Skintigrafi

Scintigraphy adalah prosedur pencitraan yang memainkan peranan penting dalam diagnostik perubatan nuklear. Untuk membuat gambar, yang disebut scintigram, pesakit diberikan bahan yang ditandai secara radioaktif. Bahan ini memancarkan sinaran dan kemudian dapat dikesan oleh kamera gamma di organ atau tisu yang sesuai.

Dengan bantuan bahan radioaktif, tisu atau organ dapat diperiksa secara khusus. Pesakit disuntik dengan bahan radioaktif untuk tujuan ini. Pesakit boleh disuntik secara langsung atau diberikan secara oral sebagai tablet.

Bergantung pada tisu atau organ mana yang akan diperiksa, bahan yang berbeza sesuai. Sebagai contoh, terdapat zat yang terkumpul dengan sangat baik dalam tisu tulang. Bahan ini, yang khusus untuk satu tisu, disebut pelacak.

Sebagai contoh, terdapat radioaktif yodium zarah untuk pemeriksaan kelenjar tiroid atau 99mTc-iminodiacetic acid untuk pemeriksaan fungsi hepatobiliari (iaitu kecekapan fungsi atau hati termasuk hempedu). Bagi tulang, biasanya isotop technetium 99mTc. Isotop ini disimpan di tulang dan kekal di sana.

Dari tulang zarah itu sekarang memancarkan sinar gamma. Sinar gamma ini dapat dikesan dengan kamera. Gambar visual yang berwarna muncul di komputer.

Semakin kerap zarah memancarkan kilatan cahaya yang disebut, seperti sinar gamma, semakin gelap kawasan dalam gambar. Dalam gambar warna, warna biru bermaksud aktiviti zarah radioaktif dalam tisu yang rendah, sementara warna merah bermaksud bahawa zarah radioaktif sangat aktif. Oleh itu, zarah-zarah yang ditandai secara radioaktif dapat digunakan untuk mengetahui seberapa aktif tisu pada masa ini.

Sekiranya kawasan di kelenjar tiroid menyala biru di scintigram, anda pasti bahagian kelenjar tiroid ini tidak lagi aktif dengan betul atas sebab-sebab tertentu. Pada masa yang sama, warna merah menunjukkan fokus keradangan. Sekiranya keradangan berlaku pada organ, metabolisme jauh lebih intensif. Ini membawa kepada peningkatan darah peredaran dan aktiviti meningkat. Ini dapat dilihat dengan jelas pada scintigram dan dengan demikian diagnosis yang tepat dapat dibuat.