Vesikel mani: Struktur dan fungsi

Apakah vesikel mani?

Vesikel mani (vesicula seminalis) ialah kelenjar berpasangan di sebelah prostat. Ia menghasilkan rembesan beralkali dan mengandungi fruktosa tinggi yang ditambah kepada ejakulasi. Kadar rembesan ini menyumbang kepada ejakulasi berbeza antara 60 dan 70 peratus.

Bagaimanakah rembesan masuk ke dalam ejakulasi?

Dari setiap dua epididimis, saluran spermatik (Ductus deferens) mengalir dari skrotum melalui saluran inguinal ke pelvis. Vas deferens kanan dan kiri bersatu dengan saluran perkumuhan dua vesikel mani, melalui prostat dan kemudian mengalir ke uretra tepat di bawah pundi kencing. Dalam kursus selanjutnya, ini dirujuk sebagai tiub spermatik uretra.

Sperma yang datang dari testis atau epididimis bercampur dengan rembesan vesikel mani pada pertemuan saluran perkumuhan vesikel. Prostat juga menyumbang rembesan. Seluruh ejakulasi kemudian diangkut ke luar melalui vesikel mani uretra semasa ejakulasi.

Apakah fungsi vesikel mani?

Vesikel mani yang berpasangan menyumbang rembesan kepada ejakulasi yang membekalkan fruktosa (gula buah) kepada sperma yang berasal dari testis dan epididimis. Sperma menggunakan fruktosa sebagai sumber tenaga untuk dapat bergerak.

Rembesan vesikel mani mengandungi bahan lain juga: protein seperti semenogelin membentuk lapisan gel di sekeliling sperma untuk mengelakkan kematangan pramatang (kapasiti) mereka, yang sepatutnya hanya berlaku di dalam faraj melalui rembesan rahim (serviks). rembesan).

Rembesan itu juga mengandungi prostaglandin - hormon tisu yang menggalakkan pengecutan otot-otot saluran kemaluan wanita.

Di manakah terletaknya vesikel mani?

Vesikel mani terletak di antara bahagian belakang pundi kencing dan dinding rektum di atas prostat. Permukaan mereka mempunyai struktur berpunuk, dan di dalamnya terdapat banyak lipatan mukosa pelbagai saiz yang membentuk ruang. Secara sporadis, ia mungkin mengandungi sperma, tetapi pada dasarnya vesikel mani berpasangan bukanlah takungan untuk sperma, tetapi kelenjar.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan vesikel mani?

Jika prostat meradang (prostatitis), vesikel mani yang berpasangan mungkin juga meradang. Keradangan terpencil vesikel mani jarang berlaku.

Sangat jarang, tumor vesikel mani berlaku (leiomioma, karsinoma, dan sarkoma). Lebih biasa ialah penyusupan tumor (iaitu, penghijrahan sel kanser) yang berpunca daripada karsinoma prostat (kanser prostat).