Senium: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Senium adalah peringkat terakhir kehidupan seseorang dan tahap akhir penuaan semula jadi. Ia dianggap sebagai fasa degeneratif di mana kemampuan fizikal dan mental merosot - ke tahap di mana orang yang sudah tua mungkin mati akibatnya.

Apa itu senium?

Senium adalah peringkat terakhir kehidupan seseorang dan tahap akhir penuaan semula jadi. Senium bermula antara usia 60 dan 80. Di senium, penyakit degeneratif muncul, kerana tubuh tidak lagi dapat menyembuhkan dirinya sendiri dan tetap sihat seperti pada masa muda. Ciri lanjut senium ialah atrofi organ dalaman, penurunan keanjalan semua jenis tisu dan penurunan prestasi fizikal. Selalunya, senium juga mengubah prestasi mental, tetapi walaupun keupayaan fizikal akan menurun dalam keadaan apa pun, masih terdapat beberapa orang yang sangat tua dan cergas. Senium adalah tempoh penurunan - penurunan ini boleh berlaku sehingga orang yang sudah tua meninggal kerana usia tua dari ini sahaja. Dia secara amnya lebih terdedah. Walaupun kecil kesihatan masalah seperti a sejuk boleh mengambil bentuk berbahaya.

Fungsi dan tugas

Manusia bertambah tua untuk mamalia, tetapi ini juga disebabkan oleh pencapaian perubatan moden. Tanpa mereka, dia akan mencapai usia maksimum 30-40 tahun, seperti pada masa-masa sebelumnya. Senium - tidak seperti jangka hayat seperti zaman kanak-kanak atau belia - tidak mempunyai fungsi instruktif. Di senium, manusia telah memenuhi semua tugas hidupnya dan melalui semua fasa kehidupan yang diperlukan. Kematian adalah sebahagian dari kehidupan dan senium adalah masa ketika setiap orang menghampiri kematian. Sekiranya manusia tidak mati, planet ini mungkin bukan sahaja penuh sesak, tetapi spesies tersebut tidak akan dapat berkembang. Ketika gen diturunkan melalui pembiakan, sifat-sifat yang paling mungkin memastikan kelangsungan hidup spesies itu berlaku. Senium itu tidak mempunyai manfaat bagi manusia sendiri, tetapi ia berlaku untuk spesies dalam arti evolusi. Sementara itu, senium dapat dibuat hidup dan menyenangkan bahkan bagi orang yang sakit, sehingga mereka biasanya masih dapat hidup selama senja mereka. Di atas segalanya, perubatan moden telah memungkinkan orang untuk menjangkau pikun sama sekali. Bahkan ada kes individu di mana orang masih pergi berjoging, jalankan a maraton atau mengambil bahagian dalam pertandingan sukan lain pada usia tua. Ini tidak selalu mungkin dilakukan, tetapi dengan gaya hidup dan perhatian yang sihat untuk seseorang kesihatan, adalah mungkin bagi seseorang rata-rata untuk mengekalkan sebahagian daripada keupayaan fizikal mereka dan kekal sihat dari segi mental pikun.

Penyakit dan penyakit

Bermotivasi sebagai kes individu orang yang aktif dalam sukan pikun yang disajikan di media mungkin - lebih biasa adalah penyakit dan aduan yang boleh berlaku setelah usia 60 tahun. Sebilangan besar penyakit ini didasarkan pada kenyataan bahawa proses penuaan sedang berjalan lancar. Keanjalan dari tisu penghubung menurun, fungsi organ dalaman dan otot mengalami gangguan dan terus menurun. Akibatnya, penyakit yang berkaitan dengan usia tidak lagi membaik, tetapi dapat dibentuk sedemikian rupa sehingga orang yang terkena menderita kurang dari mereka. Penyakit degeneratif seperti pikun demensia or arteriosclerosis adalah perkara biasa, misalnya. Ramai warga emas juga menderita kekurangan imun yang ketara pada usia tua, yang boleh menjadi sederhana penyakit berjangkit berbahaya. Akhir radang paru-paru, bentuk radang paru-paru yang berlaku pada usia tua dan boleh membawa maut, adalah masalah biasa. Kurang jelas adalah pembentukan karsinoma pada usia tua, tetapi ini mungkin juga berkaitan dengan immunodeficiency. Walau bagaimanapun, rawatan masih mungkin dilakukan secara pikun, bergantung pada tahap di mana barah dikesan. Walau bagaimanapun, kerana rawatan mengikuti rejimen yang sama seperti untuk pesakit muda (dengan penyingkiran pembedahan dan juga radiasi atau kemoterapi, ini sangat menegangkan bagi pesakit yang berumur dan kadar kematiannya juga tinggi. Hampir setiap warga emas - selain daripada penyakit serius dalam penuaan - juga harus menangani aduan setiap hari. Luka sembuh dengan lebih perlahan dan berkembang dengan lebih cepat, malah berjalan kaki ke pasar raya atau doktor keluarga di sekitar sudut adalah meletihkan kerana otot yang menurun kekuatan, dan mengangkat berat juga menyebabkan masalah.gangguan tidur juga mempengaruhi kebanyakan warga emas; mereka bangun awal dan kadang-kadang sukar tidur. Di samping itu, ada faktor psikososial yang boleh membuat penuaan menjadi tertekan. Orang-orang yang sangat tua menyaksikan keluarga dan rakan-rakan mati di hadapan mereka. Persatuan untuk Warga Tua menawarkan perkhidmatan integrasi untuk bersama rakan sebaya dalam situasi ini.