Sengatan Landak Laut: Gejala, Terapi, Komplikasi

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya tersengat landak laut? Keluarkan penyengat sepenuhnya, nyah kuman luka, perhatikan tanda-tanda keradangan (bengkak, hipertermia, dll.); jika penyengat beracun, pastikan bahagian badan yang terjejas di bawah paras jantung dan hubungi doktor kecemasan
 • Risiko sengatan landak laut: Jangkitan, keracunan darah (sepsis), keradangan kronik, kekakuan sendi, kemungkinan gejala keracunan (lumpuh, kesukaran bernafas dan juga kematian).

perhatian

 • Duri landak laut mesti sentiasa dibuang sepenuhnya, jika tidak, terdapat risiko jangkitan!
 • Luka dari duri landak laut mudah dijangkiti walaupun tulang belakang telah dibuang. Oleh itu, nyah kuman mereka dan perhatikan proses penyembuhan.
 • Jika orang yang terjejas menunjukkan simptom keracunan (cth. lumpuh), anda harus segera menghubungi perkhidmatan kecemasan!

Sengatan landak laut: Apa yang perlu dilakukan?

Haiwan-haiwan itu tinggal di dasar laut, terutamanya di gua dan ceruk berbatu kecil. Oleh itu sengatan landak laut boleh dijangkiti terutamanya di pantai berbatu. Pertolongan cemas dalam kes sedemikian adalah seperti berikut:

Selain itu, memandikan luka dengan cuka atau menggunakan kompres yang direndam dalam cuka sebelum mengeluarkan duri boleh membantu. Cuka akan melarutkan kebanyakan duri landak laut yang belum menembusi secara mendalam.

Kadang-kadang juga disyorkan untuk mengikat setengah betik atau mangga dengan permukaan yang dipotong pada luka selama beberapa jam. Buahnya mengandungi enzim yang melembutkan kulit. Duri kemudian boleh ditarik keluar dengan lebih mudah.

2. air panas: dalam kes kesakitan yang teruk, ia boleh membantu untuk merendam bahagian badan yang cedera dalam air panas. Pakar mengesyorkan suhu air sekitar 43 darjah Celsius selama setengah jam hingga satu setengah jam (atau sehingga rasa sakit telah reda). Berhati-hati supaya tidak terlalu panas atau anda akan melecur sendiri!

3. pembasmian kuman: Setelah duri landak laut dibuang, nyah kuman luka dengan teliti (cth. dengan salap iodin) supaya ia tidak dijangkiti.

Perhatikan: Jika kawasan kulit di sekeliling luka membengkak, menjadi panas, sangat sakit, dan/atau masalah peredaran berlaku, anda atau pesakit harus pergi ke doktor atau hubungi perkhidmatan kecemasan dengan segera!

Sengatan landak laut: Risiko

 • Jangkitan: Ia boleh datang bukan sahaja dari sisa tulang belakang dalam kulit. Walaupun anda telah mengeluarkan sepenuhnya tulang belakang, luka boleh dijangkiti. Satu tanda ini adalah demam. Jika tidak dirawat, jangkitan boleh menyebabkan keracunan darah (sepsis) dalam kes yang jarang berlaku.
 • Kekakuan sendi: Jika tulang belakang landak laut telah menembusi kapsul sendi, tindak balas keradangan juga berlaku. Akibat lewat, sendi mungkin menjadi kaku.
 • Keracunan: Landak laut beracun boleh menyebabkan pelbagai gejala pada manusia. Sebagai contoh, tapak tusukan mungkin menjadi merah dan membengkak. Simptom yang sangat jarang berlaku, lebih serius termasuk kelumpuhan saraf motor, kebas dan kesukaran bernafas - dalam kes yang paling teruk dengan akibat yang membawa maut.

Hanya sedikit daripada lebih daripada 900 spesies landak laut yang beracun dan boleh berbahaya kepada manusia. Jika seseorang bersentuhan dengan karapas berkapur landak laut beracun (contohnya, dengan menyentuh atau memijaknya), duri di atasnya menembusi dengan mudah dan dalam ke dalam kulit manusia dan terputus dengan cepat. Di samping itu, duri mereka melekat dengan baik pada tisu.

Sengatan landak laut: Bila hendak berjumpa doktor?

Dalam kebanyakan kes, sengatan landak laut tidak berbahaya. Oleh itu, ia biasanya cukup untuk menghilangkan sengatan sepenuhnya dan membasmi kuman luka. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor dalam kes berikut:

 • jika duri landak laut telah meresap jauh ke dalam kulit (ia mungkin perlu dibuang melalui pembedahan)
 • dalam kes sakit teruk, bengkak, terlalu panas dan/atau kemerahan pada tapak sengatan
 • dalam kes ketidakselesaan, demam
 • Sekiranya terdapat ketidakpastian sama ada landak laut yang anda pijak itu beracun

Sengatan landak laut: pemeriksaan oleh doktor

Doktor akan terlebih dahulu meminta pesakit atau mana-mana orang yang mengiringi untuk maklumat penting (sejarah perubatan). Soalan yang mungkin termasuk:

 • Bila dan di manakah sengatan landak laut berlaku?
 • Apakah aduan anda atau pesakit?
 • Apakah langkah pertolongan cemas yang diambil?

Sengatan landak laut: rawatan oleh doktor

Rawatan untuk sengatan landak laut terdiri terutamanya daripada membuang semua duri dan serpihan berduri, serta sebarang pedicellaria, daripada kulit secepat mungkin. Kadang-kadang doktor mungkin perlu membuang duri landak laut melalui pembedahan, terutamanya jika mereka telah membosankan ke lapisan kulit yang lebih dalam. Luka kemudiannya dibasmi kuman dengan berhati-hati.

Jika pesakit belum diberi vaksin terhadap tetanus atau status vaksinasi mereka tidak diketahui, doktor akan memberikan dos vaksin (tetanus suntikan) untuk berada di bahagian yang selamat.

Mencegah sengatan landak laut

Sengatan landak laut biasanya berlaku apabila mandi berjalan di pantai dalam air cetek atau sampai ke dalam air, contohnya untuk mengumpul cengkerang.

Satu lagi nasihat untuk mengelakkan sengatan landak: Jangan pergi berenang di laut pada waktu malam - landak suka gelap dan akan merangkak keluar dari tempat persembunyiannya.