Senna (Daun Senna): Bagaimana Ia Berfungsi

Apakah kesan daun senna?

Bahan utama Senna adalah apa yang dipanggil anthranoids ("antrakuinon"): Mereka meningkatkan pelepasan air ke dalam usus, supaya najis menjadi lebih lembut.

Kesan julap tumbuhan ubatan juga digunakan apabila pergerakan usus yang lebih mudah diingini. Ini adalah kes, sebagai contoh, dengan buasir dan fisur dubur, tetapi juga sebelum dan selepas operasi di rongga perut atau di kawasan rektum dan dubur, serta untuk pembersihan usus sebelum pemeriksaan X-ray.

  • Senna merengsakan mukosa usus dan dalam kes yang jarang berlaku boleh menyebabkan gejala gastrousus kekejangan. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu mengurangkan dos dengan segera.
  • Dalam kes penyalahgunaan Senna (dos terlalu lama dan/atau terlalu tinggi), protein dan darah mungkin muncul dalam air kencing (albuminuria, hematuria). Selain itu, badan kemudiannya kehilangan terlalu banyak garam mineral (elektrolit) seperti kalium. Peningkatan kehilangan kalium boleh menyebabkan kelemahan otot dan mengganggu fungsi jantung, antara lain.
  • Perubahan warna air kencing yang tidak berbahaya mungkin berlaku semasa pengingesan.
  • Reaksi alahan terhadap Senna adalah mungkin.

Bagaimanakah daun senna digunakan?

Ia adalah mungkin untuk menggunakan senna dengan cara yang berbeza.

Daun Senna sebagai ubat rumah

Daun senna kering sesuai untuk penyediaan teh daun senna:

Minum teh daun senna pada waktu petang sebelum tidur. Dengan dos ini anda akan mencapai jumlah anthranoid yang diperlukan untuk kesan julap. Ini adalah kira-kira 20 hingga 30 miligram setiap hari.

Sebagai alternatif, ekstrak air sejuk daun atau buah senna adalah sesuai: Untuk tujuan ini, bahagian tumbuhan disediakan dengan air sejuk, dibiarkan selama beberapa jam dan kemudian ditapis. Untuk minuman, lebih baik memanaskan sedikit ekstrak.

Persediaan siap dengan senna

Serbuk atau ekstrak daun senna atau buah-buahan juga digunakan untuk penghasilan sediaan sedia untuk digunakan. Contohnya, tablet bersalut, tablet, butiran dan teh segera berdasarkan tumbuhan ubatan boleh didapati. Anda boleh mengetahui cara menggunakan dan dos sediaan dengan betul dari sisipan bungkusan masing-masing atau daripada doktor atau ahli farmasi anda.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan Senna

  • Sebelum anda merawat sembelit dengan daun atau buah senna, sila cuba hilangkan sembelit terlebih dahulu dengan bantuan perubahan diet dengan banyak serat dan cecair atau agen bengkak yang mencukupi seperti psyllium atau biji rami. Jangan mengambil Senna selama lebih daripada satu hingga dua minggu.
  • Sebagai langkah berjaga-jaga, penggunaan semasa mengandung dan penyusuan dan pada kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun tidak disyorkan - atau perlu dilakukan hanya atas nasihat perubatan.
  • Penggunaan julap yang lazim (kronik) seperti daun senna boleh menyebabkan kekurangan kalium. Ini boleh mempengaruhi kesan ubat lain - seperti ubat jantung tertentu untuk kegagalan jantung dan aritmia (persediaan digitalis, antiarrhythmics).

Bagaimana untuk mendapatkan produk Senna

Anda boleh mendapatkan daun dan buah senna kering serta pelbagai bentuk dos berdasarkan senna di farmasi atau kedai ubat anda. Untuk penggunaan yang betul, sila baca sisipan bungkusan masing-masing atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah tumbuhan senna?

Tumbuhan Senna ialah pokok renek setinggi dua meter dengan daun yang tidak jelas dan bunga kuning yang tersusun berkelompok. Selepas pendebungaan, bunga berkembang menjadi kekacang rata, coklat yang panjangnya sehingga lima sentimeter dan dalam bahasa sehari-hari dipanggil senna pods.

Tumbuhan Senna tumbuh di kawasan kering dan hangat dari utara Afrika tengah melalui Sudan, Mesir dan Arab ke selatan India.