Warga Emas – Kekal Cergas dengan Pemulihan

Walaupun pada usia tua, tidak semua perkara harus menurun sepanjang masa. Mereka yang bergerak sebanyak mungkin mengikut kemampuan mereka boleh mencapai peningkatan yang ketara.

Strok atau jatuh yang mengakibatkan patah tulang merampas pergerakan orang tua, sekurang-kurangnya buat sementara waktu. Walaupun tempoh tidak aktif yang singkat memberi kesan negatif kepada badan dan minda, terutamanya pada usia tua. Warga tua berisiko untuk menjadi bergantung secara kekal kepada sokongan dan penjagaan.

Walau bagaimanapun, penyakit serius yang tiba-tiba tidak bermakna berakhirnya kehidupan berdikari di rumah. Pemulihan boleh membantu untuk mencari jalan keluar dari jalan sehala yang digeruni dari hospital terus ke rumah jagaan. Matlamatnya adalah untuk hidup berdikari, mungkin dengan sokongan perkhidmatan penjagaan pesakit luar.

Mengekalkan kemerdekaan

Bagi orang yang masih bekerja, pemulihan seharusnya membolehkan mereka kembali ke pekerjaan biasa mereka. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan usia, matlamat beralih. Matlamatnya kini adalah untuk mendapatkan semula, menambah baik atau mengekalkan kehidupan berdikari di rumah sendiri (kecekapan setiap hari). Matlamatnya adalah untuk mengurangkan atau menghalang keperluan untuk penjagaan.

Pilihan pemulihan

Di samping itu, warga emas mesti boleh pergi ke klinik harian atau pusat pemulihan pesakit luar berhampiran rumah mereka sendiri, dengan bantuan saudara-mara atau perkhidmatan pengambilan dan penghantaran yang teratur. Pemulihan pesakit luar biasanya terhad kepada 20 hari rawatan. Jika matlamat rawatan yang ditentukan tidak tercapai pada masa ini, anda boleh memohon kepada syarikat insurans untuk dilanjutkan semasa pemulihan.

Laluan ke pemulihan

Pemulihan lebih awal bermula, contohnya selepas strok, lebih berjaya dijanjikan. Sebelum anda memilih kemudahan pemulihan, anda mesti mendapatkan kelulusan daripada syarikat insurans kesihatan anda. Biasanya, doktor yang merawat anda di hospital akan mengemukakan permohonan.

Permohonan pemulihan juga boleh dikemukakan oleh doktor dalam amalan swasta atau mengikut penilaian oleh Perkhidmatan Perubatan Dana Insurans Kesihatan (MDK). Dalam kes insurans penjagaan swasta, ini dilakukan oleh Medicproof. Perkhidmatan sosial hospital, syarikat insurans kesihatan atau portal internet khas boleh membantu anda memilih kemudahan pemulihan yang sesuai.

Pemulihan adalah berbaloi:

  • Lapan minggu latihan tentang peralatan kecergasan boleh meningkatkan kekuatan otot dengan ketara walaupun pada usia 65 hingga 95 tahun*.
  • Peserta kajian terlatih juga bertindak balas kurang cemas terhadap cabaran baharu.

Pasukan terapi

Purata umur pesakit dalam pemulihan geriatrik adalah sekitar 80 tahun. Sebagai tambahan kepada penyakit utama mereka, pesakit hampir selalu mempunyai keadaan tambahan yang juga memerlukan rawatan. Kecelaruan kesihatan yang berbeza yang berwarna-warni ini dipadankan oleh pasukan rawatan yang sama berwarna-warni: Doktor, jururawat, ahli fisioterapi, ahli terapi cara kerja, ahli terapi pertuturan, pedagogi sosial, ahli psikologi dan pakar pemakanan bekerjasama.

Selepas beberapa hari pertama rawatan pemulihan, matlamat khusus ditetapkan untuk setiap pesakit pemulihan individu (penilaian geriatrik): Ini bermakna penyedia rawatan kurang menumpukan pada diagnosis dan lebih kepada kecacatan sedia ada. Semua ahli pasukan rawatan melaporkan kecacatan dan masalah yang mereka temui di kawasan mereka. Potensi pemulihan ditentukan bersama dan mesyuarat mingguan diadakan untuk memeriksa sama ada matlamat boleh dicapai.

Motivasi - segala-galanya dan akhir-semua

Persediaan untuk pulang

Semasa terapi, ahli fisioterapi dan ahli terapi cara kerja menyediakan pesakit dengan bantuan yang disesuaikan secara individu setakat yang diperlukan. Ahli terapi juga membiasakan saudara-mara dengan kecacatan dan bantuan seperti kerusi roda atau rollator.

Pakar terapi pekerjaan atau pedagogi sosial menemani pesakit sekali di rumah mereka. Mereka menyemak sama ada bantuan tertentu boleh menjadikan kehidupan di rumah lebih mudah atau sama ada langkah penukaran diperlukan (penyesuaian rumah). Walau bagaimanapun, pelantikan tempatan ini juga mungkin mendedahkan bahawa kembali ke persekitaran rumah semasa menimbulkan risiko keselamatan yang terlalu tinggi.

Jaringan keselamatan pesakit luar disediakan dalam masa yang baik sebelum keluar untuk memastikan penjagaan perubatan, kejururawatan dan domestik yang mencukupi di rumah.

Jangan mengalah

Saudara mara memainkan peranan yang sangat penting. Pengiktirafan dan galakan mengukuhkan motivasi dan keyakinan diri selepas tempoh pemulihan. Untuk memastikan matlamat pemulihan yang dicapai adalah mampan dalam jangka masa panjang, latihan yang dipelajari juga mesti menjadi sebahagian daripada rutin harian selepas itu.

Ahli fisioterapi, sebagai contoh, harus menyemak terapi susulan bebas ini pada selang masa yang lebih lama.