Sakit sciatic | Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung

Kesakitan sciatic

Sciatica kesakitan semasa mengandung tidak biasa. Pergeseran pusat graviti badan yang tidak biasa, kenaikan berat badan kerana perut bayi yang semakin meningkat dan pelembutan tisu kerana peningkatan pengeluaran hormon sering menyebabkan masalah di kawasan saraf sciatic. Saraf berjalan dari tulang belakang lumbar ke kaki dan, jika terlalu jengkel, menyebabkan tarikan, membakar kesakitan di punggung orang yang terjejas yang juga boleh memancar ke tisu sekitarnya dan ke kaki.

Bertentangan dengan kepercayaan bahawa menjaga diri anda adalah yang terbaik, ini malah tidak produktif. Wanita hamil yang menderita sciatica harus terus bergerak dan memanfaatkan sukan seperti gimnastik air or berenang untuk melegakan simptom. Urut dan ringan regangan senaman juga dapat membantu melegakan simptom. Sejak ubat penahan sakit mesti dielakkan sejauh mungkin semasa mengandung, hanya parasetamol dan mungkin ibuprofen boleh digunakan, jika sama sekali, setelah berunding dengan doktor. Secara amnya, wanita hamil harus menggunakan terapi alternatif untuk rawatan penyakit sciatic kesakitan, yang tidak kurang berjaya daripada ubat penahan sakit dan Co.

Ringkasan

Secara keseluruhan, sakit belakang semasa mengandung adalah masalah yang sangat biasa. Ramai yang merasa tidak berdaya pada awalnya kerana mengandung. Seperti yang dijelaskan di atas, terdapat banyak pilihan terapi yang baik untuk sakit belakang, agar anda tidak perlu hidup dengan kesakitan dan kemungkinan kerosakan akibat selama 9 bulan.

Penting untuk menjadi aktif sendiri, beritahu doktor tentang masalahnya dan maklumkan kepada anda mengenai pilihan rawatan. Secara keseluruhan, masalah punggung semasa kehamilan dapat dikawal dengan baik.