Selenium: Interaksi

Interaksi selenium dengan mikronutrien lain (bahan penting):

Iodin

Selenium kekurangan boleh memburukkan lagi gejala yodium kekurangan. Iodin sangat penting untuk sintesis hormon tiroid. Pada masa yang sama, selenium-mengandungi enzim - iodothyronine deiodinases -, diperlukan untuk penukaran tiroksin (T4) kepada triiodothyroxine hormon tiroid yang aktif secara biologi (T3). Tambahan selenium pentadbiran pada subjek tua menurunkan jumlah T4 pada darah dan mengakibatkan peningkatan aktiviti deiodinase, yang menyebabkan peningkatan penukaran menjadi T3.

Selenium

Selenium, sebagai komponen penting dari glutathione peroxidases dan thioredoxin reductase, boleh dikatakan mempengaruhi setiap mikronutrien yang mempengaruhi oksidatif mengimbangi sel.

Selenium, sebagai gluthathione peroxidase, nampaknya menyokong aktiviti vitamin E (alpha-tokoferol) dalam melindungi terhadap peroksidasi lipid. Kajian pada haiwan menunjukkan bahawa selenium dan vitamin E sebahagiannya boleh menggantikan antara satu sama lain, dan selenium dapat mengelakkan sebahagian daripada oksidatif tekanan dan akibatnya disebabkan oleh vitamin E kekurangan. Thioredoxin reductase memangkin pertumbuhan semula vitamin C, dengan itu mengekalkannya antioksidan fungsi.