Selenium: Kesan dan Keperluan Harian

Apa itu selenium?

Selenium adalah unsur surih yang penting - penting. Oleh kerana organisma manusia tidak dapat menghasilkan selenium sendiri, ia mesti dibekalkan secara teratur melalui diet. Ia diserap daripada makanan ke dalam darah dalam usus kecil dan disimpan terutamanya dalam otot rangka. Walau bagaimanapun, kesan selenium juga terdapat dalam buah pinggang, jantung dan hati, serta dalam darah dan otak. Bahan tersebut dikumuhkan dalam air kencing.

Selenium: Status bekalan

Status bekalan penduduk dengan selenium di Eropah direkodkan pada tahap pan-Eropah. Walaupun tanah Eropah mengandungi sedikit selenium berbanding dengan Amerika Syarikat, sebagai contoh, bekalan selenium orang Eropah dianggap sebahagian besarnya terjamin.

Walau bagaimanapun, kekurangan bekalan boleh berlaku di kawasan yang mempunyai tanah yang kurang selenium. Makanan sayuran yang ditanam di sana mengandungi sedikit selenium. Dalam kes diet vegetarian atau vegan semata-mata dengan kebanyakan produk serantau, kekurangan selenium boleh timbul. Oleh itu, vegetarian dan vegan harus memastikan untuk kerap mengambil makanan tumbuhan yang telah terbukti mengandungi tahap selenium yang tinggi. Ini termasuk, sebagai contoh, kacang Brazil, brokoli, kubis putih dan kekacang.

Apakah fungsi selenium dalam badan?

Dalam bentuk asid amino seleocysteine, selenium adalah blok binaan penting bagi banyak enzim dan dengan itu terlibat dalam banyak proses metabolik penting. Oleh itu, selenium mempunyai kesan sokongan dalam bidang berikut:

  • pertahanan imun: selenium diperlukan oleh sistem imun dalam pembentukan sel pertahanan.
  • @ proses antioksidan: Dalam proses ini, radikal bebas yang merosakkan sel terikat. Ini adalah sebatian oksigen agresif yang terbentuk dalam badan semasa proses metabolik normal serta, sebagai contoh, melalui sinaran UV atau nikotin.
  • Pengeluaran sperma
  • Pembentukan hormon tiroid tiroksin (T4) dan triiodothyorine (T3)
  • Pengikatan logam berat dalam badan (cth. plumbum, kadmium, merkuri)

Pakar perubatan telah lama mengesyaki bahawa selenium juga boleh melindungi daripada penyakit kardiovaskular dan kanser. Walau bagaimanapun, hipotesis ini telah disangkal dalam kajian berskala besar atau, dalam kes pencegahan kanser, masih belum disahkan.

Apakah keperluan harian selenium?

Umur

Lelaki

perempuan

0 untuk bulan 4

10 μg / hari

4 bulan hingga 4 tahun

15 μg / hari

4 untuk 7 tahun

20 μg / hari

7 untuk 10 tahun

30 μg / hari

10 untuk 13 tahun

45 μg / hari

13 untuk 15 tahun

60 μg / hari

dari 15 tahun

70 μg / hari

60 μg / hari

Wanita hamil juga disyorkan 60 µg selenium setiap hari, dan wanita menyusu 75 µg/hari.

Selenium – makanan dengan kandungan tinggi

Diet yang seimbang biasanya menyediakan keperluan selenium harian yang dianggarkan oleh Persatuan Pemakanan Jerman, Austria dan Switzerland. Bagi vegetarian, vegan, orang yang mempunyai penyakit usus kronik dan mereka yang makan diet yang sangat tidak seimbang, makanan tambahan yang mengandungi selenium mungkin berguna.

Anda boleh mengetahui makanan yang mempunyai kandungan selenium yang tinggi dalam artikel Makanan Selenium.

Bagaimanakah kekurangan selenium menunjukkan dirinya?

Orang yang mempunyai terlalu sedikit selenium dalam darah mereka mungkin mengalami kekurangan imun atau fungsi otot terjejas, contohnya. Di samping itu, kekurangan selenium menjejaskan kelenjar tiroid dalam fungsinya.

Baca lebih lanjut mengenai tanda-tanda biasa kekurangan selenium dalam artikel Kekurangan Selenium.

Bagaimanakah lebihan selenium menunjukkan dirinya?

Overdosis kekal dengan selenium mempunyai kesan sampingan yang serius dan boleh menyebabkan selenosis yang dipanggil dengan gejala berikut:

  • aduan gastrousus seperti loya dan cirit-birit
  • Sakit sendi
  • gangguan visual
  • Masalah memori
  • Masalah kulit dan gigi

Selenium yang terlalu sedikit juga boleh menyebabkan keguguran rambut dan kuku rapuh.

Terlebih dos drastik beberapa gram selenium malah boleh menyebabkan fibrilasi ventrikel, kegagalan jantung dan akhirnya kematian.