Scoliosis - Kesan dan Terapi | Latihan melawan skoliosis

Scoliosis - Kesan dan Terapi

Tubuh kita disokong oleh tulang belakang dalam postur dan pergerakan. Bentuk tulang belakang lurus apabila dilihat dari depan dan belakang. Dilihat dari sisi, ia berbentuk S berganda.

Bentuk ini membolehkan badan menyerap dan memancarkan daya yang bertindak lebih baik. Kami bermula dari tiga tahap di mana badan vertebra dapat beralih. Salah satunya ialah satah frontal, yang, dilihat dari badan kita, bergerak dari kanan ke kiri.

Dengan kata lain, dari satu bahu ke bahu yang lain. Pesawat sagittal berjalan dari depan ke belakang, iaitu dari pesawat kita sternum ke tulang belakang, dan satah melintang, yang melintang melintasi badan kita dan membahagikannya ke dalam kepingan. Apabila tulang belakang tidak berbentuk di ketiga-tiga pesawat, ini dipanggil scoliosis. Dalam kes ini, gejala tidak hanya muncul di tulang belakang, tetapi juga disebarkan di bahagian tulang belakang dada dan otot.

Ini ubah bentuk tulang belakang (scoliosis) dengan itu juga mempengaruhi seluruh badan. Konsep Schroth dikembangkan untuk merawatnya dengan berkesan. Perlu juga disebutkan bahawa memutar badan vertebra (scoliosis) tidak terhad kepada satu kawasan.

Selalunya beberapa kawasan terjejas sekaligus. Dalam kebanyakan kes, bukan sahaja tulang belakang lumbal (tulang belakang lumbar) tetapi juga pelvis atau tulang belakang toraks (tulang belakang toraks) boleh terjejas. Oleh itu, dalam rawatan Schroth, bahagian tidak pernah dilatih secara individu. Hanya a seimbang dari semua bahagian ruang tulang belakang dapat membawa kejayaan jangka panjang.

Ringkasan

Scoliosis adalah putaran tulang belakang di ketiga-tiga satah. Kilasan ini boleh mempengaruhi beberapa kawasan tulang belakang (tulang belakang lumbal / brachial) dan seterusnya mempengaruhi kedudukan pinggul, bahu dan kepala. Latihan yang sesuai dari fisioterapi, seperti yang tercantum dalam artikel, atau dari terapi Schroth, dapat menyumbang kesakitan kelegaan dan peningkatan statik tulang belakang. Penting untuk campur tangan dalam statik pada peringkat awal untuk mengelakkan sudut putaran tulang belakang yang sangat besar semasa pertumbuhan.