Pemeriksaan pada trimester kedua kehamilan | Trimester kedua

Pemeriksaan pada trimester kedua kehamilan

Pemeriksaan pada trimester ke-2 pada mengandung biasanya merangkumi diagnosis terperinci mengenai pertumbuhan dan organ janin. Biasanya pemeriksaan pada trimester ke-2 harus dilakukan antara minggu ke-19 dan ke-22 pada mengandung. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku kelainan pada ultrasound imbasan, pertimbangan harus diberikan untuk menjalankan pemeriksaan diagnostik organ-organ dengan baik.

Dalam proses penyaringan pada trimester ke-2 pada mengandung, pertumbuhan anak yang belum lahir diperiksa. Panjang anak dari mahkota ke sol (yang disebut panjang tunggal-mahkota; SSL), keliling kepala dan diameter tulang rusuk memainkan peranan penting dalam kawalan ini. Di samping itu, jumlah cecair amnion serta kedudukan dan struktur plasenta harus dinilai semasa saringan pada trimester kehamilan ke-2.

Pakar sakit puan menggunakan ultrasound mesin untuk menggambarkan perkembangan kanak-kanak. Kelainan dalam jumlah cecair amnion boleh, dalam keadaan tertentu, menunjukkan kecacatan di kawasan saluran gastrousus. Penilaian kedudukan plasenta penting, antara lain, untuk menolak kemungkinan komplikasi semasa kelahiran.

Yang terpenting, a plasenta yang terletak di kawasan dalaman serviks boleh menyebabkan kelahiran secara spontan bermasalah. Di samping itu, penyaringan di trimester kedua kehamilan merangkumi ultrasound pemeriksaan organ janin dan jantung. Semasa pemeriksaan ini, fokus utama adalah sama ada keempat-empat bilik tersebut jantung dapat dilihat dan adakah terdapat kelainan di kawasan ruang cecair serebrum dalaman (ventrikel).

Di samping itu, semasa pemeriksaan pada trimester ke-2 kehamilan, pakar sakit puan memeriksa sama ada perut terletak di bahagian atas perut anak yang belum lahir. Bekalan anak melalui plasenta dan tali pusat juga mesti diperiksa semasa trimester kedua saringan. Untuk tujuan ini, pemeriksaan sonografi Doppler yang disebut plasenta dan tali pusat dilakukan.

Di samping itu, darah pengukuran aliran ibu kapal (terutamanya arteri rahim) boleh bermanfaat. Pemeriksaan pada trimester ke-2 kehamilan tidak dapat dilakukan oleh setiap pakar sakit puan. Prasyarat untuk menjalankan diagnosis terperinci organ janin adalah alat ultrasound beresolusi tinggi.

Sekiranya terdapat kelainan semasa pemeriksaan ini, ibu mengandung harus dirujuk kepada pakar untuk penjelasan lebih lanjut. Pemeriksaan pada trimester ke-2 kehamilan tidak dapat dilakukan oleh setiap pakar sakit puan. Mesin ultrasound beresolusi tinggi sangat diperlukan untuk diagnosis terperinci organ janin. Sekiranya terdapat kelainan semasa pemeriksaan ini, ibu mengandung harus dirujuk kepada pakar untuk penjelasan lebih lanjut.

Ringkasan

Trimester kehamilan ke-2 bermula pada 13 dan berakhir pada minggu ke-28 kehamilan. Tahap kehamilan ini dicirikan oleh fasa pertumbuhan pesat anak yang belum lahir. Di samping itu, kehamilan yang ada dapat dilihat dengan jelas oleh orang luar pada kebanyakan wanita pada trimester ke-2.

Oleh kerana badan ibu hamil biasanya telah menyesuaikan diri dengan keperluan anak yang sedang membesar pada awal minggu ke-13 kehamilan, gejala khas awal kehamilan biasanya menurun dengan ketara pada trimester ke-2. Pada kebanyakan wanita, simptom-simptom tersebut bahkan hilang sepenuhnya pada awal trimester kehamilan ke-2. Khususnya, yang ditakuti loya dan tetap muntah sering kali menjadi perkara lampau pada awal trimester kehamilan ke-2.

. perubahan emosi khas untuk trimester pertama kehamilan juga biasanya merata semasa fasa kehamilan ini. Atas sebab ini, kebanyakan ibu mengandung menganggap kehamilan trimester ke-2 sangat menyenangkan. Walaupun begitu, pertumbuhan pesat bayi yang belum lahir boleh menyebabkan aduan lain.

Terutama menjelang akhir trimester kehamilan ke-2, banyak wanita mengalami teruk kesakitan di tulang belakang lumbar. Walau bagaimanapun, alasan untuk ini bukan hanya peningkatan saiz dan berat badan bayi yang belum lahir. Peningkatan hormon kehamilan progesteron juga merangsang kelonggaran ligamen dan otot. Atas sebab ini, tulang belakang ibu hamil kurang mampu menahan kenaikan berat badan anak.