Scintigraphy: Definisi, Sebab Perubatan, Prosedur

Apakah scintigraphy?

Scintigraphy adalah kaedah pemeriksaan dari bidang perubatan nuklear: Pesakit disuntik dengan bahan radioaktif tahap rendah sebagai ubat untuk tujuan diagnostik. Terdapat dua jenis radiofarmaseutikal yang dipanggil ini:

  • Sesetengah bahan radioaktif ditadbir secara langsung. Contoh radionuklid tersebut ialah iodin radioaktif, yang berhijrah terutamanya ke dalam kelenjar tiroid.

Dalam tisu sasaran, radiofarmaseutikal terkumpul terutamanya di tapak yang mempunyai aktiviti metabolik yang tinggi dan peredaran darah yang baik. Ia mereput dengan memancarkan sinar gamma yang dipanggil, yang diukur oleh kamera khas (kamera gamma). Komputer kemudian mengira imej kawasan badan yang diperiksa (scintigram).

Dengan bantuan scintigraphy, pelbagai tisu yang berbeza boleh diperiksa, seperti tulang, kelenjar tiroid atau otot jantung.

Maklumat lanjut: Scintigraphy tulang

Prosedur ini amat sesuai untuk memeriksa tulang. Baca lebih lanjut mengenainya dalam artikel Bone scintigraphy.

Maklumat lanjut: Scintigraphy tiroid

Maklumat lanjut: Myocardial Scintigraphy

Scintigraphy miokardium membolehkan doktor memeriksa keadaan otot jantung (miokardium). Baca lebih lanjut mengenainya dalam artikel Myocardial Scintigraphy.

Scintigraphy reseptor somatostatin (scintigraphy octreotide).

SPECT dan SPECT/CT

SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) ialah perkembangan lanjut prosedur di mana beberapa kamera gamma bergerak di sekeliling pesakit. Oleh itu, berbeza dengan scintigraphy "planar" biasa, imej keratan rentas tiga dimensi boleh dihasilkan.

Bilakah anda melakukan scintigraphy?

Berbeza dengan kaedah pengimejan lain seperti tomografi komputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI), scintigraphy menyediakan maklumat tentang aktiviti tisu. Oleh kerana tumor sering menunjukkan peningkatan aktiviti metabolik, scintigraphy digunakan terutamanya dalam perubatan kanser. Di samping itu, terdapat aplikasi lain yang mungkin untuk prosedur perubatan nuklear, seperti:

  • Pemeriksaan fungsi buah pinggang (contohnya, jika stenosis arteri renal disyaki)
  • Pemeriksaan aliran darah dan pengudaraan paru-paru jika embolisme pulmonari disyaki (scintigraphy perfusi-ventilation paru-paru)
  • Penjelasan penyakit atau kecederaan tulang (seperti jangkitan, osteonekrosis, osteoporosis, tumor, patah tulang)
  • Ujian fungsi otot jantung (seperti selepas serangan jantung atau penyakit jantung koronari)

Apakah yang dilakukan semasa scintigraphy?

Scintigraphy dilakukan oleh pakar perubatan khusus, pakar perubatan nuklear. Dia akan mengadakan perbincangan terperinci dengan anda sebelum peperiksaan. Dia akan memberitahu anda tentang kelebihan dan risiko pemeriksaan dan bertanya kepada anda tentang penyakit terdahulu dan ubat biasa.

Pemeriksaan itu sendiri tidak menyakitkan sama sekali. Berbeza dengan pemeriksaan CT atau MRI, anda tidak perlu pergi ke "tiub" untuk scintigraphy biasa, kerana kamera gamma boleh bergerak dengan bebas.

Apakah risiko scintigraphy?

Kesan sampingan yang berkaitan dengan scintigraphy sangat jarang berlaku. Radiofarmaseutikal yang diberikan boleh menyebabkan rasa panas sementara, tindak balas kulit (gatal-gatal, kemerahan, dll.), rasa logam di dalam mulut, atau loya ringan.

Dalam jangka panjang, terdapat risiko kesihatan tertentu akibat pendedahan radiasi. Walau bagaimanapun, pendedahan sinaran adalah rendah (setanding dengan sinar-X). Di samping itu, badan dengan cepat mengeluarkan bahan radioaktif. Tepat betapa tingginya risiko kesihatan daripada sinaran bergantung terutamanya pada jenis dan jumlah radiofarmaseutikal yang digunakan dan kawasan badan yang diperiksa.

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas scintigraphy?

Sejurus selepas scintigraphy, anda akan mengeluarkan sedikit sinaran radioaktif. Oleh itu, anda harus mengelakkan hubungan rapat dengan wanita hamil, ibu menyusu dan kanak-kanak kecil selama beberapa jam.