Kutleri Warga Emas (Kutleri untuk Orang yang Bermasalah Mobiliti): Manfaat Aplikasi & Kesihatan

Alat makan senior adalah alat makan yang direka khas dengan pegangan besar, yang dapat dipegang dengan mudah dan selamat di tangan walaupun dengan pergerakan yang terhad. Ia juga disebut alat makan untuk orang yang mempunyai masalah pergerakan. Perkembangan alat makan ini tidak terlalu lama dan mengikuti trend menyediakan kumpulan orang ini dengan barang yang mudah digunakan untuk membolehkan mereka menjalani kehidupan seharian secara bebas.

Apa itu alat makan senior?

Pegangan peralatan makan dirancang lebih tebal dan bulat. Akibatnya, mereka sesuai dengan bentuk semula jadi, tangan manusia yang sedikit bersudut dan berorientasi pada pergerakan yang minimum. Alat makan untuk orang tua atau alat makan untuk orang yang mempunyai pergerakan terhad adalah alat makan yang disesuaikan dengan pergerakan tangan dan jari yang tersisa. Beberapa syarat, seperti gout, rematik or Penyakit Parkinson, sukar untuk menggunakan objek sehari-hari seperti alat makan seperti [[penuaan | usia dan perkembangan. Kerana alat makan khasnya tipis dalam reka bentuk, orang tua dan orang dengan pergerakan terhad tidak lagi dapat menahannya secara bebas. Oleh itu, mereka kehilangan keupayaan untuk makan secara bebas dan bergantung pada pertolongan berterusan dalam aktiviti asas ini. Alat makan senior mempunyai pegangan yang lebih tebal, yang bermaksud boleh dipegang dan digunakan walaupun oleh orang yang tangan dan jarinya hampir tidak bergerak. Ketebalan pemegang boleh disesuaikan dengan keadaan dari tangan. Bagi warga tua yang hanya menganggap alat makan biasa terlalu membebankan, terdapat alat makan senior yang kelihatan biasa. Untuk kesukaran yang lebih maju, di sisi lain, ada alat makan senior dengan pegangan bulat yang sangat tebal dan tidak memerlukan pergerakan tangan.

Bentuk, jenis dan jenis

Kutleri senior berbeza dari segi reka bentuk dari alat makan untuk orang yang mempunyai masalah pergerakan. Warga emas selalunya masih dapat menangkap objek sehari-hari dengan agak bebas dan memegangnya dengan cukup kuat untuk menggunakannya. Itulah sebabnya pemegang alat makan hanya dibuat lebih tebal dan bulat daripada alat makan biasa. Banyak reka bentuk bahkan sesuai dengan rumah tangga tanpa menonjol. Alat makan untuk orang yang mempunyai pergerakan terhad, sebaliknya, berorientasikan kepada a keadaan yang sukar untuk menangkap objek kecil dan halus. Pegangan peralatan makan dirancang lebih tebal dan bulat. Oleh itu, mereka sesuai dengan bentuk semula jadi, tangan manusia yang sedikit bersudut dan berorientasi pada pergerakan yang minimum. Walaupun penyakit yang mendasari memburuk sepanjang hayat, menjadi lebih teruk dalam episod, atau pesakit yang terjejas hampir tidak dapat memahami apa-apa, ini menyebabkan dia dapat makan sendirian dan tanpa bantuan.

Struktur dan cara operasi

Kutleri untuk orang yang mempunyai masalah pergerakan dan alat makan senior tidak berbeza dari segi struktur dan operasinya dari alat makan yang biasa digunakan oleh orang yang terjejas sepanjang hidupnya. Terdapat garpu, pisau, sudu dan kadang-kadang alat makan yang lebih khusus seperti pisau ikan dalam pelbagai saiz. Perbezaannya bermula dengan pemegang, yang lebih kurang besar, lebih tebal dan lebih bulat dalam reka bentuk. Sekiranya orang yang berkenaan ingin tinggal dengan alat makan sebelumnya, ada juga pilihan untuk memasang pemegang dengan bantal khas yang menjadikannya lebih mudah digenggam mengikut bentuknya. Ini mempunyai kelebihan bahawa set alat makan baru tidak perlu dibeli dan alat makan yang lebih istimewa dapat disimpan - hanya sedikit diubah suai. Peralatan makan untuk orang yang mempunyai masalah pergerakan dan peralatan makan senior biasanya selamat di mesin basuh pinggan mangkuk dan boleh dibeli dalam pelbagai reka bentuk. Kerana bentuk pegangannya, ia dapat diambil dengan mudah dan dipegang cukup kuat di tangan untuk memotong makanan dengannya dan memakannya secara bebas. Pegangan untuk melekat pada alat makan biasa anda sendiri hanya dikeluarkan setelah digunakan dan alat makan boleh dirawat seperti biasa. Ini membolehkannya terus digunakan oleh semua ahli keluarga tanpa masalah.

Faedah perubatan dan kesihatan

Peralatan makan untuk orang yang mempunyai pergerakan terhad dan alat makan senior adalah antara yang biasa dilakukan setiap hari bantuan yang mungkin tidak diresepkan, tetapi mungkin disyorkan oleh doktor yang hadir kerana usia orang atau tahap keparahan yang mendasari keadaan meningkat. Alat makan sering disyorkan untuk penyakit seperti gout, rematik, Penyakit Parkinson atau selepas kecederaan parah pada tangan yang melibatkan sarafPenyakit ini dan lain-lain boleh merosakkan keupayaan untuk mencengkam tangan dan pergerakan jari sendi sehingga pergerakan tangan yang normal tidak lagi dapat dilakukan. Ini dapat mengehadkan kehidupan seharian sehingga orang yang terjejas tidak lagi dapat makan secara bebas kerana bentuk alat makan yang tipis. Oleh itu, alat makan ini bertujuan untuk memudahkan hidup berdikari, kerana orang tua khususnya sering tinggal bersendirian. Alat makan senior sering tidak dirancang dengan ketara berbeza dari alat makan konvensional dan bertujuan untuk memberi bantuan kepada sekatan pergerakan kecil. Warga emas sering mengalami keterbatasan dalam pergerakan tangan yang sihat walaupun tanpa penyakit: ini berkaitan dengan usia, kerana kekuatan vital menurun. Alat makan yang diadaptasi menjadikan kehidupan seharian lebih mudah bagi mereka dan dapat memastikannya tidak lagi terasa kesakitan di tangan mereka kerana pisau dan garpu yang terlalu kecil, atau makanan seharian menjadi terlalu berat bagi mereka. Oleh kerana alat makan senior kelihatan sedikit berbeza, banyak orang tua suka menggunakannya untuk mengelakkan tekanan yang tidak perlu di tangan mereka dan untuk mengatasi kehidupan seharian dengan usaha yang lebih sedikit.