Demam Scarlet (Scarlatina)

Kirmizi demam (sinonim: scarlatina (demam scarlet); demam scarlet; kirmizi angina; angina streptokokus; ICD-10 A38: merah demam) adalah penyakit berjangkit tekak yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pyogenes (serogroup A; kumpulan A β-hemolitik streptokokus; GAS (kumpulan A streptokokus)).

Selain penyakit berjangkit ini, bakteria juga menyebabkan penyakit seperti erisipelas (erysipelas) atau fasciitis nekrotik (jangkitan foudroyan yang mengancam nyawa kulit, subkutis (tisu subkutan) dan fasia dengan progresif gangrene; selalunya pesakit dengan kencing manis mellitus atau penyakit lain yang membawa kepada gangguan peredaran darah atau pertahanan imun yang berkurang).

Kirmizi demam adalah bentuk khas dari faringitis (keradangan tekak) di mana toksin dihasilkan oleh bakteria, yang seterusnya membawa kepada jangkitan sistemik (yang mempengaruhi keseluruhan organisma).

Tekanan baru Streptococcus pyogenes telah dijumpai di England dan Wales yang menghasilkan lebih banyak eksotoksin A dan dianggap bertanggungjawab untuk peningkatan invasif demam scarlet di rantau ini.

Takungan patogen adalah manusia.

Kejadian: Jangkitan berlaku di seluruh dunia.

Untuk mengukur penularan (berjangkit atau penularan patogen) secara matematis, apa yang disebut indeks penularan (sinonim: indeks penularan; indeks jangkitan) diperkenalkan. Ini menunjukkan kebarangkalian seseorang yang tidak kebal dijangkiti selepas bersentuhan dengan patogen. Indeks penularan untuk demam scarlet adalah 0.1-0.3, yang bermaksud bahawa 10-30 dari 100 orang yang tidak divaksinasi menjadi dijangkiti setelah bersentuhan dengan orang yang dijangkiti demam merah. Indeks manifestasi: Kira-kira 30-40% orang yang dijangkiti demam merah menjadi sakit dengan demam merah.

Pengumpulan penyakit secara bermusim: Demam berdarah berlaku lebih kerap dari Oktober hingga Mac.

Penyebaran patogen (laluan jangkitan) kebanyakannya bersifat aerogenik (jangkitan titisan di udara; melalui bersin dan batuk), dalam kes yang jarang berlaku juga melalui makanan yang tercemar atau air.

Transmisi antara manusia ke manusia: Ya.

Tempoh inkubasi (masa dari jangkitan hingga permulaan penyakit) biasanya 2-4 hari.

Kejadian puncak: Penyakit ini berlaku terutamanya antara usia 3 dan 10 tahun.

Bilangan faringitis disebabkan oleh streptokokus dianggarkan 1-1.5 juta setahun (di Jerman).

Jangkitan (penularan) biasanya berakhir 24 jam selepas memulakan antibiotik terapi. Pada hari-hari pertama terapi, orang yang dijangkiti harus mengelakkan kemudahan masyarakat seperti tadika atau sekolah.

Penyakit ini meninggalkan kekebalan seumur hidup kepada kumpulan penyebab penyakit masing-masing streptokokus taip (= A streptokokus). Namun, kerana terdapat banyak jenis, penyakit ini dapat terjadi beberapa kali.

Kursus dan prognosis: Penyakit ini dapat diubati dengan mudah antibiotik. Jika terapi tidak mencukupi, komplikasi seperti demam reumatik (kira-kira 3 minggu selepas A-streptokokus faringitis), glomerulonefritis (buah pinggang penyakit, dengan keradangan penapis buah pinggang; 1-5 minggu selepas faringitis A-streptokokus) atau miokarditis (keradangan pada jantung otot) mungkin berlaku. Secara hematogen (melalui aliran darah), jangkitan boleh merebak ke seluruh badan (kursus septik), walaupun ini sangat jarang berlaku.

Di beberapa kawasan di Jerman, penyakit ini dapat diketahui berdasarkan Akta Perlindungan Jangkitan (IfSG).