Pendakap Scoliosis – Bilakah Ia Digunakan?

Apakah korset scoliosis?

Korset scoliosis terdiri daripada satu atau lebih bahagian plastik yang kukuh dan dilekatkan pada badan dengan tali dan pengikat Velcro. Dengan bantuan pad tekanan (pad) dan ruang kosong (zon pengembangan), tulang belakang diputar kembali ke dalam bentuk yang sihat, dibengkokkan dan diluruskan semula.

Bila hendak menggunakan pendakap scoliosis?

Tulang belakang yang sihat mempunyai bentuk "S" berganda, memastikan pendirian tegak dan keseimbangan badan yang stabil. Terdapat kelengkungan ke hadapan (lordosis) pada vertebra lumbar dan serviks, dan kelengkungan ke belakang (kyphosis) pada tulang belakang toraks.

Jika kelengkungan tambahan berlaku di sebelah kiri atau kanan dan badan vertebra berpusing, doktor bercakap tentang scoliosis. Ini biasanya berkembang semasa pertumbuhan dan puncanya tidak diketahui (idiopatik). Korset scoliosis mengarahkan pertumbuhan tulang belakang dan dengan itu membetulkan kelengkungan.

Untuk kelengkungan tulang belakang lumbar, apa yang dipanggil ortosis Boston digunakan, dalam tulang belakang toraks orthosis Chêneau dan dalam tulang belakang serviks, orthosis Milwaukee.

Apa yang anda lakukan dengan korset scoliosis?

Korset scoliosis dibuat khas, tidak seperti korset sokongan yang dihasilkan secara industri. Dengan bantuan X-ray, doktor menganggarkan tahap scoliosis dan membuat plaster cast pada tulang belakang. Ini berfungsi sebagai templat untuk korset scoliosis, yang dibuat oleh juruteknik ortopedik dan yang patut diperbetulkan jika perlu selepas pemasangan pertama.

Semasa tempoh penyesuaian, korset scoliosis secara beransur-ansur dipakai untuk tempoh yang lebih lama dan lebih lama sehingga masa pemakaian optimum untuk rawatan berkesan 23 jam sehari dicapai. Korset hendaklah ditanggalkan hanya untuk mencuci atau mandi.

Semasa rawatan, doktor memeriksa proses penyembuhan secara berkala dengan bantuan sinar-X. Jika tulang belakang cukup diperbetulkan oleh pendakap, masa memakai boleh dikurangkan mengikut jam semasa fasa bercerai susu.

Apakah risiko pendakap scoliosis?

Apakah yang perlu saya pertimbangkan dengan korset scoliosis?

Korset scoliosis sangat menyekat pergerakan. Oleh itu, terapi korset harus disokong oleh rawatan fisioterapeutik yang menguatkan otot belakang. Penjagaan kulit yang kerap juga penting kerana masa pemakaian yang lama. Pemeriksaan berkala dengan doktor, yang memeriksa sama ada pendakap itu sesuai dengan betul, memastikan kejayaan rawatan dengan pendakap scoliosis.