Sel-sel darah putih

. darah terdiri daripada bahagian cecair, plasma darah, dan bahagian padat, sel darah. Terdapat tiga kumpulan besar sel di darah: masing-masing mempunyai ciri khas dan memenuhi tugas yang sangat penting untuk tubuh kita dan kelangsungan hidup kita. Leukosit mempunyai fungsi penting dalam pertahanan imun tubuh manusia, dengan beberapa sel tergolong tidak spesifik dan yang lain spesifik sistem imun.

 • Sel darah merah (eritrosit),
 • Sel darah putih (leukosit)
 • Dan platelet darah (trombosit),

Putih darah sel dipanggil putih kerana, tidak seperti sel erythrocytes, mereka tidak mengandungi pewarna merah hemoglobin, sebab itulah mereka kelihatan keputihan di sebelah mereka. Bergantung pada jenisnya, ukurannya sangat berbeza. Sel darah putih terkecil, limfosit, mempunyai ukuran yang hampir sama dengan sel darah merah, kira-kira 7 μm, yang terbesar, monosit, mencapai ukuran hingga 20 μm.

Mereka bertahan dari beberapa hari hingga beberapa bulan. Perkembangan leukosit bermula pada warna merah sumsum tulang, yang pada orang dewasa terletak di sternum dan puncak iliac. Pada kanak-kanak, ini berwarna merah sumsum tulang juga terdapat dalam tiub panjang tulang kaki dan lengan.

Sel darah putih terbentuk di sini dari sel stem. Ini terus membezakan, selalu membuat sel pendahuluan (sel induk yang ditentukan, yang sudah menuju ke arah tertentu, sehingga boleh dikatakan) dan sel stem asal lain, yang dapat membahagi lagi dan berkembang ke arah yang mungkin (pluripoten) . Dari sel pendahulu, pelbagai sel darah kemudian berkembang, bergantung pada faktor pertumbuhan yang bertindak pada sel.

Granulosit, sama seperti darah platelet dan erythrocytes, berasal dari sel stem myeloid, limfosit dari sel stem limfoid. Setelah mereka terbentuk, beberapa sel darah putih harus berpindah ke organ lain untuk dicetak sebelum mereka dapat melakukan tugas mereka. Pencetakan ini berlaku terutamanya di timus dan sumsum tulang, tetapi juga di limpa, limfa nod dan amandel.

Di sana, leukosit "belajar" sel bahan mana yang tergolong dalam badan dan oleh itu tidak berbahaya dan yang dianggap asing dan oleh itu mesti diperangi. Orang dewasa yang sihat mempunyai purata 4,000 hingga 10,000 sel darah putih per μl darah. Nilai di atas ini disebut leukositosis, nilai di bawah ini disebut leukopenia.

Jumlah ini dapat dibahagikan lagi kepada pelbagai jenis sel darah putih. Ini kemudian disebut pembezaan kiraan darah. Sel-sel darah putih dapat dibahagikan kepada pelbagai jenis: Selanjutnya datang monosit dengan sekitar 8%, yang juga mampu fagositosis.

Akhirnya, terdapat granulosit eosinofil dalam jumlah yang sangat kecil, yang terutama digunakan untuk melindungi terhadap parasit, terutama cacing, dan granulosit basofil, yang memainkan peranan penting dalam reaksi alergi dan keradangan.

 • Yang paling umum adalah granulosit neutrofil, yang seharusnya merangkumi sekitar 40-60% leukosit. Seperti semua granulosit, neutrofil adalah sebahagian daripada pertahanan imun yang tidak spesifik.

  Mereka adalah sel yang paling penting ketika memusnahkan patogen yang masuk dari luar. Mereka melakukan tugas ini melalui proses yang disebut fagositosis: mereka praktikal "memakan" bakteria, virus atau kulat.

 • Dari segi kuantiti, limfosit berada di tempat kedua dengan 20-40%, komponen terpenting dari pertahanan spesifik, yang sekali lagi dibezakan menjadi B dan Limfosit T. Setelah rangsangan tertentu, limfosit B berkembang menjadi sel plasma yang disebut, yang fungsinya terbentuk antibodi yang kemudiannya dapat mengikat secara khusus pada struktur khas, yang menghancurkannya secara langsung atau sekurang-kurangnya menandakannya sehingga sel lain dapat mengenalinya sebagai asing dan mengambil tindakan terhadapnya.

  Terdapat juga pelbagai subkumpulan Limfosit T. Yang paling penting adalah: (1) sel T-helper, yang mengkoordinasikan tindak balas imun tubuh dengan melepaskan berbagai zat messenger dengan memungkinkan "komunikasi" antara komponen individu dari sistem pertahanan, dan (2) sel pembunuh T, yang mampu membunuh sel tumor secara langsung atau sel badan yang diserang oleh virus.

 • Setelah rangsangan tertentu, limfosit B berkembang menjadi sel plasma yang disebut, yang fungsinya terbentuk antibodi yang kemudiannya dapat mengikat secara khusus pada struktur tertentu, sama ada memusnahkannya secara langsung atau sekurang-kurangnya menandakannya sehingga sel lain dapat mengenalinya sebagai asing dan mengambil tindakan terhadapnya.
 • T-limfosit sekali lagi dibahagikan kepada pelbagai subkumpulan. Yang paling penting adalah: (1) sel T-helper, yang mengkoordinasikan tindak balas imun tubuh dengan melepaskan berbagai zat utusan dengan memungkinkan "komunikasi" antara komponen individu sistem pertahanan dan (2) sel pembunuh T, yang mampu secara langsung membunuh sel tumor atau sel badan yang diserang oleh virus.
 • Setelah rangsangan tertentu, limfosit B berkembang menjadi sel plasma yang disebut, yang fungsinya terbentuk antibodi yang kemudiannya dapat mengikat secara khusus pada struktur tertentu, sama ada memusnahkannya secara langsung atau sekurang-kurangnya menandakannya sehingga sel lain dapat mengenalinya sebagai asing dan mengambil tindakan terhadapnya.
 • T-limfosit sekali lagi dibahagikan kepada pelbagai subkumpulan.

  Yang paling penting adalah: (1) sel T-helper, yang mengkoordinasikan tindak balas imun tubuh dengan melepaskan berbagai zat utusan dengan memungkinkan "komunikasi" antara komponen individu sistem pertahanan dan (2) sel pembunuh T, yang mampu membunuh sel tumor atau sel badan secara langsung yang diserang virus.

 • Selanjutnya datang monosit dengan kira-kira 8%, yang juga mampu fagositosis.
 • Akhirnya, terdapat granulosit eosinofilik dalam jumlah yang sangat kecil, yang digunakan terutamanya untuk melindungi terhadap parasit, terutama cacing, dan
 • Granulosit basofilik, yang memainkan peranan penting dalam reaksi alergi dan keradangan

Oleh kerana sel darah putih sangat penting bagi tubuh kita untuk melindungi diri daripada pengaruh dari luar (bakteria, virus, kulat, parasit) dan di dalam (pengembangan sel-sel tumor, bakteria flora kita sendiri, yang berpotensi menyebabkan penyakit), perlu dikatakan bahawa gangguan fungsi atau kekurangan leukosit dapat menjadi sangat berbahaya dan bahkan nyawa -mengancam kita. Gambar klinikal penting berkaitan dengan leukosit adalah HIV: virus yang menyerang sel T-helper, yang cepat atau lambat menyebabkan keseluruhan sistem imun runtuh dan seseorang yang terjejas biasanya akhirnya menderita jangkitan yang agak cetek atau bahkan mati kerana badan tidak lagi dapat bertindak balas dengan tepat terhadapnya. Penyakit autoimun: Corak penyakit di mana sel-sel darah putih adalah kerana alasan yang paling tidak diketahui tidak lagi dapat membezakan sel asing dari sel-sel tubuh sendiri dan oleh itu pertahanan diarahkan terhadap sel-sel tubuh tertentu yang diperlukan.

Contoh penting adalah sistemik lupus erythematosus, Penyakit Crohn, ulser kolitis, penyakit Graves ' dan banyak lagi.

 • Leukemia: di sini bilangan leukosit meningkat dalam kebanyakan kes, tetapi sel-selnya tidak berfungsi. Mereka juga menggantikan sisa darah, oleh sebab itu terdapat juga kekurangan sel darah merah (anemia) dan platelet.
 • HIV: virus yang menjangkiti sel T-helper, yang cepat atau lambat menyebabkan keseluruhannya sistem imun runtuh dan seseorang yang terjejas biasanya akhirnya dijangkiti jangkitan yang agak cetek atau bahkan mati kerana badan tidak lagi dapat bertindak balas terhadapnya dengan tepat.
 • Penyakit autoimun: Corak penyakit di mana sel-sel darah putih adalah kerana alasan yang tidak diketahui kebanyakannya tidak lagi dapat membezakan sel-sel asing dari sel-sel tubuh sendiri dan oleh itu pertahanan diarahkan terhadap sel-sel tubuh tertentu yang diperlukan. Contoh penting adalah sistemik lupus erythematosus, Penyakit Crohn, ulser kolitis, penyakit Graves ' dan banyak lagi.