spontan telah diterangkan.

Adakah kudis boleh dimaklumkan?

Menurut Akta Perlindungan Jangkitan, kudis mesti dilaporkan jika ia merebak di kemudahan komunal. Ini termasuk, sebagai contoh

 • tadika
 • rumah orang tua dan kanak-kanak
 • sekolah
 • Tempat perlindungan pelarian, rumah untuk pencari suaka

Sebaik sahaja pengurusan fasiliti mengetahui tentang serangan kudis, ia mesti melaporkannya kepada pihak berkuasa kesihatan yang bertanggungjawab dan juga memberikan butiran peribadi orang yang dijangkiti. Tiada kewajipan umum untuk melaporkan kes individu, tetapi terdapat jika terdapat dua atau lebih kes dengan kaitan yang disyaki.

Kejadian kudis

Di beberapa wilayah di negara membangun, sehingga 30 peratus penduduk dijangkiti kudis. Di Eropah Tengah, sebaliknya, kudis kurang biasa; walau bagaimanapun, wabak juga berlaku di sini, terutamanya di kemudahan komunal seperti rumah persaraan, pusat jagaan harian atau hospital.

Dalam kes yang tidak menguntungkan, endemik, iaitu keadaan kronik, bahkan berkembang di sini, dengan jangkitan berulang berlaku dalam kawasan terhad. Kes masalah seperti ini kemudiannya sukar dan mahal untuk ditangani.

Doktor menganggarkan jumlah orang yang dijangkiti kudis di seluruh dunia sekitar 300 juta, walaupun tiada data untuk setiap negara kerana tiada keperluan pelaporan mandatori di mana-mana, terutamanya untuk kes individu di luar kemudahan komuniti.

Bagaimanakah kudis didiagnosis?

Kudis tidak selalunya mudah untuk dikenali walaupun terdapat simptom yang biasa disebut. Saluran hama, yang panjangnya sehingga satu sentimeter dan kelihatan seperti koma kecil, sering tercalar terbuka atau ditutup oleh gejala kulit yang lain. Mereka biasanya sukar atau mustahil untuk dilihat pada jenis kulit yang lebih gelap.

Jika disyaki kudis, ia mesti disahkan dengan mengesan hama atau larva atau produk hama mereka. Terdapat pelbagai pilihan diagnostik untuk ini:

Alternatif yang mungkin untuk kuretase ialah mikroskop cahaya pantulan. Jika saluran hama jelas kelihatan, doktor melihatnya dengan mikroskop khas atau kaca pembesar pembesaran tinggi dan mungkin dapat mengenali hama secara langsung.

Diagnosis dengan dermatoskop adalah lebih sensitif. Di sini doktor mencari bentuk segi tiga berwarna coklat, kepala dan perisai dada atau dua kaki hadapan hama betina.

Kaedah lain ialah ujian pita pelekat atau koyak pita. Doktor meletakkan pita pelekat lutsinar dengan kuat pada bahagian badan yang disyaki dijangkiti, menariknya secara tiba-tiba dan kemudian memeriksanya di bawah mikroskop.

Salah satu kaedah tertua ialah ujian dakwat (ujian dakwat burrow). Di mana doktor mengesyaki lubang hama, dia menitiskan dakwat ke kulit dan mengeluarkan cecair yang berlebihan dengan swab alkohol. Di tempat di mana lubang hama sebenarnya terdapat, dakwat menembusi dan menjadi garis hitam yang tidak teratur. Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik tentang betapa spesifik atau sensitif kaedah ini.

Berapa lama masa yang diambil untuk sembuh?

Jika tidak, bagaimanapun, dengan rawatan yang betul dan konsisten, hama boleh dibunuh dalam beberapa hari menggunakan krim atau ubat.

Walau bagaimanapun, gejala kudis, terutamanya gatal-gatal, sering berlarutan selama beberapa minggu. Proses penyembuhan sering berlarutan, terutamanya jika kulit orang yang terjejas telah mengalami kerosakan tambahan akibat dehidrasi dan menggaru intensif.

Jangkitan kudis berulang adalah masalah khusus dalam kemudahan komunal. Rawatan yang ketat adalah satu usaha yang sangat memakan masa, kerana semua pesakit serta persekitaran rapat atau semua orang yang dihubungi harus terlibat.

Bolehkah kudis dicegah?

Pada asasnya tiada langkah yang boleh mencegah jangkitan hama kudis. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa semua orang yang dihubungi juga diperiksa dan dirawat untuk mencegah penyebaran jangkitan dan mengurangkan risiko jangkitan semula.