Selenium: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin and mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan tahap keselamatan maksimum mikronutrien yang tidak akan menyebabkannya kesan buruk apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk selenium ialah 300 µg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk selenium adalah 5.5 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Amaun harian selamat di atas dikenakan untuk lelaki dan wanita dewasa yang berumur 18 tahun ke atas, serta wanita hamil dan menyusui. Tambahan pula, jumlah harian maksimum yang selamat hanya berlaku untuk diet selenium serta natrium selenate, sodium selenite, dan sodium hidrogen selenit.

Lebihan selenium umumnya tidak diharapkan dalam pola pemakanan yang biasa di Jerman. Dalam kajian jangka panjang sekurang-kurangnya 4.5 tahun, the pentadbiran 200 μg selenium sehari sebagai tambahan kepada konvensional diet kekal tanpa kesan sampingan yang tidak diingini.

Apa yang dipanggil LOAEL (Tahap Kesan buruk yang diperhatikan paling rendah) - paling rendah dos bahan di mana kesan buruk baru diperhatikan - ditetapkan oleh EFSA pada kadar 1,200 µg selenium sehari. Berdasarkan LOAEL, NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan - sebanyak 850 µg selenium sehari diambil untuk selenium dan sesuai dengan kurang dari tiga kali pengambilan harian maksimum yang selamat.

Kesan buruk daripada pengambilan selenium yang berlebihan

Selenoses (keracunan selenium dengan alopecia /keguguran rambut, pertumbuhan kuku berubah, gigi berbintik-bintik, kulit luka, dan perubahan saraf) telah diperhatikan di atas pengambilan selenium yang berlebihan sebanyak 1,200 µg selenium sehari.

Pengambilan tunggal 250 mg (250,000 µg) selenium dan pengambilan sebanyak 27 hingga 31 mg selenium mengakibatkan gejala keracunan seperti loya (loya), muntah, lembut kuku, kering rambut, alopecia (keguguran rambut), Dan keletihan. Selain itu, bau nafas berbau bawang adalah ciri keracunan selenium. Gejala yang sama telah diperhatikan selepas itu penyedutan wap yang mengandung selenium dalam industri pemprosesan selenium.

In China, pengambilan harian sekurang-kurangnya 5,000 µg selenium setiap hari mengakibatkan awalnya rapuh rambut and kuku, sakit kulit dengan bengkak dan lepuh, dan pada peringkat kemudian dalam gangguan neurologi dan motorik, kesakitan, kejang, kebas, dan juga lumpuh. Gejala reda setelah pemberhentian penggunaan dan individu yang terkena pulih.