Latihan EKG

Apa itu?

Dalam kes ECG latihan, peranti ECG digunakan untuk menangkap dan merakam isyarat elektrik dari jantung sementara orang yang dirawat aktif secara fizikal, sehingga memberi tekanan pada jantung dan peredaran darah. Latihan ECG adalah alat diagnostik penting untuk mendiagnosis penyakit tertentu jantung. Khususnya, penyakit yang berkaitan dengan kekurangan oksigen ke jantung biasanya didiagnosis atau dikeluarkan dengan ECG tekanan.

Pada prinsipnya, alat yang digunakan adalah untuk ECG normal, yang terpasang pada badan dengan kabel yang cukup panjang. Orang yang akan diperiksa mesti menggunakan peralatan sukan, biasanya ergometer basikal, semasa pemeriksaan dan mesti menghasilkan output tertentu (diukur dalam watt). Sekiranya terdapat kekurangan oksigen ke jantung, aktiviti elektrik berubah dengan ketara semasa aktiviti fizikal dan diagnosis yang disyaki dapat dibuat. Sekiranya tidak ada penyakit seperti ini, ECG berubah kerana degupan jantung yang lebih cepat, tetapi perubahan tipikal kekurangan oksigen tidak dapat dijumpai.

Siapa yang memerlukannya?

Biasanya, ECG senaman dilakukan apabila doktor yang hadir mencurigai terdapat kekurangan bekalan oksigen ke jantung. Gejala yang mungkin menunjukkan adanya penyakit sedemikian adalah sebab untuk melakukan ECG tekanan. Ini termasuk sakit dada khususnya.

Walaupun tidak ada gejala, pemeriksaan boleh bermanfaat. Sekiranya terdapat satu atau lebih faktor risiko perkembangan penyakit jantung koronari (PJK), disarankan untuk memeriksa jantung secara berkala. Menjalankan tekanan ECG dengan demikian dapat membantu perokok jangka panjang, orang yang berat badan berlebihan, mempunyai tinggi darah lipid atau tekanan darah tinggi untuk mengelakkan akibat serius dari penyakit jantung.

Latihan ECG juga digunakan sebagai pemeriksaan kawalan untuk banyak penyakit jantung setelah rawatan. Dengan bantuan latihan ECG, kejayaan terapi jangka panjang dapat dipantau dan, jika perlu, rawatan susulan dapat dimulakan pada waktu yang tepat. Latihan ECG juga disarankan sebagai bahagian biasa kesihatan periksa lelaki (45 dan lebih tua) dan wanita (55 dan lebih tua) dari usia tertentu untuk memantau perkembangan penyakit jantung daripada faktor risiko dan penyakit sebelumnya.

Prosedur latihan ECG

ECG tekanan biasanya dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan rutin oleh doktor keluarga atau ahli kardiologi anda, atau jika terdapat kecurigaan konkrit terhadap penyakit jantung. Pemeriksaan itu sendiri selalu serupa. Pertama, orang yang akan diperiksa diminta pergi ke bilik rawatan di mana alat ECG dan ergometer basikal atau treadmill berada.

Untuk dapat menghubungkan elektrod ECG, bahagian atas badan mesti dibersihkan. Kini elektrod disambungkan dan a darah cuff tekanan dilekatkan pada lengan atas or kaki dan pengukuran pertama diambil pada waktu rehat. Sekarang pesakit diminta untuk duduk di ergometer atau berdiri di atas treadmill.

Sebaik sahaja pesakit bersedia, aktiviti fizikal dimulakan dan ECG mencatat aktiviti jantung dan darah tekanan pada selang masa yang tetap. Kuasa yang harus digunakan biasanya dapat dipaparkan secara langsung pada ergometer dalam bentuk watt. Kekuatan ditingkatkan semasa rakaman sebanyak mungkin untuk memprovokasi kemungkinan perubahan aktiviti jantung.

Perhatian yang tegas diberikan kepada perasaan orang yang diperiksa sepanjang keseluruhan pemeriksaan, sehingga pemeriksaan dapat dibatalkan jika orang tersebut merasa tidak sihat. Kami juga mengawasi tekanan darah dan aktiviti elektrik jantung agar dapat membatalkan pemeriksaan sekiranya berlaku perubahan kritikal. ECG tekanan memerlukan masa sekitar 10-15 minit.

Dengan persiapan dan pengenalan kepada pemeriksaan oleh doktor yang hadir, keseluruhan pemeriksaan boleh memakan masa hingga 30 minit. Selepas pemeriksaan, kekuatan yang akan diberikan dikurangkan untuk mengurangkan tekanan dengan lembut. Pesakit biasanya boleh pulang lagi setelah membincangkan hasilnya.

Sekiranya latihan ECG menyebabkan kecurigaan terhadap penyakit jantung, pemeriksaan diagnostik lebih lanjut mungkin dilakukan dan mungkin lawatan ke hospital mungkin diperlukan. Kekuatan yang dicapai semasa latihan ECG dinyatakan dalam watt. Pada awal pemeriksaan, 25 hingga 50 watt diatur pada ergometer, yang sesuai dengan prestasi untuk berjalan normal atau berjalan lebih cepat.

Selepas itu tahap latihan meningkat sebanyak 25 watt setiap dua minit. Prestasi 75 hingga 100 watt dapat dibandingkan dengan berbasikal perlahan atau berenang, 125 hingga 150 watt sesuai dengan berbasikal pantas atau berjoging. Sekiranya 150 watt atau lebih dicapai, ini adalah prestasi sukan yang melampau.

Sejauh mana prestasi meningkat bergantung pada nilai individu. Ia dinaikkan sehingga maksimum kadar jantung dicapai, yang dapat dikira dengan menggunakan formula 220 degupan jantung / minit - usia (dalam tahun) +/- 12 degupan jantung / minit. Untuk orang berusia 40 tahun, maksimum kadar jantung misalnya, adalah 186-192 denyutan seminit. Berapa watt, iaitu dengan kuasa apa, frekuensi ini dicapai berbeza dari orang ke orang.