Penyakit Scheuermann: Gejala, Kemajuan, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Ubah bentuk tulang belakang membawa kepada bonggol atau bongkok, pergerakan terhad dan kesakitan.
 • Perjalanan penyakit: Dengan diagnosis awal dan terapi yang konsisten, penyakit ini selalunya boleh dibendung dengan baik; kursus teruk jarang berlaku.
 • Punca: Puncanya tidak diketahui dengan tepat, mungkin faktor keturunan dan faktor risiko tertentu seperti otot belakang yang lemah memainkan peranan.
 • Diagnosis: Diagnosis dibuat dengan bantuan pemeriksaan fizikal dan teknik pengimejan, terutamanya X-ray.
 • Rawatan: Rawatan biasanya konservatif melalui fisioterapi dan memakai korset; pembedahan biasanya tidak diperlukan.
 • Pencegahan: Untuk mengelakkan gangguan pertumbuhan, senaman yang kerap dan postur tegak adalah sesuai. Adalah dinasihatkan untuk mengelakkan duduk dalam jangka masa yang lama.

Apakah penyakit Scheuermann?

Penyakit Scheuermann, juga dikenali sebagai sindrom Scheuermann atau penyakit Scheuermann, adalah gangguan pertumbuhan tulang belakang yang agak biasa. Dari masa remaja dan seterusnya, ia membawa kepada kelengkungan tipikal tulang belakang (hunchback), yang biasanya berlaku pada paras dada (toraks), lebih jarang di kawasan lumbar (lumbar).

Struktur tulang belakang

Untuk memahami apa yang berlaku dalam penyakit Scheuermann, adalah penting untuk mengetahui struktur tulang belakang. Secara kasar dipermudahkan, ia boleh digambarkan sebagai kiub bertindan (badan vertebra) dengan penimbal elastik (cakera intervertebral) di antara mereka.

Timbunan itu sama sekali tidak lurus. Dilihat dari sisi, ia mempunyai bentuk "S" berganda. Seperti mana-mana struktur tubuh manusia, tulang belakang mesti tumbuh sama rata semasa zaman kanak-kanak dan remaja. Dalam penyakit Scheuermann, bagaimanapun, ini tidak berlaku, jadi badan vertebra mengambil bentuk yang tidak betul.

Apa yang berlaku dalam penyakit Scheuermann?

Dari segi model kiub, ini bermakna bahagian tepi hadapan kiub yang menghala ke arah dada/perut tumbuh lebih perlahan berbanding tepi yang menghala ke belakang. Akibatnya, badan vertebra mengambil bentuk baji dengan hujungnya menghala ke arah bahagian perut. Inilah sebabnya mengapa penyakit Scheuermann juga dirujuk sebagai vertebra baji.

Jika beberapa vertebra baji itu terletak di atas satu sama lain, ini mengakibatkan kelengkungan tulang belakang yang patologikal. Dalam vertebra toraks, sedikit kelengkungan tulang belakang (kyphosis) agak normal, tetapi dalam penyakit Scheuermann ia sangat ketara. Dalam kes ini, doktor juga bercakap tentang hyperkyphosis.

Apakah tanda-tanda penyakit Scheuermann?

Penyakit Scheuermann sangat berbeza dari individu ke individu. Kadangkala ia tidak menyebabkan gejala yang ketara pada peringkat awal dan hanya penemuan sampingan. Sekiranya penyakit itu berlanjutan, individu yang terjejas mengalami gejala berikut:

 • Bonggol atau bongkok yang jelas, dengan bahu biasanya jatuh ke hadapan dan dada tenggelam.
 • Sekatan dalam pergerakan dan fungsi
 • @ Sakit belakang
 • @ Tekanan psikologi yang kuat kerana aspek estetika

Jika kecacatan tulang belakang membawa kepada punggung yang sangat melengkung, penyakit Scheuermann boleh menyebabkan masalah pernafasan. Selain kesakitan dan kerosakan postur, kemungkinan kesan lewat penyakit ini termasuk gejala neurologi seperti ketidakpekaan di bahagian tertentu badan. Ini disebabkan oleh tekanan pada laluan saraf yang bertanggungjawab untuk mesej deria. Akibat lewat pada masa dewasa termasuk cakera hernia di tulang belakang lumbar.

Bagaimanakah perkembangan penyakit Scheuermann?

Menggunakan parameter perkembangan tertentu, seperti sudut Cobb, doktor memeriksa berapa banyak penyakit Scheuermann sedang berkembang semasa fasa pertumbuhan.

Faktor penting yang mempengaruhi prognosis ialah

 • keterukan kecacatan tulang belakang
 • tahap mana-mana scoliosis yang disertakan, iaitu kelengkungan sisi tulang belakang
 • berat badan

Dengan terapi awal dan konsisten, prognosis biasanya menguntungkan. Bentuk penyakit Scheuermann yang teruk jarang berlaku.

Sebab dan faktor risiko

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan penyakit Scheuermann. Walau bagaimanapun, nampaknya terdapat komponen keturunan, kerana penyakit ini berlaku dalam keluarga. Sebagai contoh, sesetengah orang yang terjejas mempunyai kapasiti galas beban yang berkurangan pada badan vertebra atau anomali kongenital pada rabung marginal mereka. Sindrom kekurangan vitamin juga kadangkala memainkan peranan dalam penyakit Scheuermann.

Tambahan pula, terdapat faktor risiko tertentu yang disyaki memihak kepada penyakit Scheuermann:

 • Duduk untuk jangka masa yang lama dalam kedudukan bongkok dengan peningkatan tekanan lentur pada tulang belakang
 • Otot perut dan belakang lemah
 • Sukan yang kompetitif
 • pertumbuhan pesat

Pemeriksaan dan diagnosis

Dalam kes kesakitan, adalah penting, antara lain, bila dan di kawasan mana ia bermula. Watak kesakitan (membosankan, menikam, berterusan atau bergantung kepada pergerakan) juga memainkan peranan. Pada masa yang sama, doktor mencari batasan fungsi dan gejala neurologi.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal, di mana doktor menilai bentuk tulang belakang, mobiliti dan intensiti kesakitan. Ini juga membantu untuk menentukan tahap keterukan penyakit Scheuermann. Untuk mengesahkan diagnosis yang disyaki, prosedur pengimejan biasanya diperlukan, terutamanya pemeriksaan X-ray pada tulang belakang.

Pada X-ray, doktor mengiktiraf ciri-ciri tipikal penyakit Scheuermann, terutamanya vertebra baji, tetapi juga perubahan lain dalam plat pangkal dan atas badan vertebra. Sudut Cobb yang dipanggil, yang boleh ditentukan daripada imej sinar-X berdasarkan kedudukan badan vertebra, menerangkan tahap kelengkungan. Nilai ini sangat penting untuk memantau perkembangan penyakit.

Dalam kes individu, doktor juga akan mengaturkan pengimejan resonans magnetik (MRI).

Rawatan

Terapi fizikal

Dengan bantuan terapi fizikal, latihan khas boleh digunakan untuk menguatkan kumpulan otot yang menentang kelengkungan tulang belakang. Di samping itu, segmen tulang belakang yang terjejas kekal mudah alih dengan cara ini. Latihan ini juga membolehkan mereka yang terjejas meregangkan otot-otot yang dimuatkan secara tidak betul dan dipendekkan akibat postur yang lemah.

Terapi korset

Dari tahap kelengkungan tertentu, disyorkan untuk memakai korset sokongan. Matlamat utama adalah untuk mencegah penyakit Scheuermann daripada terus berkembang. Pada mulanya, orang yang terjejas harus memakai korset hampir berterusan, kemudian hanya pada waktu malam atau mengikut jam.

Korset sentiasa individu dibuat untuk mengukur. Oleh kerana pertumbuhan, adalah sangat penting untuk memeriksa kesesuaian korset dengan kerap dan menyesuaikannya jika perlu. Oleh kerana kanak-kanak dan remaja yang terjejas sering mengalami usikan kerana korset mereka, rintangan terhadap terapi ini selalunya tinggi. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan yang konsisten, hasil yang baik boleh dicapai.

Terapi ubat

Terapi pembedahan

Pembedahan untuk penyakit Scheuermann biasanya hanya dilakukan apabila fasa pertumbuhan orang yang terjejas telah selesai sepenuhnya dan sudut kelengkungan tertentu telah melebihi. Kriteria lain seperti sakit kronik, sekatan fungsi paru-paru atau aspek kosmetik juga memainkan peranan di sini.

Semasa pembedahan, pakar bedah mengeluarkan cakera intervertebral yang rosak dan menggantikannya dengan bahan tulang pesakit sendiri. Pada masa yang sama, dia meluruskan dan menstabilkan tulang belakang dengan bantuan plat logam dan skru. Pesakit selalunya terpaksa memakai pendakap selama beberapa bulan selepas pembedahan.

pencegahan

Oleh kerana penyakit Scheuermann dianggap mempunyai komponen keturunan, ia hanya boleh dicegah pada tahap yang terhad. Bagaimanapun, ibu bapa dan golongan muda berpeluang melakukan sesuatu untuk mengurangkan risiko kelengkungan tulang belakang.

Ini termasuk, terutamanya, memastikan otot belakang yang baik dan postur tegak pada usia awal. Langkah-langkah yang sangat mudah sesuai untuk ini, terutamanya senaman yang kerap. Berenang sangat bagus, tetapi begitu juga dengan banyak aktiviti lain seperti sukan bola, tarian dan gimnastik. Perkara yang paling penting ialah kanak-kanak menikmatinya.