Rasa Rasa: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Rasa rasa adalah pengertian kimia yang dapat digunakan untuk menentukan sifat zat yang lebih tepat, terutama makanan. Pada manusia, sel deria rasa terletak di kaviti oral, terutamanya pada lidah, tetapi juga pada mulut dan faring mukosa.

Apakah deria rasa?

Rasa rasa adalah pengertian kimia yang dapat digunakan untuk menentukan sifat zat yang lebih tepat, terutama makanan. Pada manusia, sel deria rasa terletak di kaviti oral, terutama pada lidah. Seperti rasa bau, deria rasa adalah deria kimia yang berfungsi untuk menyerap rangsangan kimia dari persekitaran. Berbeza dengan rasa bau, deria rasa adalah pengertian yang dekat, kerana ia hanya dapat mengambil rangsangan dari suatu zat ketika bersentuhan langsung dengannya. Rangsangan ini dirasakan melalui komponen kimia tertentu dari bahan tersebut, yang masing-masing merangsang sel rasa yang ditentukan dengan tepat. Rangsangan rasa kemudian dihantar ke otak melalui selera dan dinilai di sana. Ini berkait rapat dengan maklumat penciuman yang dirasakan secara serentak. Oleh itu, rasa akhir suatu bahan terdiri daripada maklumat rasa kimia dan bau serta persepsi suhu dan taktil dari kaviti oral. Pada tahap sains semasa, rasa asas yang diakui manis, masam, masin, pahit dan umami (pedas). Rasa lemak juga sedang disiasat dan nampaknya disahkan. Juga diuji adalah persepsi khusus mengenai rasa logam, berair, dan alkali.

Fungsi dan tugas

Sel-sel reseptor untuk rasa pada manusia terletak di selera. Setiap tunas mengandungi antara 50 dan 150 sel reseptor rasa. Tujuh puluh lima peratus selera diagihkan di lidah. Selebihnya terdapat pada selaput lendir rongga mulut dan faring, di bahagian atas esofagus, laring and lelangit lembut. Bayi dan kanak-kanak tidak hanya mempunyai selera yang lebih banyak daripada orang dewasa. Selain itu, di dalamnya tunas juga disebarkan di tengah lidah, di membran mukus bibir dan pipi, dan di lelangit keras. Kemudian, seiring bertambahnya usia, bilangan dan pengedaran selera terus menurun. Pada lidah, selera disusun dalam selera yang berbeza. Kira-kira separuh daripada semua selera di mulut terletak di bahagian belakang belakang dorsum lidah. Wallpapillae di sini mengandungi beberapa ribu selera dalam susunan berbentuk V berhampiran pangkal lidah. Juga di sepertiga bahagian belakang lidah adalah papillae daun dengan beberapa ratus selera di tepi lidah. Papillae kulat terdapat terutamanya pada dua pertiga lidah anterior. Terdapat hingga 400 daripadanya, masing-masing mengandungi tiga hingga lima selera. Setiap sel reseptor hanya dapat merasakan satu rasa tertentu. Walau bagaimanapun, sel reseptor untuk rasa yang berbeza selalu disusun bersama dalam selera. Ini memastikan bahawa setiap kawasan selera dapat bertindak balas terhadap semua kemungkinan nuansa rasa. Tindak balas yang luas ini dijelaskan oleh kepentingan penting dari rasa: ia membolehkan manusia menguji bahan yang dimakan untuk penyusunnya sebelum benar-benar tertelan. Rasa masam atau pahit dapat menunjukkan makanan yang tidak dimasak atau ditapai atau bahkan beracun. Rasa manis, masin, umami dan lemak sering menunjukkan adanya komponen penting dari segi pemakanan seperti karbohidrat, mineral, protein dan lemak. Ini memudahkan pemilihan makanan yang diperlukan dan mengelakkan makanan berbahaya. Sekiranya sel rasa dirangsang oleh penyusun zat yang dicerna, maklumat ini dihantar melalui selera. Ini bergabung untuk membentuk tiga tiga kranial utama saraf: Yang saraf muka, saraf glossopharyngeal dan saraf vagus. Ini juga disebut sebagai VII, IX, dan X, dan mereka melakukan persepsi rasa terhadap otak.

Penyakit dan gangguan

Penyakit deria rasa secara perubatan disebut dysgeusia. Apabila deria rasa terganggu secara kuantitatif, seseorang mungkin hipersensitif (hypergeusia) atau menunjukkan penurunan kepekaan (hypogeusia). Kerosakan kualitatif muncul dalam sensasi rasa tanpa rangsangan yang memicu (phantogeusia) atau sensasi rasa yang berubah (parageusia). Sebagai contoh, jika sensasi rasa diubah sedemikian rupa sehingga semuanya terasa tidak menyenangkan, doktor bercakap tentang kakogeusia. Penyebab gangguan deria rasa boleh dibahagikan kepada tiga bidang:

Pertama, dysgeusia boleh berlaku kerana kerosakan epitel pada selera. Untuk ini, selera boleh rosak oleh selesemaseperti jangkitan atau radiasi terapi dalam kepala kawasan, antara lain. Selera juga boleh rosak oleh kencing manis melitus, hati and buah pinggang penyakit, hipotiroidisme or keradangan dari lisan mukosa atau lidah. Begitu juga dengan pengambilan banyak bahan aktif yang boleh mempengaruhi deria rasa. Ini termasuk penisilin, chlorhexidine, terbinafine dan sitostatik dadah. Sindrom Cushing's dan Sjögren adalah sebab lain yang mungkin dysgeusia, seperti miskin kebersihan mulut. Kerosakan pada kranial saraf VII, IX, atau X juga boleh menjadi pencetus gangguan rasa. Penyebaran sensasi rasa melalui ini saraf boleh terganggu oleh tumor atau penyakit saraf radang. Kecederaan pada saraf rasa juga mungkin disebabkan oleh a tengkorak asas patah atau semasa pembedahan pada gigi, telinga, amandel palatine atau serviks limfa nod. Kawasan ketiga yang dapat mempengaruhi deria rasa melibatkan penyebab saraf pusat. Ini menyangkut apa yang disebut "jalur pengecapan", yaitu jalan yang ditularkan oleh rangsangan rasa di tengah sistem saraf. Gangguan di sini boleh disebabkan oleh kecederaan pada otak batang atau tumor otak. Bentuk tertentu dari epilepsi atau penyakit neurodegeneratif seperti Alzheimer juga boleh mempengaruhi deria rasa. Begitu juga, beberapa keracunan mempengaruhi deria rasa. Kerosakan deria rasa secara tidak langsung juga berlaku melalui gangguan deria rasa bau. Walaupun sederhana keradangan daripada mukosa hidung (selsemaOleh itu, sudah boleh menyebabkan kemerosotan deria rasa yang jelas. Sebabnya adalah gabungan pemprosesan maklumat rasa dan bau menjadi gambaran rasa kompleks di otak.