Sendi pinggul

maklumat am

Tubuh manusia mempunyai dua pinggul sendi, yang disusun secara simetri dan bertanggungjawab untuk kaki pergerakan dan untuk menghilangkan daya yang bertindak ke atas badan. Tambahan pula, pinggul sendi, bersama dengan tulang belakang, mengambil alih tugas utama statik badan. Banyak ligamen mengikat sendi pinggul yang sebenarnya, dan keselamatan dan kestabilan yang lebih jauh disediakan oleh otot yang berlabuh ke paha.

Seperti setiap sendi, sendi pinggul juga mempunyai sendi kepala dan soket. Secara kasarnya, seseorang dapat mengatakan bahawa asetabulum pada tulang pelvis adalah sejenis ceruk hemisfera. The kepala sendi dibentuk oleh kepala femur, yang mencelupkan ke dalam acetabulum.

Secara definisi, sendi pinggul dibentuk oleh apa yang disebut facies lunata acetabuli pada tulang pinggul, dan juga oleh caput femoris (kepala femur). Fasies adalah lapisan bola berongga yang dijelaskan pada tulang pinggul. Untuk memastikan kestabilan, kepala femoral mesti mencari penahan yang selamat di soket.

Pada sendi pinggul, kepala femoral lebih besar daripada asetabulum. Atas sebab ini, asetabulum diperbesar secara anatomi dengan cara pemanjangan, sehingga memastikan kesesuaian yang lebih selamat dari paha di soket. Pembesaran ini juga dikenali sebagai labrum acetabuli atau sendi bibir.

Sendirian bibir juga terdiri daripada berserat rawan. Bersama dengan fasies, mereka menutup 2/3 kepala sendi dan dengan itu memastikan kestabilannya. Bumbung asetabular adalah bahagian tengah pinggir atas asetabulum.

Ia padat dan dapat dilihat dengan mudah dalam sebuah Sinar X gambar. Ligamentum transversum acetabuli, yang juga menyumbang kepada kestabilan sendi pinggul, menarik pada bahagian bawah asetabulum. Fossa asetabular ditutup dengan badan berlemak, yang bertujuan untuk memastikan pergerakan yang lebih lancar dan menyerap kejutan.

Sendi pinggul terdiri daripada kepala femoral (kepala sendi) dan tulang sendi pinggul (acetabulum). Caput femoris yang disebut adalah bola yang membatasi femur di bahagian atas. Ia diikuti oleh leher femur (collum femoris), yang kemudian membentuk peralihan ke femur sebenar.

. leher tulang paha sering terkena patah tulang, terutama pada pesakit tua. Pelvis adalah tulang terbesar di dalam tubuh manusia. Ia sangat besar dan, bersama dengan ruang tulang belakang, membawa tubuh manusia.

Pelvis terdiri daripada tiga bahagian, yang kabur antara satu sama lain dan mewakili tulang pinggul (Os coxae) secara keseluruhan. Bahagian ini disebut tulang kemaluan (Os pubis), ilium (Os ilium) dan ischium (Os ischii). Di kawasan di mana tiga bahagian secara anatomi bergabung, kita dapati fossa asetabular, soket untuk sendi pinggul.

Fossa ini dibatasi oleh facies lunata, yang mendapat namanya dari penampilannya yang berbentuk bulan sabit. Selanjutnya, rongga tulang kecil dijumpai di kawasan ini (Incisura acetabuli). Limbus acetabuli membungkus dirinya dalam bulatan di sekitar soket dan menghadkannya ke luar.

Sendi pinggul dilindungi oleh banyak ligamen. Ligamen terkuat dalam tubuh manusia adalah ligamen iliofemoral. Ia mempunyai daya tahan 350 kg dan mempunyai titik permulaan pada tulang pinggul dan kemudian, berpusing sedikit ke luar, menarik ke paha tulang, di mana ia mempunyai titik permulaan kedua di bahagian atas.

Terdapat sejumlah lima ligamen pada sendi pinggul. Empat daripadanya terletak di luar sendi dan satu di dalam. Ligamen di bahagian luar membentuk ligamen cincin, yang juga disebut zona orbicularis.

Ligamen berikut tergolong dalam bahagian yang terletak di sendi: ligamentum ischio-femorale berjalan dari os ischi hingga ke kepala femur, ligamentum pubofemorale dari os pubis dan ligamentum iliofemorale dari os ileum ke kepala femur . Ligamen sendi pinggul mempunyai dua fungsi utama. Pertama, mereka menstabilkan dan menguatkan sendi, dan kedua, mereka mengehadkan jarak pergerakan dan mencegah pergerakan tidak fisiologi pada sendi pinggul.

Ligamen cincin membungkus titik terkecil pada sendi pinggul dan bertindak sebagai penstabil yang sangat kuat. Kepala femur berada di tali gelang dan dipegang olehnya. Ligamentum capitis femoris adalah satu-satunya ligamen pada sendi.

Kawasan yang tidak dilindungi oleh ligamen dianggap berisiko, kerana kestabilan sangat terhad di sana dan patah tulang atau "kehelan" sendi boleh berlaku terutama di sana. Kapsul: kapsul sendi adalah kulit kasar yang mengelilingi setiap sendi, yang terletak berdekatan dengan sendi dan melindunginya atau memberi sumbangan besar kepada kestabilan sendi. Pada sendi pinggul, kapsul sendi berada di luar labrum acetabuli dan melekat pada tulang pinggul. Labrum acetabuli memproyeksikan secara bebas ke dalam kapsul.

Kapsul dan rawan tepi berjalan pada ketinggian yang hampir sama, kawasan leher kepala femoral yang tidak dilampirkan oleh kapsul sendi lebih pendek di bahagian depan daripada di bahagian belakang. Garis pelekatan kapsul sendi hampir dengan struktur anatomi sendi pinggul. Apa yang disebut Linea intertrochanterica harus disebut di kawasan depan dan Crista intertrochanterica di belakang, di mana lebih tepatnya garis pelekat kapsul berjarak sekitar 1 cm darinya.

Seperti semua tulang, tulang sendi pinggul dibekalkan darah melalui darah kapal menuju ke tulang. Di kawasan kepala femur, kapal disebut arteriae capitis femoris memasuki tulang paha di setiap sisi. Merobek atau mencubit boleh menyebabkan kekurangan tulang yang berbahaya dan mesti dikesampingkan dengan setiap kecederaan dan setiap patah.

Selain membekalkan paha, arteri juga membekalkan ligamen yang lewat di kawasan ini. Pelvis dibekalkan oleh arteri terkecil yang bercabang dari arteri besar. Kestabilan sendi pinggul banyak ditentukan oleh banyak otot yang, selain menstabilkan sendi, juga mengambil alih tugas pergerakan.

Otot pinggul dibahagikan kepada fleksor, ekstensor, penculik dan penambah. Bersama-sama, otot-otot ini menekan kepala femur ke dalam acetabulum dan dengan itu menyumbang kepada kestabilan dan kekuatan sendi pinggul.

  • Extensor: Otot ekstensor merangkumi otot gluteal (gluteus maximus, gluteus minimus dan gluteus minimus), addusor magnus dan otot piriformis.
  • Flexor: otot iliopsoas, tensor fasciae latea, pektineus, adductor longus, brevis dan otot gracilis terlibat dalam lenturan.
  • Penculik: otot yang bertanggungjawab untuk penculikan, iaitu penculikan paha, adalah glutaeus medius, tensor fasciae latea, glutaeus maximus, minimus, piriformis dan obturatorius.
  • Adductors: penyambungan semula kaki (penambahan) dilakukan oleh otot adducor magnus, longus, brevis, M. glutaeus maximus, gracilis, pectineus, M. quadratus femoris, dan obturatorius externus.

pelbagai saraf juga berjalan di sekitar sendi pinggul dan digunakan terutamanya untuk bekalan sensitif otot pinggul.

Bahagian otot dibekalkan oleh ujung saraf langsung dari tulang belakang (L1-L3 dan L2-L4). Selain itu, saraf glutaeus superior, nervus glutaeus inferior, plexus sacralis dan sarafus obturatorius di kawasan pinggul juga terlibat. Seperti dengan kapal, kecederaan dan patah tulang mesti selalu diperiksa untuk melihat sama ada saraf telah mengalami kecederaan.

Tanda-tanda khas kelumpuhan otot dibekalkan oleh yang sesuai saraf nyatakan lokasi kerosakan. Di sendi pinggul, putaran luaran, putaran dalaman, lenturan, peluasan, penculikan dan penambahan boleh dilaksanakan. Selanjutnya, terdapat banyak pergerakan bercampur yang mungkin terjadi pada sendi pinggul.

Kepala femoral berdiri pada sudut tertentu dalam asetabulum. Sudut ini bergantung pada usia dan perubahan dengan bertambahnya usia. Pada kanak-kanak berusia 3 tahun, sudutnya 145 darjah, pada orang dewasa menurun hingga 126 darjah, dan pada orang tua sudut hanya 120 darjah.

Sebabnya adalah kestabilan dan tahap yang berbeza pengoksidaan pada usia yang sepadan. Selanjutnya, terdapat banyak penyakit dan kepincangan di mana sudut juga berubah. Pada kaki busur yang terkenal (coxa vara) sudut boleh menjadi 90 darjah, sementara di kaki busur (coxa valga) sudut boleh hampir 160-170 darjah.

Pada asasnya, sudut antara 120 dan 145 darjah adalah yang paling stabil. Namun, kerana perubahan sudut lambat dan tidak mendadak, tubuh mengimbangi ketidakstabilan ini dengan pembentukan semula dan pembesaran tulang yang aktif. Sudut yang berbeza tidak hanya mempengaruhi kestabilan sendi pinggul, tetapi juga mempunyai pengaruh kecil terhadap pergerakan. Sebagai contoh, orang yang mempunyai sudut (juga dikenali sebagai sudut kolum korum) 126 darjah dapat melakukan pelbagai kombinasi pergerakan mungkin berlaku di pinggul, sementara orang yang sangat tua dengan sudut 120 darjah dihalang dalam sebilangan besar pergerakan yang mungkin di pinggul kerana alasan mekanikal sahaja.

Tidak jelas apakah penurunan sudut kolum korpus juga boleh menyebabkan kerentanan yang lebih tinggi terhadap patah tulang. Sendi pinggul adalah sendi terbesar dalam badan, yang bersama-sama dengan tulang belakang memberikan sumbangan yang besar terhadap kestabilan dan statik badan. Sendi pinggul, juga dikenali sebagai Articulatio coxae, terdiri dari kepala femoral, yang mewakili kepala sendi, dan tulang pinggul, yang mewakili asetabulum dengan takik berbentuk bulan sabit.

Untuk memastikan kestabilan sendi yang mencukupi, penting bahawa kepala femoral betul-betul masuk ke dalam asetabulum. Sekiranya sendi pinggul, kepala femoral lebih besar berhubung dengan soket. Untuk menjamin kestabilan walaupun demikian, terdapat pembesaran cawan asetatular anatomi, juga dikenali sebagai sendi bibir.

Sendi pinggul stabil oleh banyak ligamen dan otot. Ligamen yang menstabilkan sendi pinggul meluas dari tulang pinggul hingga ke paha. Ligamen yang paling penting di kawasan ini adalah Lofamentum ileofemorale, Ligamentum ischiofemorale dan Ligemantum pubofemorale.

Bersama-sama mereka membentuk ligamen cincin yang disebut, yang memegang kepala femoral di lubang butang seperti butang. Salah satu daripada 5 ligamen pinggul berjalan di dalam sendi dan juga dipanggil Ligamentum capitis femoris. Kapsul sendi, yang juga mempunyai kesan penstabilan, mengelilingi kepala femoral dan acetabulum.

Banyak otot di dalam dan di sekitar sendi pinggul memastikan bahawa semua pergerakan yang mungkin dapat dilakukan dan juga bertindak sebagai penstabil pada sendi. Otot yang paling penting antara lain ialah M. glutaeus maximus, medius dan minimus. Selain arteri kecil yang membekalkan sendi pinggul dengan darah, ada satu arteri yang mengalir ke kepala femur, juga dikenali sebagai arteria capitis femoris.

Sekiranya berlaku kecederaan atau kemalangan, selalu penting untuk memeriksa sama ada kapal telah cedera. Sekiranya ini berlaku, pendarahan yang tidak ketara di satu pihak dan kekurangan pinggul dan paha tulang di sisi lain mesti ditakuti. Perkara yang sama berlaku untuk kecederaan pada saraf membekalkan otot pinggul, yang juga mesti diperiksa integriti selepas kemalangan.

Kepala femur berdiri pada sudut yang sangat spesifik pada sendi pinggul. Sudut ini bergantung, antara faktor lain, pada usia. Bayi yang baru lahir dan orang muda mempunyai sudut kira-kira.

145 darjah, orang dewasa mempunyai sudut kira-kira. 126 darjah, dan pada orang tua sudut kira-kira. 120 darjah.

Sehingga semakin tua seseorang, kepala femur yang lebih curam berada di sendi pinggul. Masih terdapat beberapa penyakit di mana sudut juga berubah. Dengan kaki busur (coxa varum) sudut cenderung mendekati 90 darjah, sementara dengan kaki busur (coxa valga) sudut menjadi lebih curam dan dapat sekitar 170 darjah.

Hip sendi dengan sudut yang sangat curam atau sangat rata menunjukkan beberapa ketidakstabilan berbanding dengan sudut normal. Oleh kerana pembentukannya lambat, badan pada awalnya dapat mengimbangi ketidakstabilan dengan baik.