Skrotum (Testis): Struktur dan Fungsi

Apakah skrotum?

Skrotum (skrotum) ialah kantung kulit, lebih tepatnya penonjolan seperti kantung pada dinding perut anterior. Ia dibentuk oleh gabungan tonjolan seksual embrio - yang berlaku pada kedua-dua jantina. Jahitan boleh dikenali dengan garisan berwarna lebih gelap (raphe scroti).

Skrotum dibahagikan kepada dua petak (kompartmen skrotum) oleh septum seperti tisu penghubung (septum scroti) dan testis (testis) terletak di setiap dua petak. Kulit skrotum mengandungi otot (otot cremaster). Kulit skrotum lebih berpigmen daripada kawasan kulit yang berdekatan, mempunyai banyak peluh dan kelenjar sebum dan sedikit berbulu.

Apakah fungsi skrotum?

Skrotum melindungi testis, epididimis dan kord spermatik yang terdapat di dalamnya. Lapisan otot (otot cremaster) dalam kulit skrotum (tunica dartos) boleh menyempitkan arteri kecil dalam kulit jika perlu dan dengan itu mengawal aliran darah. Di samping itu, otot cremaster dan otot lain (otot dartos) mengecut apabila ia sejuk, supaya skrotum ditarik lebih dekat ke badan.

Refleks kremasterik

Semasa pemeriksaan perubatan, doktor kadangkala cuba mencetuskan refleks kremasterik yang dipanggil: Dengan mengusap bahagian dalam paha, otot cremaster biasanya mengecut, yang menarik testis ke atas pada bahagian yang terjejas. Ini boleh digunakan, sebagai contoh, untuk memeriksa laluan saraf dalam segmen tertentu saraf tunjang.

Di manakah terletaknya skrotum?

Skrotum dengan kandungannya (testis, epididimis, tali sperma) terletak di antara kaki dan di luar rongga perut. Lokasi di luar badan ini penting kerana sperma yang berkembang dalam testis sangat sensitif terhadap suhu.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan skrotum?

Abses skrotum adalah abses pada kulit skrotum.

Keradangan skrotum biasanya disebabkan oleh keradangan testis atau epididimis.

Tumor dalam skrotum boleh berasal dari pelbagai struktur tisu dan boleh menjadi malignan atau jinak.

Varikokel ialah pembesaran (vena varikos) urat dalam kulit skrotum. Tanpa rawatan, ia boleh menyebabkan ketidaksuburan.

Hydrocele ialah sista dalam skrotum, iaitu struktur berisi cecair yang terletak di atas testis.

Dalam kes hernia inguinal, peritoneum atau gelung usus menonjol ke luar dan ke dalam saluran inguinal, kadang-kadang malah ke dalam skrotum.

Maklumat pengarang & sumber